fbpx

Європейці допоможуть Франківську облаштувати Вовчинецькі гори

Суспільство 07:16, 14.08, 2019

За кошти Європейського Союзу на Вовчинецьких пагорбах поблизу Івано-Франківська облаштують оглядові майданчики, рекреаційну зону для велосипедистів та освітній простір для дітей.

Івано-Франківськ – одне з семи європейських міст, яке другий рік реалізовує проєкт «Управління і використання міських ресурсів як природної спадщини в містах Дунайського регіону» (URBforDAN).

Кожне з міст-учасників проєкту має зберегти ліс на своїй території і одночасно соціалізувати його – облаштувати зони для відпочинку, туризму, спорту чи освіти.

Вовчинецькі гори

Проєкт URBforDAN реалізовується в рамках Дунайської транснаціональної програми, що фінансується з фондів Європейського Союзу. Для Івано-Франківська вартість проєкту становить 213 675,65 євро. З них 85% – грантові кошти та 15% (32 051,35 Євро) місто має знайти у власному бюджеті. Цими грошима європейські партнери допоможуть облаштувати лісові території на Вовчинецьких пагорбах.

У ЄС обрали Вовчинець

Стати партнером проєкту Івано-Франківську запропонували представники міста Любляна зі Словенії.

«Вони шукали в Україні партнера, шукали ліси, наближені до міста, щоби були саме міські ліси. Управління інвестиційної політики Івано-Франківської міської ради погодилося і нас взяли в партнери», – розповідає менеджер проєкту в Івано-Франківську Уляна Сидор.

Територія, яку планують облагороджувати в рамках проєкту, розділена між Вовчинецькою сільською радою та Івано-Франківським лісгоспом. Тому всі дії Управління інвестиційної політики координує з користувачами землі та лісу.

Вовчинецькі гори

«Вовчинецька сільська рада ще до цієї ініціативи розробляла власний проєкт облаштування території. Сільський голова з дизайнерами ще пару років тому запроєктували оглядовий майданчик на Вовчинецьких пагорбах і шукали кошти. А тут і кошти знайшлися, і наші бачення на облаштування цієї території збіглися», – зазначає Уляна Сидор.

Реалізація ідеї почалася у червні 2018 року. Втім, Україна ратифікувала Угоду про фінансування Дунайської транснаціональної програми через три місяці після того – у вересні 2018 року. Тому Івано-Франківськ взявся за реалізацію грантового проєкту на кілька місяців пізніше за європейських партнерів та має встигнути завершити його до кінця 2020 року.

Масштабних інфраструктурних робіт на Вовчинецьких горах проводити не будуть. Адже основне завдання – зберегти навколишнє середовище.

У рамках проєкту URBforDAN планують створити освітню зону з лісовим ігровим майданчиком і природним кемпінгом для дітей; облаштувати оглядовий майданчик і рекреаційну зону для велосипедної спільноти, а також відновити  маркування пішохідних та велосипедних доріжок.

Вовчинецькі гори

На оглядовому майданчику хочуть встановити спеціальні біноклі.

«У гарну погоду там відкривається дуже гарний краєвид – видно навіть 6-7 карпатських вершин. Для туристів це дуже велика атракція. На жаль, зараз туди заїжджають автомобілі, відвідувачі розкидають сміття. Може, якщо облагородити, то зміниться і ставлення людей», – говорить Уляна Сидор.

На Вовчинецьких горах вже прокладений велосипедний маршрут. Реалізатори проєкту на велотрасі пригледіли місцину, де можна облаштувати для велосипедистів рекреаційну зону.

«Ми хотіли зробити станцію обслуговування, але ми розуміємо, що станція обслуговування там не зовсім реальна. Але хоч облаштуємо зону, де можна припаркувати велосипед, відпочити, переодягнутися. Встановимо вуличні меблі», – каже менеджер проєкту.

Ідею облаштування освітнього простору для дітей іванофранківці запозичили у європейців.

«В європейських країнах популярні лісові школи. В Івано-Франківську також вже починали цю ініціативу. Вовчинецькі гори ідеально підходять для лісових шкіл. Тобто дітям цікаво, там є на що подивитися. Цікава флора-фауна. І все, що  потрібно зробити, – це укриття. Якщо погіршиться погода, щоб діткам було де сховатися, – пояснює Сидор. – З вересня ми хочемо поїздити по школах, порозповідати дітям про Вовчинецькі гори, домовитися з вчителями, щоб згодом там проводити деякі уроки. Інші міста теж роблять такі лісові школи, щоб їхні діти не тільки вивчали ліси та дерева за книжками, а могли побачити це все наживо».

Вовчинецькі гори

Окрім відновлення маркування пішохідних та веломаршрутів, планується прокласти маршрут на Козакову Долину. Це ландшафтний заказник загальнодержавного значення в Україні, розташований у Тисменицькому районі на північ від Івано-Франківська.

Козакова Долина відома ще з 1648 року. Тоді на місці теперішнього Вовчинця, де сходяться дві річки Бистриці, розбили табір козаки Семена Височана – керівника селянського повстання, що розпочалося в Східній Галичині восени 1648 року при підході військ Богдана Хмельницького до Львова. Згодом у пам’ять про козаків Височана люди прозвали це місце Козаковою Долиною.

«Там дуже гарна природа. Там є і скелі, і скелястий монастир. Але навіть в інтернеті дуже мало інформації, немає ніяких фотографій. Ми хочемо розповісти, що там сталися історичні події. На Козаковій Долині в скелястих монастирях ховалися партизани. Це дуже цікаво. Хто живе на Каскаді і бачить з вікна Вовчинецькі гори, може і не знати, що там відбувалося колись», – говорить Уляна Сидор.

При цьому відвідувачам будуть пояснювати, що влаштовувати пікніки і розводити вогонь там заборонено. Ця зона буде облаштована лише для відпочинку: можна подихати свіжим повітрям, сфотографуватися, покататися на велосипеді чи пройти туристичним маршрутом.

Досвід партнерів

Окрім Любляни та Івано-Франківська, проєкт URBforDAN реалізовують у Відні (Австрія), Будапешті (Угорщина), Загребі (Хорватія), Белграді (Сербія) та Клуж-Напоці (Румунія).

Нещодавно 36 учасників з міст-партнерів відвідали Івано-Франківськ, гуляли Вовчинецькими пагорбами та дивилися, як у нас реалізовують проєкт.

Делегація з Івано-Франківська їздила вивчати досвід партнерів у Любляну, Загреб та Белград.

«У Загребі є дуже схожий на наш проєкт. Там ліс, як і в нас, дуже близько до населеного пункту, фактично внизу вже живуть люди. У них вже є столики, альтанки невеличкі, вони думають облаштовувати спортзону і освітню зону, – розповідає Уляна Сидор. – У Любляні вже більше зроблено – встановлений спеціальний водовідлив. Ми це у презентаціях нашим лісникам показали, щоб вчилися».

Кожне з міст ділилося ідеями втілення проєктів з головним бенефіціаром – Любляною. Деякі проєкти робили так, щоб у кожному з семи міст-учасників були схожі заходи – у кожного є освітня і рекреаційна складові та заходи для велоспільнот.

Європейці допоможуть Франківську облаштувати Вовчинецькі гори 1
Проєкт URBforDAN у Любляні, Словенія

«Зараз ми розробляємо план управління міськими та приміськими лісами. Головний партнер розробив для усіх міст-партнерів шаблон. Ми сидимо з дизайнерами, з лісниками, розподіляємо обов’язки, все це зараз описуємо і восени плануємо зробити публічну презентацію», – обіцяє менеджер проєкту.

Всі заходи в Івано-Франківську узгоджували не лише з лісівниками та сільською радою, а й зустрічалися з мешканцями села, радилися з громадськими активістами та комунальниками, щоб з’ясувати, що там можна робити, а що не варто.

Вовчинецькі гори

Крім того, Управління інвестиційної політики Івано-Франківської міської ради у фейсбуці провело опитування, щоб дізнатися, що франківці хочуть бачити на Вовчинецьких горах.

«Надійшли пропозиції і щодо розвитку туризму і спорту. Люди також хочуть бачити там якісь цікаві зимові види спорту. Ідей багато. Можливо, ми це включимо у план розвитку на майбутнє. Головне – знайти фінансування на це все», – підсумовує Уляна Сидор.

Головні новини Івано-Франківська і області в TELEGRAM

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: