fbpx

Збережене життя: онкогінеколог Степан Долик розповідає, як не допустити передраку і раку шийки матки

Здоров'я 19:24, 03.05, 2023
НА ФОТО: Степан Степанович Долик - гінеколог, онкогінеколог Лікувально-діагностичного центру "Мед-Атлант"

Рак шийки матки розвивається впродовж тривалого часу, іноді десятиліттями. Йому передують зміни, які лікарі називають передраковим станом. Лікування на етапі цих процесів допомагає уникнути злоякісних пухлин. А обстеження та вакцинація дозволяють не допустити до передракових процесів. 

Що треба знати жінкам, щоби не допустити передраку і раку шийки матки, яким має бути алгоритм обстеження та що дає вакцинація, читачкам КУРСу розповідає Степан Долик, онкогінеколог клініки Мед-Атлант

П’ятирічне виживання 52-56%

Рак шийки матки можна попередити майже на 100%, з досвіду більш як тридцяти років роботи в онкогінекології знає Степан Долик. Лікар тривалий час оперує пухлини жіночих статевих органів, лікує і виявляє онкологію.

“Можемо за рік прооперувати 500 і більше жінок, хворих на рак статевих органів різних стадій, але добитися стовідсоткового оздоровлення неможливо. Однак можемо допомогти десяткам тисяч жінок не захворіти на рак шийки матки”, – говорить онкогінеколог. 

Найбільша смертність серед жінок репродуктивного віку в Україні – саме від раку шийки матки. “Хворіють і помирають молоді жінки. Від раку шийки матки вмирає більше жінок, ніж від туберкульозу, СНІДу і материнської смертності”, – констатує Степан Долик. 

Щороку в країні вперше виявляють майже 5000 жінок, хворих на рак шийки матки. Щороку з цим діагнозом помирають 2900 хворих. Захворюваність на рак шийки матки в Івано-Франківській області трохи нижча, якщо порівняти із ситуацією по Україні. Але це не привід радіти, каже Степан Долик. Якщо говорити про п’ятирічне виживання пацієнток, а це основний критерій для медиків, то в нашій області це 56%, по Україні – 52% (вперше виявлений рак на усіх стадіях). 

Статистику захворювання на рак в Україні щороку узагальнюють у канцреєстрі. Він дає можливість бачити загальну картину і тенденції. Тенденція останніх років – зростання кількості занедбаних випадків, коли онкологію виявляють на пізніх стадіях. Таких хворих складно лікувати, прогнози для них – невтішні.

“Ковід, війна та міграційні процеси збільшили захворюваність і занедбаність жінок на рак шийки матки, – зазначає онкогінеколог. – Жінки рідше ходять до лікаря, відкладають обов’язкові обстеження”. 

Вірус папіломи людини (ВПЛ), який переноситься статевим шляхом, – основний фактор розвитку передракових станів і раку шийки матки, наголошує Степан Долик. 

Майже 90% жінок інфікуються впродовж свого життя цим вірусом. 25% жінок мають патологію шийки матки.

Читайте головні новини Івано-Франківська і області у Google News

Перший пік інфікування ВПЛ – від 14 до 19 років. “Це вік початку статевого життя”, – пояснює лікар. Перший пік захворювання на рак шийки матки – 35-39 років. За словами онкогінеколога, останні два десятиліття рак значно помолодшав – раніше перший пік реєстрували у жінок 45-49 років. 

Другий пік захворювання на рак шийки матки – у жінок в 60-64 роки. “Від інфікування вірусом папіломи людини до раку може пройти 10-15-20 років. Від передраку до раку – 5-8 років”, – говорить лікар. 

Основні фактори ризику та на якому етапі “ловити” онкологію

“Три питання ставлю жінці, яка приходить до мене: коли Ви почали жити статевим життям? скільки Ви мали партнерів? чи Ви курите? Відповіді дадуть знати, чи вона належить до групи ризику”, – пояснює Степан Долик. 

Раннє статеве життя. Різні дослідження дають однакову картину: у 15 років 50% дівчат вже мають сексуальний досвід, з них 28-32% мають від двох до п’яти партнерів. Лікар пояснює, що це небезпечно: шийка матки не до кінця сформована, вона не має повноцінного захисного шару і тому дуже чутлива до вірусів та інших інфекцій. 

“Чоловіки переважно переносять генітальні інфекції, а жінки переважно на них хворіють. Чому? Два рази на місяць жінка має імуносупресію, фізіологічне ослаблення імунітету – при місячних і при овуляції. В цей час її організм надзвичайно вразливий”, – пояснює лікар. І наводить статистику: на 600 тисяч жінок, яким щорічно вперше виявили рак шийки матки, у світі приходиться тільки 33 тисячі чоловіків із раком статевого члена. В обох випадках діє вірус папіломи людини.

Часта зміна партнерів. Для лікаря це про інфікування та подальше доінфікування ВПЛ. Плюс статеві інфекції, які провокують запальні процеси, що також сприяє розвитку онкології. “Жінкам, які змінили статевого партнера, бажано проходити комплексне обстеження на скриті інфекції та папіломавірус”, – застерігає онкогінеколог. 

Куріння, за його словами, в 7-47 разів збільшує ймовірність захворіти на рак шийки матки, бо знижує місцевий імунітет. Мова про імунітет, який забезпечують кисле середовище в піхві та слизова пробка в цервікальному каналі шийки матки. В комплексі це зумовлює природний бактерицидний ефект. Зниження місцевого імунітету дозволяє вірусам та інфекційним збудникам проходити крізь захисний бар’єр. 

Захворювання шийки матки діляться на три групи: доброякісні, передракові, або передпухлинні, і ракові. Наприклад, ерозія, поліпи, кісти шийки матки – це доброякісні процеси. Дисплазія – передрак, оскільки клітини епітелію трансформуються в атипові клітини. 

Розвиток дисплазії – поступовий. Якщо атипові клітини займають не більше третини нижнього шару епітелію шийки матки – це легка дисплазія. Якщо більше половини – дисплазія ІІ ступеня, середньої важкості. Якщо атиповим є весь шар епітелію, крім поверхневого, – це важка дисплазія, яка передує раку. Коли вражений поверхневий шар – нульова стадія раку. Далі атипові, або пухлинні, клітини “прориваються” вглиб  тканин – розвивається інвазивний рак, який дає метастази, пояснює лікар. 

Передракові стани лікуються на 100%, зазначає Степан Долик. “Щоби не захворіти на рак шийки матки, треба “ловити” передракові стани і лікувати їх”, – наголошує онкогінеколог. 

А ще краще їх попередити. Лікування передраку – це лише вторинна профілактика. Первинною профілактикою раку шийки матки є вакцинація від вірусу папіломи людини. 

Вакцинація від ВПЛ: не тільки підліткам

Степан Долик уважає, що вакцинація дівчат 10-15 років і молодих жінок від вірусу папіломи людини повинна бути державною політикою – має втілюватися у загальнодержавній програмі. Фахівець апелює до досвіду шведів і фіннів, які за 10 років зменшили смертність своїх жінок від раку шийки матки в десять разів. “У них 80% жіночого населення пройшли цитологічний скринінг і щеплені від вірусу папіломи людини. Сформований колективний імунітет – в таких умовах інфекція зникає”, – розповідає лікар. 

Вакцинація від ВПЛ в Україні була започаткована в двох областях – у Дніпропетровській та Івано-Франківській. На Франківщині її розробив сам Степан Долик, коли обіймав посаду обласного онкогінеколога. Програма з 2016 до 2020 року передбачала придбання вакцини від папіломавірусу й безкоштовну вакцинацію щороку для 238 жінок з соціально незахищених груп. Зараз на рівні області програма не працює, але можливість вакцинуватися є, зазначає Долик, щоправда, коштом пацієнтів. 

Лікар пояснює, що папіломавіруси є різного типу, залежно від їх здатності викликати рак – низького і високого онкогенного ризику. При раку шийки матки найчастіше виявляють віруси двох типів: 16 і 18 штами спричиняють до 70% випадків захворювання. Від ВПЛ в Україні найчастіше застосовують дві вакцини – Церварикс та Гардасил. “В Мед-Атланті щепимо вакцинами Церварикс та  Гардасил, – розповідає онкогінеколог. – Ці вакцини діють на найбільш онкогенні типи вірусу папіломи людини”. Клініка закуповує вакцини у відповідь на запит пацієнтів. 

Щеплять так. Дівчаткам до 15 років вводять вакцину двічі – раз і ще раз через шість місяців. Старшим 15 років – тричі: перший раз, через місяць і ще через шість місяців. “У 90% вакцинованих не буде раку шийки матки, – запевняє лікар. – Вакцинація дозволяє профілактувати 9 із 10 випадків раку”. 

Від вірусу папіломи людини рекомендують щеплювати не тільки підлітків і молодих жінок, вакцинація працює в будь-якому віці. 

Молодим і старшим жінкам потрібні три дози вакцини. “Знаєте, яка найстарша жінка прийшла до мене вакцинуватися від ВПЛ? У 67 років! Казала: якщо мені відпущено ще двадцять років життя, то невже я всі ці роки мушу боятися раку шийки матки? І щепилася!” – розповідає Степан Долик. Лікар додає, що свою дочку у 13 років теж вакцинував від вірусу папіломи людини. 

Діагностика раку шийки матки: “суха” цитологія, ПАП-тест і людський фактор

Найбільше випадків раку шийки матки діагностують у жінок, старших 55 років, – понад 30-35%. На другому місці – ті, хто понад два з половиною роки не оглядався гінекологом та жінки з так званих мобільних категорій – заробітчанки, переселенки. В цій групі виявляють 24-28%. 

Зважаючи на те, що рак розвивається поступово, зазначає Степан Долик, слід знати, що передраки та ранні стадії раку – безсимптомні. “Дисплазії, тобто передраки, не болять і взагалі ніяк себе не виявляють, – каже онкогінеколог. – Нульова стадія, а іноді і перша стадія раку шийки матки також ніяк не позначаються на самопочутті жінки, щоби вона в цей момент зрозуміла, що щось негаразд, і прийшла до лікаря”. 

Біль, а також виділення з’являються після статевого акту чи при навантаженні вже тоді, коли процес вражає нерви, лімфатичні і кровоносні судини – на другій-третій стадії. При цьому вже повністю вражена шийка матки, рак переходить на піхву, дає метастази в лімфатичні вузли. “П’ятирічне виживання хворих із нульовою стадією раку шийки матки – 98-99%, у четвертій стадії – тільки 0,5%”, – знову вдається до ілюстрації цифрами лікар, залишаючи висновки пацієнткам.

Щоби виявити передрак і ранній рак, вдаються до цитології. Аналіз на цитологію, або мазок, – це зішкріб зі шийки матки для дослідження і виявлення атипових клітин. Степан Долик рекомендує замість звичайної, умовно кажучи, “сухої” цитології робити ПАП-тест методом рідинної цитології. 

Ефективність звичайної цитології у виявленні перероджених, або атипових, клітин – 50-55%. Лікар пояснює, чому так. Взятий аналіз наносять на скельце і висушують. При контакті з повітрям гине частина клітин. Мазок везуть в лабораторію. При транспортуванні скельця труться і ще якась частина клітин гине. 

Що побачать під мікроскопом, залежить також і від того, як “намазали” скельце: надто тонкий чи надто грубий шар не дасть змоги розрізнити і виокремити ракові клітини. Це може бути причиною неінформативного зразка – такий варіант допускається. “Людський фактор важливий”, – зазначає Степан Долик. Лікар пригадує час, коли в області було до 35% неінформативних цитологічних мазків. 

ПАП-тест або аналіз з допомогою рідинної цитології ефективний на 90% і виключає подібні помилки. Зібраний матеріал опускають у спеціальну консервувальну рідину. Під мікроскоп у лабораторії потрапляють “живі” клітини у своєму природному стані, що дозволяє більш ретельно їх дослідити. “На сьогодні ПАП-тест – це автоматизована методика. Результат рідинної цитології — максимально точний та інформативний. Він дозволяє виявити та вчасно пролікувати передракові стани, не допускаючи подальшого розвитку, і є “золотим стандартом” у всьому світі”, – акцентує онкогінеколог.

Алгоритм обстеження: що таке котестінг і як він допомагає уникнути раку

Лікар наголошує: треба, щоби жінка знала, який алгоритм дій убезпечить її від передраку і раку шийки матки. 

Степан Долик націлює пацієнток взаємодіяти з гінекологами і наполягати на превентивному обстеженні.

“Жінка має прийти на огляд і сказати: обстежте мене так, щоби я знала, чи є в мене ризик раку шийки матки. А в кінці запитати: що робити, щоби я ніколи не мала раку?” 

Передпухлинна діагностика передбачає два обов’язкові дослідження. ПАП-тест дає чотири види діагностики: наявність ракових клітин, передракових процесів, папіломавірусу і запального процесу. Разом із тестом рідинної цитології роблять аналіз на ВПЛ. “Буває, що ПАП-тест показує, що вірус папіломи людини відсутній, а тест на ВПЛ дає наявність вірусу. Це сигнал, підстава прогнозувати, що через деякий час може бути дисплазія шийки матки. Відтак цю пацієнтку треба взяти під спостереження”, – каже лікар. 

Медикаментозне лікування у випадку позитивного тесту на ВПЛ не призначають. “Ліків на вірус папіломи людини немає, то все неправда, якщо хтось розказує”, – акцентує Степан Долик. Однак, продовжує він, можна зробити так, щоби вірус не став причиною розвитку онкології – у більшості випадків імунна система сама пригнічує ВПЛ. “Наш організм може побороти вірус, але йому треба допомогти”, – веде лікар.

Допомога полягає в дообстеженні на ТОРЧ (внутріклітинні інфекції) та інфекції, які передаються статевим шляхом, як-от бактеріальний вагіноз, трихомоноз, гонорея. “Будь-яка інфекція посилює інфікування вірусом папіломи людини і підтримує його високу концентрацію. Якщо зняти запальний процес і усунути інфекційний чинник, то за 10-12 місяців ВПЛ за рахунок місцевого та загального імунітету елімінується – вірус зникне або буде присутній у незначній кількості”, – розтлумачує онкогінеколог. 

Подвійне одночасне обстеження на ПАП-тест (рідинна цитологія) та папіломавірус людини високоонкогенного типу називається котестінг. В багатьох країнах Європи – обстеження обов’язкове і регулярне. Котестінг дозволяє визначити, чи знаходиться жінка в зоні ризику на розвиток дисплазії або раку шийки матки. 

“До мене з-за кордону на огляди приїздять сотні пацієнток – наших українок. Вони навчені, що має бути кольпоскоп – бінокуляр, який дозволяє ретельно оглянути піхву і шийку матки, та котестінг. Котестінг дає стовідсоткову профілактику передраку і раку шийки матки, – наголошує Степан Долик. – Огляд і обстеження займають 10-15 хвилин”.  

Як часто робити котестінг?

“Якщо раз на три роки жінка проходить котестінг, то може вважати, що раку в неї не буде. А патології шийки матки на початкових стадіях повністю виліковні”, – обнадіює лікар. 

Котестінг є частиною загального скринінгу (виявлення) раку шийки матки. Степан Долик пояснює, що жінкам слід проходити перший скринінг до 35 років – до першого піку раку шийки матки. На цьому етапі лікар може рекомендувати вакцинацію від папіломавірусу – незалежно від того, виявлений ВПЛ чи ні. 

Після 65 років можна перестати робити скринінг на рак статевих органів. Але тільки в тому випадку, якщо попередні два котестінги були від’ємні (згідно з міжнародними стандартами). “Тобто у попередні 10 років жінка проходила регулярні огляди та обстеження, і все було гаразд”, – уточнює онкогінеколог. 

Якщо ж на шийці матки зафіксовані доброякісні процеси або початкова дисплазія, пацієнтку беруть під спостереження. Рекомендовані огляди в цьому випадку – щороку чи щопівроку, залежно від патології. 

Онкогінеколог розповідає, що клініка “Мед-Атлант”, де він працює, має широкі можливості з виявлення і лікування патології шийки матки. “Діагностична апаратура, обладнані кабінети, підготовлені спеціалісти. База передових методів терапії. База з проведення лапароскопічних і гістероскопічних операцій. Післяопераційний супровід пацієнток”, – перераховує Долик. На базі “Мед-Атланту” проводяться відеоконференції: лікарі оперують онлайн, діляться з колегами досвідом нових прогресивних методів лікування. “Але наша принципова позиція – зосереджуватися на тому, щоби не допустити до передракового стану і раку”, – наголошує лікар.

В контексті цього Степан Долик готує впровадження у “Мед-Атланті” аналізів на вірус папіломи людини методом самозабору. Жінки зможуть з допомогою спеціального приладдя самі брати у себе матеріал для аналізу та відправляти у лабораторію клініки. Давніше таку діагностику під його керівництвом успішно випробували на базі Калуської лікарні. “Тоді ми були перші в Україні”, – пишається онкогінеколог. 

Степан Долик уважає, що в такий спосіб можна залучити до скринінгу жінок, які не ходять на огляди. “Якщо в лабораторії виявляють папіломавірус, жінці повідомляють, що є зміни в клітинах, і вже конкретно запрошують на обстеження”, – моделює ситуацію лікар. А це десятки тисяч збережених життів тільки на Прикарпатті. 

“У нас в області 720 тисяч жінок. Мусимо пропонувати сучасні підходи, – каже Степан Долик, – щоби кожна жінка розуміла, що її здоров’я – в її руках”.

Вакцинація як первинна профілактика, виявлення і лікування передракових станів як вторинна профілактика дає можливість не допустити грізного захворювання – злоякісних пухлин шийки матки. “Превентивна профілактична медицина як основний напрям в роботі лікарів економить час, здоров’я і гроші”, – підсумовує онкогінеколог.

Контакти лікувально-діагностичного центру «Мед-Атлант»:

  • +38 (095) 00 38 452
  • +38 (095) 00 38 453
  • +38 (097) 41 13 133
  • м. Івано-Франківськ, вул. Чорновола, 48 (корпус 1),
  • м. Івано-Франківськ, вул. Чорновола, 23 (корпус 2).

Читайте також:

Головні новини Івано-Франківська і області в TELEGRAM

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: