fbpx

Державні субвенції-2017: скільки прикарпатські нардепи "завели" коштів на свої округи та хто на цьому заробляє

Політика 16:56, 07.08, 2018

Останні два роки Івано-Франківська область попадала у список регіонів, які отримали найбільше коштів у рамках розподілу державних субвенцій на соціально-економічний розвиток окремих територій. Зокрема, за результатами досліджень Громадської мережі ОПОРА у 2016 році область отримала грошову допомогу у розмірі 169 млн гривень, а вже наступного року ця сума зросла до 337 млн гривень.

Чи не щодня у прикарпатських медіа з’являється інформація про будівництво шкіл, ремонт доріг чи закупівлю медичного обладнання “за сприяння народного депутата”. Так, за рахунок коштів із державного бюджету депутати-мажоритарники вирішують проблеми своїх виборчих округів. Фактично грошова допомога на розвиток окремих територій перетворилась у політичний інструмент для підкупу виборців.

“Антикорупційна Платформа” проаналізувала розподіл державних субвенцій на розвиток окремих територій у межах Івано-Франківської області та прив’язала їх до виборчих округів. Ми з’ясували, як відбувається освоєння державних коштів на місцях та хто на цьому заробляє найбільше.

Розподіл і призначення субвенцій

Субвенції – це форма грошової допомоги місцевим бюджетам для використання у конкретно визначених цілях. Така грошова допомога закладена у державному бюджеті, але розмір та перелік субвенцій щороку змінюється.

Головним розпорядником субвенцій є Міністерство фінансів України. Це встановлено постановою Кабміну №106 від 6 лютого 2012 року “Про затвердження Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету”. Підготовкою пропозицій з розподілу субвенцій займається спеціально створена при міністерстві комісія. До її складу входять члени Комітету Верховної Ради України з питань бюджету (не менш як 50% місць), а також представники Мінфіну. Крім того, до процесу розподілу коштів та формування переліку об’єктів дозволено залучати народних депутатів, які на рівні із місцевими адміністраціями подають комісії свої пропозиції. Таким чином, процес розподілу державних субвенцій стає все більш політизованим.

На один і той самий регіон субвенції можуть виділятися як на будівництво великих інфраструктурних об’єктів на зразок шкіл, лікарень чи доріг, так і, здавалось би, на дріб’язкові придбання – комп’ютерів, меблів чи дитячих майданчиків. Фінанси розпорошуються на незначні, непріоритетні проекти, які депутати використовують у медійних та агітаційних цілях. Виникає питання: наскільки такий розподіл коштів є доцільним та чи сприяє він розвитку регіону? Зрештою, таким механізмом розподілу субвенцій зловживають депутати-мажоритарники, рекламуючи себе перед виборцями. Фактично за рахунок коштів із державного бюджету обранці займаються непрямим підкупом громадян і навіть забезпечують заробіток своїм компаніям.

Державні субвенції, “залучені” нардепами на округи Івано-Франківської області, загалом відповідають тенденціям розподілу грошової допомоги по всій країні. За останні два роки найбільше субвенцій як у кількісному, так і грошовому показниках було направлено на освітню сферу. Зокрема, із 337 млн гривень, виділених на Івано-Франківську область протягом 2017 року, 100 млн гривень призначались саме закладам освіти. З них на будівництво нових шкіл та садочків було виділено лише 16 млн гривень, ще понад 27 млн гривень призначались для добудови й реконструкції навчальних закладів. Решта коштів направлялась на поточний ремонт та покращення матеріально-технічної бази.

Минулого року найбільша сума державних субвенцій – 109 млн гривень – надійшла медичним закладам області. В основному кошти спрямовувалися для закупівлі спеціалізованого обладнання, комп’ютерів та капітального ремонту медичних установ.

Також активно виділялися державні субвенції і на ремонт доріг – загалом 74 млн гривень. Натомість при розподілі субвенцій на сферу ЖКГ, покращення благоустрою та розвиток інфраструктури Прикарпаття отримало всього лиш 29 млн гривень. При цьому будинкам культури, бібліотекам, музеям та іншим закладам соціально-культурної сфери області “пощастило” ще менше. Вони отримали грошової допомоги на загальну суму 18 млн гривень. Ще 7 млн гривень Кабмін направив на закупівлю, ремонт та реконструкцію дитячих і спортивних майданчиків.

1

Аналітики “Антикорупційної Платформи” простежили, куди витрачаються кошти у межах одномандатних виборчих округів і хто на цьому заробляє найбільше. Розпочнемо з аналізу надходжень та освоєння коштів на виборчих округах №83 та №84. Аналіз решти округів чекайте у наступних матеріалах.

Як фірми нардепа Шевченка освоюють субвенції на окрузі №83

Виборчий округ №83 знаходиться у межах міста Івано-Франківська. За результатами досліджень аналітиків “Антикорупційної Платформи”, позафракційний депутат Олександр Шевченко минулого року “завів” на свій округ 32 млн гривень.

Окремо варто зазначити про 54 млн гривень, виділених урядом обласному бюджету на придбання спеціалізованого обладнання та проведення ремонту для ряду медичних закладів області. Вказані у субвенціях медичні установи знаходяться в Івано-Франківську у межах 83-го виборчого округу, проте мають статус обласного підпорядкування. Тому стверджувати, що саме нардеп Шевченко посприяв у виділенні цих коштів, ми не можемо.

Ми нарахували 32 млн гривень грошової допомоги, розподілених Кабміном протягом 2017 року виключно на об’єкти, які мають безпосереднє відношення до виборчого округу №83. Зокрема, звіт про субвенції, виділені у першому півріччі 2017 року, із приміткою “за сприяння Олександра Шевченка” можна знайти на сторінках газети “Столиця Карпат”.

За нашими підрахунками, у минулому році для придбання медичного обладнання виключно для міських лікарень було направлено 6,5 млн грн. Окремо 12 субвенцій на загальну суму 1,1 млн гривень Кабмін виділив на покращення матеріально-технічної бази міських навчальних закладів. Натомість на їх ремонт та придбання спортивних майданчиків протягом 2017 року було виділено 34 субвенції на загальну суму 6,8 млн грн. З них 29 пройшло через Департамент будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури Івано-Франківської ОДА. Ще дві субвенції, що призначались для придбання спортивних майданчиків, пройшли через Управління капітального будівництва Івано-Франківського міськвиконкому.

Відзначимо, що у минулому році Департамент ЖКГ ОДА був розпорядником субвенцій на загальну суму 22 млн гривень. Для порівняння, УКБ міськвиконкому Івано-Франківська отримало від уряду всього лиш 650 тис. гривень. Ще менше надійшло Департаментам освіти та ЖКГ Івано-Франківської міської ради – 300 тис. гривень і 130 тис. гривень відповідно.

Що цікаво, значну кількість виділених субвенцій освоїло підприємство Олександра Гриніва, помічника нардепа Олександра Шевченка. У минулому році ТОВ “Добробуд-ІФ” підписало із департаментом ЖКГ ОДА 17 договорів і всі протягом листопада 2017 року. Закупівлі стосувалися поточного ремонту приміщень, заміни вікон та реконструкції опалення у міських школах і садках. За даними пошуково-аналітичної системи використання державних коштів “007”, загальна сума всіх договорів становить майже 2 млн гривень.

Засновник і керівник ТОВ “Добробуд-ІФ” Олександр Гринів у 2007-2012 роках на громадських засадах був помічником народного депутата від Блоку Юлії Тимошенко Ігоря Гриніва, а вже наступного скликання на платній основі “допомагав” нардепу від ВО “Свобода” Михайлу Блавацькому. Нині Олександр Гринів – помічник народного депутата Олександра Шевченка на громадських засадах.

За даними аналітичної системи Youcontrol, ТОВ “Добробуд-ІФ” до березня 2017 року називалось ТОВ “Еппл Україна” та займалося роздрібною торгівлею комп’ютерами і програмним забезпеченням. Після перейменування підприємство почало займатися іншими спеціалізованими будівельними роботами, на що отримало відповідну ліцензію. Буквально через півроку після зміни назви та виду діяльності ТОВ “Добробуд-ІФ” уклало 17 договорів із департаментом ЖКГ ОДА на суму майже 2 млн гривень. На сьогодні це єдині держзамовлення, виконані підприємством.

Сам Олександр Шевченко нечасто фігурує у медійних матеріалах про відремонтовані школи та садочки. Натомість однопартійці із міського осередку політичної партії “УКРОП” регулярно відвідують заклади освіти, про що свідчать статті у місцевих ЗМІ. Інформацію про нові закупівлі для того чи іншого навчального закладу із приміткою “за сприяння Олександра Шевченка” можна знайти в агітаційних матеріалах партії. Також діяльність нардепа активно висвітлюється у регіональних та всеукраїнських ЗМІ.

Чи не найбільша сума субвенцій, виділених Кабміном протягом 2017 року, стосувалася ремонту доріг. Для цих цілей Івано-Франківськ отримав 13,6 млн гривень. Субвенції призначалися для капітального ремонту вулиць Набережна, Польова та дорожнього покриття вулиці від стадіону “Рух” до вулиці Дорошенка. Окремо 3,8 млн грн гривень Кабмін направив на ремонт стадіону по вулиці Карпатській та будівництво футбольного поля по вулиці Чорновола.

Характерно, що всі ці роботи виконувалися наближеною до Олександра Шевченка ТОВ “ПБС”. За даними пошуково-аналітичної системи “007, протягом 2017 року, фірма “ПБС” освоїла державних субвенцій на суму 16,7 млн грн. Далі у переліку найбільших освоювачів субвенцій йде уже відзначене ТОВ “Добробуд-ІФ” із сумою 2 млн грн. Решта підприємств заробили менш як мільйон гривень.

2

Субвенції на окрузі №84: гроші є, результату немає

Одномандатний виборчий округ №84 охоплює місто Бурштин, Тисменицький і Тлумацький райони, частину Галицького району та приміські села з підпорядкування Івано-Франківської міської ради. За підрахунками аналітиків “Антикорупційної Платформи”, народний депутат від Блоку Петра Порошенка Михайло Довбенко протягом 2017 року “завів” на свій виборчий округ 41 млн гривень.

Найбільша сума субвенцій в розмірі 10 млн гривень надійшла до Тисменицького району для будівництва і реконструкції дитячих садків, шкіл і гімназій. 7,7 млн гривень отримав Тлумацький район, знову ж таки для ремонту шкіл та адміністративних приміщень. Всього на ремонт навчальних закладів у межах виборчого округу №84 Кабмін направив 17,4 млн грн, а на покращення їх матеріально-технічної бази – 4,4 млн грн.

Удвічі менше грошової допомоги, аніж на ремонт закладів освіти, надійшло для розвитку інфраструктури та покращення благоустрою регіону – всього 7,5 млн грн. А на ремонт медичних закладів уряд виділив лише 6 млн грн.

Значно менше Михайло Довбенко “посприяв” виділенню коштів на покращення дорожнього покриття у своєму окрузі – 3,5 млн грн. Так, найбільшу суму субвенцій, 1,5 млн гривень, Кабмін виділив для ремонту доріг у Галицькому районі.

Сюди входить державна субвенція у розмірі 0,5 млн гривень, призначена для капітального ремонту дорожнього покриття дороги Тустань – Маріямпіль – Довге. Ремонт цієї дороги вже попадав у поле зору аналітиків “Антикорупційної Платформи” та увійшов у рубрику #зради_тижня від першого заступника міністра економічного розвитку і торгівлі України Максима Нефьодова. З’ясувалося, що поточний ремонт дорожнього покриття між селами Тустань, Маріямпіль і Довге, що у Галицькому районі, ведеться уже третій рік. За цей час для ремонту перших десяти кілометрів дороги було укладено понад три десятки договорів із п’ятьма різними підрядниками. Це пояснюється тим, що чиновники ділили фінансування на дрібні суми та укладати прямі договори з конкретними підприємствами в обхід Prozorro.

Окремої уваги заслуговують 20 субвенцій за загальну суму 1,5 млн гривень, які протягом 2017 року виділялись бюджету Тлумацької ОТГ на покращення матеріально-технічної бази закладів освіти. Субвенції призначались конкретним освітнім закладам у розмірі 100 і 30 тисяч гривень кожна.

Бюджет Тлумацького району отримав 44 державні субвенції на суму 3 млн гривень, що теж призначалися на покращення матеріально-технічної бази та  придбання обладнання для закладів освіти (шкіл, дитячих садочків). Як у випадку із Тлумацькою ОТГ, субвенції виділялись для конкретних освітніх закладів у розмірі 100 і 30 тисяч гривень кожна. Проте ми не виявили у системі Prozorro жодних закупівель, що відповідали б вказаним субвенціям. Можливо, що ці кошти так і не були освоєні.

У 84-му виборчому окрузі куди краще освоюються субвенції на будівництво, реконструкцію чи ремонт навчальних закладів, доріг і лікарень. До прикладу, на закупівлю робіт для реконструкції дитячого садка у селищі Єзупіль Тисменицького району Кабмін виділив дві субвенції на загальну суму 1,15 млн гривень. Ще 200 тис. гривень було залучено із обласного бюджету. Реконструкцією садка займалося ПП “Промбудсервіс-Косів”. Протягом 2017 року Департамент ЖКГ облдержадміністрації уклав із підрядником три прямі договори на загальну суму 1,3 млн гривень.

Ще один приклад – заміна вікон у Тлумацькій загальноосвітній школі та Тлумацькій центральній районній лікарні. На ці роботи уряд виділив дві окремі субвенції по 1 млн гривень. За даними системи Prozorro, кошти освоїло підприємство депутата Івано-Франківської міської ради Степана Руднянина, ТОВ “БК Структура”.

Характерно, що на окрузі Михайла Довбенка немає яскраво виражених фаворитів серед підрядників, які освоюють державні субвенції. Аналіз проведених закупівель показав, що у більшості випадків замовниками робіт виступали або Департамент будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури Івано-Франківської ОДА, або відділ будівництва Тлумацької райдержадміністрації.

Одну із державних субвенцій освоїло підприємство, пов’язане із дружиною народного депутата Володимира Шкварилюка. Мова йде про реконструкцію спортивного майданчика у селі Кінашів Галицького району. На ці роботи Кабмін виділив грошову допомогу у розмірі 600 тис. гривень. Роботи на об’єкті виконувала ТОВ Будівельна компанія “Княжий Галич”. За даними пошуково-аналітичної системи  “007”, на реконструкції спортивного майданчика підрядник освоїв 590 тис гривень.

Як свідчать дані аналітичної системи Youcontrol, одним із кінцевих бенефіціарних власників підприємства “Княжий Галич” є Олександра Шкварилюк, дружина народного депутата Володимира Шкварилюка. Сам нардеп потрапив до парламенту за списками політичної партії “Народний Фронт” і нині обіймає посаду Секретаря комітету Верховної Ради з питань бюджету. Нагадаємо, що саме члени цього комітету входять до спеціальної комісії при Міністерстві фінансів, яка займається формуванням об’єктів та розподілом коштів державних субвенцій. Відзначимо, що Володимир Шкварилюк родом із Тлумацького району, а цей регіон знаходиться у межах 84-го виборчого округу.

Михайло Довбенко при нагоді особисто бере участь у різноманітних заходах, які відбуваються на його окрузі. Так, у жовтні 2017 року нардеп разом із керівництвом Івано-Франківської облдержадміністрації приймав подяку від громади села Вільшаниці за капітальний ремонт дитячого садка. А перед тим, влітку, пан Довбенко перевіряв, як відбувається будівництво каналізаційної мережі у селі Угринів Тисменицького району. Звісно, всі ці роботи відбуваються за “сприяння” самого депутата, а його приїзд на округ завжди висвітлюється на сайті облдержадміністрації та у місцевих ЗМІ.

3

Підходи до розподілу державних субвенцій у кожному регіоні різні. Але всюди є одне і те ж  вплив народних депутатів на виділення і розподіл коштів. Це тільки підтверджує політичну заангажованість процесу, звідси і відверте зловживання бюджетним адміністративним ресурсом. Обранці намагаються бути причетними до все більшої кількості об’єктів, щоб максимально охопити свої виборчі округи та здобути симпатію виборців.

Антикорупційна платформа

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

*Дослідження підготовлене на основі аналізу Додатку №1 до розпоряджень Кабінету Міністрів України про «Деякі питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій» за період 2017 року. Субвенції прив’язувалися до виборчих округів за географічним принципом. Опрацювання інформації здійснювалося ручним способом. Це могло вплинути на їх повноту та точність.

*Робота аналітиків оплачена за підтримки наших європейських партнерів. Для створення цього матеріалу не витрачено жодної бюджетної гривні.

Цю публікацію було створено за підтримки Європейського Союзу. За зміст публікації повну відповідальність несе ГО “Центр “Антикорупційна платформа”. Зміст публікації не є відображенням офіційної позиції Європейського Союзу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: