fbpx

Зручності на мільйони: як у Франківську впроваджують культуру громадських туалетів

Суспільство 19:21, 31.10, 2019

Три роки тому франківські посадовці поставили собі за мету розвинути у місті мережу громадських туалетів. Відповідна Програма проіснувала два роки. За цей час у центрі з'явилися дві модульні вбиральні, кожна з яких обійшлася майже у мільйон гривень.

Дворічну “Програму розвитку мережі громадських вбиралень в м. Івано-Франківську міська рада затвердила у 2016 році. По завершенню Програми із запланованих семи облаштовано лиш дві модульні вбиральні. Чи буде місто і надалі розбудовувати мережу громадських туалетів, поки невідомо. У міській раді пояснюють, що у бюджеті на 2019 рік коштів для облаштування нових вбиралень не передбачено. 

В цілому розробником і виконавцем Програми був Департамент житлової, комунальної політики та благоустрою Івано-Франківської міської ради, який щороку звітував про виконану роботу. Так, за перші два роки існування Програми була встановлена модульна вбиральня на вул. Грушевського (поруч стоматологічного корпусу) та розроблено проєкти ще двох туалетів – на вул. Валовій та у сквері «Княгинин».

А ось у 2018 році Департамент провів закупівлю зі встановлення модульної вбиральні на вул. Валовій та відзвітував про реконструкцію туалетів у міському парку. На цьому реалізація Програми завершилась. 

Попри це у травні цього року Департамент провів дві закупівлі на виготовлення проєктів з влаштування ще двох туалетів – неподалік входу до Меморіального скверу та поруч із міським озером. У Департаменті пояснили, роботи по цих проєктах мають проводитись у 2020 році за умови, якщо у бюджеті міста будуть на це кошти.  

Відзначимо, що через брак фінансування не було облаштовано туалет у сквері “Княгинин”. Проєкт вбиральні був розроблений ще рік тому, але грошей на його виконання у бюджеті поки не знайшлося. 

Вбиральня на мільйон 

Проте перша модульна громадська вбиральня в Івано-Франківську запрацювала на вул. Грушевського (поруч стоматологічного корпусу) у лютому 2018 року. Влаштування туалету обійшлося місту у 880 тис. гривень. При цьому вбиральня платна – скористатися зручностями коштує 5 гривень. 

Роботи з влаштування вбиральні виконувало франківське підприємство «Ековестбуд». Підприємство займається будівництвом, а його власником значиться Євстігнєєв Володимир Ігорович. 

Перед тим, у липні 2017 року, Департамент житлової, комунальної політики та благоустрою провів тендер з очікуваною вартістю 946 тис. гривень.

Єдиним суперником “Ековестбуду” було ТОВ «Інженерно-виробничий центр «Європрилад». Його пропозиція була на 100 гривень нижчою за пропозицію переможця, але тендерний комітет її відхилив через «невідповідність умовам закупівлі». 

Сама вбиральня має форму прямокутної металевої конструкції, розділена на дві кабінки. Посередині є спеціальний термінал для прийому купюр. 

Туалет обладнаний системою обігріву і датчиками світла. Всередині все теж металеве. Крім звичних зручностей, є пеленальний столик для немовлят, а також кнопка екстреного виклику – на випадок, якщо комусь стане зле.

Також вбиральня пристосована для осіб з інвалідністю – туди можна заїхати на візку, а для людей з вадами зору довідкова інформація виконана шрифтом Брайля.

Зручності на мільйони: як у Франківську впроваджують культуру громадських туалетів 1
Зручності на мільйони: як у Франківську впроваджують культуру громадських туалетів 2

Модульна вбиральня на вул. Грушевського

До однієї зі стін вбиральні закріплена пластина, де вказано ім’я виробника. Ним виявилося товариство “Проф-Стейт”. Фірма зареєстрована в Івано-Франківську та займається виробництвом металевих конструкцій. Засновником підприємства є Чумаченко Себастьян Миколайович. Ще одним засновником є ТОВ “Проф-Груп”, яке теж належить Чумаченку. 

Ба більше, Себастьян Чумаченко є власником інтелектуальних прав на ці вбиральні модульного типу та Патенту на винахід корисної моделі. 

Додамо, що на рахунку “Проф-Стейт” одна переможна закупівля у системі ProZorro. У червні 2018 року Чортківський комбінат комунальних підприємств закупив у фірми модульну громадську вбиральню вартістю 649 тис. гривень після проведення переговорної процедури. Правда, згідно з даними сайту Чортківської міської ради виходить, що вбиральня запрацювала ще за місяць до того, як сторони підписали договір на поставку товару. 

Цікаво те, що як підтвердження досвіду виконання аналогічних договорів “Проф-Стейт” вказує угоди купівлі-продажу двох модульних вбиралень “Ековестбудом” – фірмою, що облаштовувала вбиральні в Івано-Франківську. 

Зручності на мільйони: як у Франківську впроваджують культуру громадських туалетів 3

Фото з вебсайту Чортківської міської ради 

Як видно на фото, зовні встановлена у Чорткові вбиральня ідентична тій, що стоїть на вул. Грушевського в Івано-Франківську. 

Проте варто врахувати, що Департамент житлової, комунальної політики та благоустрою оголошував відкриті торги, податися на які міг будь-який підприємець. При цьому Департамент закуповував не товар, а роботи з облаштування вбиральні. А згідно з актами виконаних робіт, крім встановлення самої конструкції, підрядник виконував земляні роботи, проводив електропостачання та комунікації, облагороджував територію. 

Збиткові зручності 

Після вул. Грушевського наступний модульний туалет запрацював на вул. Валовій (поруч Управління земельних ресурсів) наприкінці 2018 року. 

Зручності на мільйони: як у Франківську впроваджують культуру громадських туалетів 4

Модульна вбиральня на вул. Валовій

Цього разу Департамент провів допорогову закупівлю з влаштування модульної вбиральні вартістю 965 тис. гривень, знову уклавши договір із підприємством “Ековестбуд”. 

Внутрішнє наповнення конструкції вбиральні ідентичне тій, що була встановлена на вул. Грушевського: металева сантехніка, пеленальний столик, світло та система обігріву. 

Послуги вбиральні теж платні – 5 гривень. Проте термінал для прийому купюр дещо більший. Додатково розміщений екран, де висвічується інформація, яка з двох кабінок вільна. Ще одна особливість у тому, що туалет працює у визначений час – з 7 до 24 год.

Також ми перевірили, чи відповідають заявлені у кошторисі сантехніка та об’єкти благоустрою тим, що є. 

Більшість аксесуарів справді виявилася на місці. А оскільки всі зручності металеві, то і ціна у них відповідна. Так, всередині вбиральні є два металеві унітази за 32 тисячі гривень, умивальники за 26 тисяч гривень та інше начиння. Надворі облаштована зона очікування з лавкою та велопарковкою. Щоправда, замість двох антивандальних смітників, вартістю 1700 гривень кожен, в кабінках стоять пластикові кошики вартістю до 40 гривень. Як пояснила нам працівниця комунальних служб, частину реманенту довелося замінити, оскільки відвідувачі періодично нищать майно. Ба більше, одного разу хтось навіть примудрився зняти зі стіни і винести з собою панель обігрівача.

Зручності на мільйони: як у Франківську впроваджують культуру громадських туалетів 5
Зручності на мільйони: як у Франківську впроваджують культуру громадських туалетів 6

Модульна вбиральня на вул. Валовій

Також виникли запитання і щодо благоустрою території. Наприклад, ми не побачили 4 саджанці туї, що були вказані у кошторисі. Додамо, що вартість кожного саджанця склала майже 500 гривень. Не знайшли ми і пристовбурової решітки за 2000 гривень та шести бетонних квітниць за 1730 гривень.

Врешті ми звернулися до Департаменту, щоб зрозуміти, чому відсутня частина заявлених у документах елементів благоустрою, проте так і не отримали пояснення.

Зручності на мільйони: як у Франківську впроваджують культуру громадських туалетів 7

Модульна вбиральня на вул. Валовій

Після виконання всіх необхідних робіт з облаштування вбиралень місто передало їх на обслуговування комунальному підприємству “Івано-Франківськводоекотехпром”. Комунальники мають стежити за їх чистотою та збирати кошти. 

У підприємстві кажуть, що офіційно отримали у підпорядкування лиш туалет на вул. Грушевського. Але признаються, при необхідності обслуговують і вбиральню на Валовій. 

Так, за перше півріччя 2019 року на обслуговування вбиральні на вул. Грушевського КП витратило майже 90 тис. гривень, а заробіток від користування нею склав 34,5 тис. гривень.

Фактично модульний туалет збитковий. Проте це аж ніяк не применшує його функціонального призначення. За минулий рік послугами вбиралень скористалося майже 30 тис. людей. Тож їхнє завдання не заробляти, а задовольняти потреби містян. Адже саме у таких речах проявляється повага до людини і до свого міста. 

*Матеріал підготовлений в рамках Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні (EU Anti-Corruption Initiative) – найбільшої програми підтримки України з боку ЄС в сфері боротьби з корупцією.

Програма фінансується ЄС та співфінансується і впроваджується Данською агенцією з міжнародного розвитку (DANIDA).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: