fbpx

Чим менше, тим краще? Дошкільнят зі садочків спроваджують на вимушені канікули

Суспільство 15:24, 02.06, 2014

Цього літа дитячі садки Франківська знову зачинять на два місяці. Щоби не повторювати торішню конфліктну ситуацію, коли батьки дошкільнят скаржилися міському голові, що не мають куди прилаштувати малюків, тепер на липень і серпень у місті залишають чергові садочки. Та виглядає, що беруть туди лише обраних. Процедура – негласна й ускладнена, передбачає квоту дітей і спеціальні довідки від батьків. "КУРС" довідався, що це – незаконно.

Квота плюс довідка

З 1 липня до 26 серпня дитсадок не працює, поставили до відома у «Дударику». Забирайте дітей на оздоровлення, запропонували вихователі, передбачаючи логічне запитання, куди ж подіти малюків. Пояснили, що управління освіти призначило чергові ДНЗ. Але до них беруть тільки по 12 дітей від кожного садка. При цьому батькам треба підтвердити, що влітку вони працюють і не можуть бути з дитиною, для чого слід представити відповідну довідку з місця роботи. Довідка обов’язково має підкріплювати заяву з проханням скерувати дитину в черговий дитсадок. Для «Дударика», який знаходиться в мікрорайоні БАМ поблизу кільцевої розв’язки на Мазепи, «рідним» черговим садком призначили «Пізнайко» на Коновальця, біля школи №21. «Поспішіть із довідкою, – щиро порадила вихователька, – бо можете не потрапити до списку». А що робити, якщо літня відпустка 24 дні? Вихователька відвела очі і знизала плечима.

Про те, що не всіх дітей беруть до чергових садків, батькам повідомили і в ДНЗ «Зернятко». Тут сказали, що з кожної групи садка мають право відвідувати такі лише двоє дітей. І лише на підставі довідки з місця роботи батьків про те, що у них не передбачена відпустка в літній період.

«Нас не влаштовує, що садки міста закривають на літо майже на два місяці. По-перше, ні один роботодавець не дасть таку тривалу відпустку. Тому все одно буде виникати питання, з ким залишити дитину на решту часу. По-друге, багато батьків працюють неофіційно і взагалі не можуть отримати таку довідку», – каже голова ГО «Мами Прикарпаття» Мар’яна Вершиніна. Минулого року, щоби вирішити проблему з дозвіллям дітей, які залишилися літувати в місті, мами об’єднувалися в групи і кожна по черзі гляділи малят. «Доводилося щотижня на день-два відпрошуватися з роботи», – додає Мар’яна Вершиніна.

Економ-варіант

Маючи такий досвід, громадська організація «Мами Прикарпаття» ще минулої осені звернулася в управління освіти Івано-Франківського міськвиконкому з проханням переглянути не зовсім зручну для батьків практику закриття дитсадків улітку і вдосконалити графік роботи дошкільних навчальних закладів – по мікрорайонах. Ідея полягала в тому, щоби залишати чергувати не дитсадки, а влаштувати чергові групи в садочках – відповідно до потреб батьків у кожному мікрорайоні міста. На свій запит з управління освіти «Мами Прикарпаття» отримали недвозначну відповідь: «Відповідно до п. 11 Положення про дошкільний навчальний заклад, затвердженого Постановою Кабміну України від 12.03.2003 №305 (зі змінами), батьки мають право забрати дитину на літній оздоровчий період (75 днів) і більшість із них користується цим правом, а утримувати ДНЗ, в якому дітей 25-30% з усім персоналом та оплатою енергоносіїв упродовж усього літа є нераціонально і економічно необґрунтовано». Чи раціонально це й економічно обґрунтовано з точки зору батьків, освітян, як представників міської влади, анітрохи не цікавило.

Закривати дитсадки на літо, щоби економити кошти бюджету, міська влада практикує вже не перший рік. За офіційною версією, що її озвучив іще торік нашому кореспонденту заступник начальника управління освіти Петро Ласійчук, аргументів «за» літні канікули у ДНЗ Франківська є кілька. Треба дати відпустку персоналу дитсадків. Треба забезпечити можливість адміністрації дошкільних закладів зробити ремонти. Треба врахувати, що кількість дітей у садках влітку різко зменшується, тому утримувати їх стає невигідно. Та якщо торік пан Ласійчук іще говорив про те, що ситуація вивчається у кожному дитячому закладі і що завідувачі садків самі визначають графік роботи, відповідно до своїх можливостей і потреб батьків, то цьогоріч усе максимально спростили – дитсадки міста організовано йдуть на канікули. І крапка. А щоби втілити цю ідею без зайвого шуму з боку батьків, придумали довідки і квоти.

Довкола правди

Кореспонденту "КУРСу" вихователі на умовах конфіденційності повідомили, що їх попередили: в якому садочку набереться більше дітей, що залишаються на літо, в тому не буде «канікул» і він буде призначений черговим. Відтак вихователі втратять літню відпустку. Інтереси підопічних проти власних інтересів. Не дивно, що інформацію про можливості перебування влітку у чергових садках особливо не поширювали. А у відповідь на запитання батьків «грузили» їх обмеженнями й додатковими вимогами.

Дитсадки зазвичай зачиняють на літо внутрішнім наказом по управлінню освіти міськвиконкому. Є відповідний наказ на 2014 рік, повідомила начальник управління Наталя Микула. За її словами, практика показує, що трьох дитсадків улітку для Франківська цілком досить. Висновок, стверджує пані Микула, обґрунтований. «У квітні ми виявляємо запит батьківської громади на дитсадки, – повідомила вона. – Кожен завідуючий ДНЗ збирав педколектив і давав доручення вихователям систематизувати дані діток, які будуть ходити в садок упродовж всього літа. Завідуючі склали загальний список по садку і подали його головному інспектору управління освіти». На підставі цих списків управління начебто й визначило, що цього року для «дітей асфальту» у липні та серпні працюватимуть садки №1 «Калинонька» на вул. Вовчинецькій, біля залізничного вокзалу, №11 «Пізнайко» на Коновальця та №33 «Кристалик» на Вовчинецькій, що в мікрорайоні Каскад. «Якщо би були ще діти, то ми готові зробити черговим ще один дитсадок, – каже Наталя Микула. – Орієнтовно йдеться про школу-садок №3, що на Набережній».

Не хотілося би закидати начальнику управління освіти неволодіння ситуацією чи неправду. Але ж очевидно, що дітей не буде, – їх «відшивають» зараз, ще на етапі формуванняі списків до чергових дитсадків. Інакше як пояснити виставлені обмеження – квоту плюс довідки від батьків? «В наказі жодної квоти не передбачено. Офіційно довідки від батьків також не вимагаються. З довідками – це завідуючі страхуються, – сказала Наталя Микула. – Розумієте, ми усно орієнтуємо їх віддавати перевагу батькам, які дійсно працюють. Бо ж решта можуть віддати свій час своїм дітям…»

Письмово, зауважує Мар’яна Вершиніна, управління освіти декларує дещо інший підхід. «Що стосується роботи дошкільних навчальних закладів у літній період, то слід зауважити, що графік закриття ДНЗ формується на підставі повідомлень батьків про графік їхніх відпусток і узгоджується адміністрацією закладу із батьківською громадою», – цитує голова організації «Мами Прикарпаття». «Нічого подібного і близько немає», – від імені учасниць організації констатує Мар’яна.

Наталя Микула переконана, що управління все робить правильно. «Минулого року жодної заяви від батьків, які хотіли в черговий садок і не попали в нього, не було», – аргументує вона. Натомість в ГО «Мами Прикарпаття» кажуть, що проблема – реальна і болюча. І батьки готові вдаватися до протесту, щоби вкотре наголосити: ситуація цілковито перевернута з ніг на голову, коли в дитсадках відштовхуються не від інтересів дітей і їхніх батьків, а від бажань і уявлень дорослих функціонерів. При цьому ще й удаються до маніпуляцій і, м’яко кажучи, перекручень. То, може, треба нагадати, що садочки належать не меру, не виконкому і не управлінню освіти. Садки утримуються коштом франківців, батьків, які мають дітей і які складають міську громаду, – це їхні податки стікаються в міську казну. Це їхніми грошима порядкує міська влада. І це їм належить кінцеве право вирішувати, чи бути трьом черговим садкам на місто чи по черговій групі в кожному садку. 

Наталія Кушніренко

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: