fbpx

10 фактів про карпатський газ

Наша історія 17:55, 15.08, 2018

Були часи, коли Україна не імпортувала чужий, а експортувала свій газ. Сьогодні, за оцінками експертів, запаси газу становлять близько 1 трлн 100 млрд кубометрів. Наша країна – на другому місці в Європі за запасами газу після Норвегії.

Щороку Україна видобуває менше 2% своїх газових запасів. За такого рівня вилучення власних покладів нам їх має вистачити на 54 роки. За цим показником самозабезпеченості Україна посідає перше місце в Європі, де середнє значення складає лише 12 років. А почався видобуток газу в Україні саме на Прикарпатті понад століття тому.

1. Український газ почали добувати в Карпатах

Територія України відноситься до одного з найстаріших у світі районів видобутку нафти та газу. І якщо про останній довгий час ніхто не мав уявлення, то про нафту місцеве населення знало ще у XIII ст. Тоді у Галичині її називали “скельне масло” застосовували для медичних потреб і змащування коліс возів. Нафтопрояви в Українських Карпатах позначилися на топонімах. Тоді нафту називали ропа, тож зараз залишилися села: Роп’янка, Ріпне, Ропиця.

1

У прикарпатському Биткові, який біля Надвірної, нафту почали добувати у 1870-х. У 1938 році у Биткові було 186 свердловин. Сьогодні в Биткові добувають і нафту, і газ.

Професійно видобувати її розпочали вже в 1771 році на території Івано-Франківської області. У 1781 році тут експлуатувалося сім шахт і колодязів глибиною від 25 до 75 м, з яких отримували майже 150 тонн нафти на добу. Супутній нафтовий газ, який добували весь час разом із нафтою, почали застосовувати у промислових масштабах лише на початку XX ст. І вже у 1912 році збудували перший газопровід Борислав-Дрогобич.

2. Газову промисловість Карпатської України знищувала радянська влада

У часи Другої світової війни радянська влада поводила себе неоднозначно. Ще до кінця 1939 року націоналізували промисловість: замість сотень фірм створили п’ять великих промислів, що разом з озокеритовими шахтами увійшли до тресту “Укрнафтовидобуток”. Газолінові підприємства перейшли до тресту “Укргаз”. А численні нафтопереробні підприємства до тресту “Укрнафтопереробка”. Усі ці трести підпорядковувалися управлінню “Укрнафтокомбінат”.

На підставі торговельних договорів між Німеччиною та СРСР від серпня 1939 року та лютого 1940 року до Німеччини вивозили цистернами нафту й нафтопродукти. Після нападу Німеччини на СРСР у 1941 році радянська влада, відступаючи, знищила нафтову промисловість краю. Вивезли обладнання, знищили рафінерії, спалили сотні нафтових свердловин, збірників. Також затопили озокеритну шахту у Бориславі й знищили дві шахти в Старуні Богородчанського району.

3. У післявоєнні часи основні розвідані поклади розташовувалися в Івано-Франківській області

Після завершення воєнних дій високими темпами відновили геологорозвідувальні роботи на нафту й газ в Україні, насамперед на території Івано-Франківського регіону. Завдяки відкриттю нових родовищ в 1972 році видобуток нафти в Україні зріс до 14,5 млн тонн. Пріоритетне значення мав розвиток газової галузі. У 1975 році видобували вже 68,7 млрд кубометрів газу.

4. Більша частина ресурсів вуглеводнів Західного регіону України – саме в Івано-Франківській області

Початкові потенційні видобувні ресурси вуглеводнів України становлять 8417,8 млн тонн умовного палива, при цьому у Західному регіоні – 1755,9 млн тонн, а в Івано-Франківській області – 702,6 млн тонн.

5. Видобуток природного газу у 2017 році та місце регіону серед інших областей

У західному регіоні України найбільше видобувають вуглеводнів на Прикарпатті та у Львівській і Волинській областях. Івано-Франківщина – третя за видобутком нафти й п’ята серед областей України за видобутком газу. За минулий рік в Україні добули 20 млрд кубометрів газу, із них – 400 млн кубометрів на Івано-Франківщині. На території Івано-Франківської області знаходяться 43 родовища нафти, газу та газового конденсату. З них працюють 32, інші – законсервовані або перебувають на стадії розробки. Видобуток здійснюють 17 підприємств.

Найбільшими газовидобувними компаніями області є АТ “Укргазвидобування” та ПАТ “Укрнафта”, а серед приватних компаній – “Надрагаз” (група компаній “Burisma”).

6. 45 мільйонів ренти за перше півріччя: багато чи мало?

За перші 6 місяців 2018 року газовидобувні компанії сплатили 45 мільйонів ренти в бюджети Івано-Франківщини. Це на 150% перевищило очікувану на початку року суму. 18 млн грн надійшло в обласний бюджет – це близько 5% від його загального обсягу. Що стосується районів області, як-от Долинського, Надвірнянського та Рогатинського, де сконцентровані осередки видобутку, то там рентна плата склала більш як 6% від загального обсягу бюджетів.

У десятку найбільших платників податків Івано-Франківської області увійшли ПАТ “Укрнафта”, АТ “Укргазвидобування” і “Надрагаз” (входить до Burisma Group).

7. Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу (ІФНТУНГ) – єдиний в Україні вищий навчальний заклад IV рівня акредитації нафтогазового профілю

Університет нафти й газу має власний гімн, герб і прапор. А ще 21 вересня в області святкують день цього вишу. З університетом пов’язано багато заслужених діячів науки й техніки в Україні. Так, наприклад, ім’я Карпаша Олега Михайловича чи Кісіля Ігоря Степановича широко відомі у газовидобувній сфері по всьому світу. Щороку на роботу у газовидобувні компанії приходять спеціалісти цього університету. В АТ “Укргазвидобування”, “Burisma”, ПАТ “Укрнафта” працюють сотні випускників ІФНТУНГ.

2

8. Деякі газовидобувники на Франківщині сприяють збереженню лісів

“Burisma Group” стала першою компанією в Україні та Івано-Франківський області, яка почала застосовувати стандарти Всесвітнього фонду дикої природи WWF для нафтогазових компаній, відмовившись від вирубки лісу для промислових та технічних потреб.

9. Надвірнянський нафтопереробний завод належить до найстаріших підприємств нафтопереробної промисловості не лише України, а і Європи.

Завод засновано в кінці XIX ст. приватною особою, прізвище якої так й не вдалося встановити, тож згадка про його існування в 1902 році й є сьогодні офіційною датою відліку історії підприємства. Завод був призначений для перегонки нафти місцевих родовищ, які знаходились в селах: Битків, Пасічна, Космач. Постачалась нафта на завод в дерев’яних бочках, а також в цистернах із Борислава Львівської області.

3

В 1927 році завод переробляв 450 тонн нафти на рік, працюючи тільки літом. На ньому працювала кубова установка перегонки нафти періодичної дії, яка складалася з семи кубів. На такій установці одержували бензин з кінцем кипіння 225°C, освітлювальний гас з кінцем кипіння 350°C та мазут.

10. Співпраця з газовидобувними компаніями – це можливості

Івано-Франківськ позитивно налаштований на співпрацю з газовидобувними компаніями.

Область усвідомлює: усі кошти, які надходять від ренти, спрямовуються на соціально-економічний розвиток району. А це ремонти шкіл та дитячих садочків, амбулаторій та ФАПів, на вуличне освітлення, співфінансування ремонту доріг місцевого значення, на ремонти в центральних районних лікарнях.4

Минулого року саме шляхом співпраці компаній та місцевих громад було збудовано десятки кілометрів доріг та відновлено велику кількість закладів.

Партнер публікації – Асоціація газовидобувних компаній України

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: