fbpx

Екс-помічник депутата облради освоює мільйони на підрядах департаменту будівництва

Економіка 20:13, 25.02, 2019

"Антикорупційна платформа" проаналізувала закупівлі обласного Департаменту будівництва і виявила, що той уклав зо два десятки прямих договорів із Віталієм Іванським, колишнім помічником депутата обласної ради Назарія Іваніва. При цьому перші підряди підприємець отримав тоді, коли саме Іванів був директором Департаменту.

У системі ProZorro закупівлі робіт на суми до півтора мільйона гривень найбільш спірні. Закон зобов’язує проводити відкриті торги, коли вартість робіт перевищує 1,5 мільйона. Тому при закупівлях на “допорогові” суми замовники можуть обирати підрядників на власний розсуд, укладаючи з ними так звані прямі договори.

Подібні випадки простежуються у закупівлях Департаменту будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури Івано-Франківської облдержадміністрації. Протягом 2017–2018 років Департамент для виконання ремонтних робіт на “допорогові” суми часто запрошував місцевого ФОПа – Іванського Віталія Валерійовича. І не тільки його, але і окремо створене ним підприємство та навіть рідного батька підприємця, Валерія Іванського.

Все б нічого, та перш ніж розпочати свою підприємницьку діяльність Віталій Іванський півтора року був помічником депутата Івано-Франківської обласної ради Назарія Іваніва, який заразом очолював Департамент будівництва і ЖКГ ОДА. Поміж бюджетних установ саме Департамент став основним замовником підприємця.

Від помічника депутата до підприємця

Віталій Іванський за півтора року підприємницької діяльності уклав у системі ProZorro 22 прямі договори на більш ніж 9 мільйонів гривень, з них 19 – з Департаментом будівництва і ЖКГ ОДА, та жодного разу не брав участі у конкурентних процедурах.

Перші підряди підприємець отримав у жовтні 2017 року. Департамент протягом одного дня опублікував у системі ProZorro відразу 4 звіти про укладені договори із Віталієм Іванським.

Перший договір стосувався закупівлі робіт з капітального ремонту школи з енергозберігаючими заходами у селі Міжріччя Болехівської міської ради вартістю 977 тис. гривень. У наступному документі йшлося про капітальний ремонт Тисівської школи на суму 263 тис. гривень. Ще за двома договорами підрядник мав капітально відремонтувати Гузіївську школу за 293 тис. гривень та замінити вікна в Поляницькій школі за 322 тис. гривень.

Замовником робіт був обласний Департамент будівництва, відтак на всіх чотирьох договорах стоїть підпис тодішнього його директора Назарія Іваніва. Той очолював Департамент з квітня 2016 року до грудня 2017 року і заразом був депутатом Івано-Франківської обласної ради.

Тепер Назарій Іванів вже понад рік як головує у Брошнів-Осадській об’єднаній територіальній громаді. І хоч після обрання головою ОТГ мав позбутися депутатського мандата, досі виконує обов’язки депутата Івано-Франківської обласної ради.

Як депутат Назарій Іванів має кількох помічників-консультантів. На сьогодні це Роман Іванів та Віра Сологуб. Раніше до числа його помічників входив Віталій Іванський, той самий, якого Департамент залучив до ремонту шкіл у жовтні 2017 року.

В обласній раді, відповідаючи на інформаційний запит, нам повідомили, що Віталій Іванський був помічником Назарія Іваніва з березня 2016 року до вересня 2017 року. Збіг чи ні, проте перші підряди від Департаменту будівництва і ЖКГ ОДА підприємець отримав у жовтні 2017 року, буквально відразу як перестав виконувати обов’язки помічника Назарія Іваніва. Той, будучи на посаді директора Департаменту, навіть встиг підписати зі своїм колишнім помічником 4 прямі угоди на суму 1,8 млн гривень.

У грудні 2017 року Назарій Іванів був обраний селищним головою Брошнів-Осадської об’єднаної територіальної громади, тож офіційно покинув посаду директора обласного Департаменту будівництва. Проте співпраця Департаменту із Віталієм Іванським, яку започаткував Іванів, тільки посилилась. Під кінець року Департамент уклав із підприємцем ще 8 прямих договорів на понад 2 млн гривень.

Що цікаво, всі договори датовані 26-27 грудня з терміном дії до 29 грудня 2017 року. За нашими підрахунками, за 2-3 останні дні року Віталій Іванський мав одночасно виконати роботи на шести різних об’єктах, що фактично нереально для виконання. Ба більше, у системі ProZorro замовник опублікував лиш звіти про укладені договори. Тож які саме ремонтні роботи мав виконати підрядник, невідомо.

Подібні угоди наприкінці року свідчать про “грудневі жнива”. У цей період бюджетні установи активно витрачають залишки на рахунках без проведення тендерів. Зокрема, Департамент будівництва і ЖКГ ОДА останні два роки б’є власні рекорди за сумами договорів, укладених у “грудневі жнива”. Так, наприкінці 2017 року Департамент підписав 60 прямих договорів на суму 24 мільйони гривень без проведення аукціонів у ProZorro. А вже у грудні 2018 року кількість подібних угод зросла втричі, а їх загальна сума становить майже 60 млн гривень.

Успішний старт

Плідна співпраця між Департаментом будівництва і ЖКГ ОДА та Віталієм Іванським продовжилась у 2018 році. Впродовж року вони підписали між собою 7 прямих договорів на понад 4 млн гривень.

Що цікаво, у червні 2018 року Віталій Іванський заснував приватне підприємство “Брошнівська будівельна компанія“, яке за півроку своєї діяльності встигло укласти договорів на 58 млн гривень.

Більшість угод із підприємством підписав Департамент будівництва і ЖКГ ОДА. Зокрема, у жовтні 2018 року Департамент доручив новоствореній фірмі провести реконструкцію каналізаційної мережі біля будинку № 40 по вулиці 22 Січня в селищі Брошнів-Осада, вартістю 180 тис. гривень.

А ось в період “грудневих жнив” “Брошнівська будівельна компанія” мала капітально відремонтувати приміщення Брошнів-Осадського народному дому всього за один день. Договір на виконання робіт вартістю 1,4 мільйона гривень був підписаний 26 грудня з терміном дії до 27 грудня.

Що цікаво, підприємство Віталія Іванського, на відміну від нього самого, не цурається конкурентних процедур у системі ProZorro, тому змагалося за підряди і на відкритих торгах.

Зокрема, наприкінці минулого року компанія виграла тендер з будівництва амбулаторії сімейної медицини в с. Надіїв Долинського району – 22 грудня Департамент підписав із підрядником договір на 5,4 млн гривень.

У той же день підприємство підписало ще одну угоду на будівництво амбулаторії групової практики сімейної медицини в с. Ясень Рожнятівського району, вартістю 8,2 млн гривень.

Проте найбільш дороговартісну угоду підприємство Віталія Іванського підписало наприкінці 2018 року. Йдеться про будівництво каналізаційних мереж та споруд в с. Брошнів Рожнятівського району. Компанія змагалась за підряд на відкритих торгах і перемогла – 27 грудня Департамент підписав із підрядником договір на майже 40 млн гривень.

Також до послуг “Брошнівської будівельної компанії” зверталася Брошнів-Осадська селищна рада, яку, нагадаємо, очолює колишній очільник обласного Департаменту будівництва Назарій Іванів. Та у листопаді 2018 року опублікувала у системі ProZorro два звіти про укладені договори із підприємством.

Перший підряд стосувався капітального ремонту Брошнів-Осадського ліцею на суму 1,4 млн гривень. За іншим договором підприємство за 434 тис. гривень мало б здійснити капремонт Кадобнянської гімназії.

Сімейний підряд Іванських

Що цікаво, Департамент будівництва і ЖКГ ОДА співпрацював не тільки із Віталієм Іванським, але і з його батьком, Валерієм Іванським. Реєстрацію фізичної особи – підприємця той отримав 12 грудня 2018 року, а вже 20 грудня підписав договір на ремонт першого поверху Брошнів-Осадської селищної ради, вартістю 115 тис. гривень.

Замовником робіт виступила Брошнів-Осадська селищна рада. Вона ж за лічені дні до Нового року доручила Валерію Іванському підряд на будівництво футбольного поля зі штучним покриттям в селі Креховичі за 748 тис. гривень. Договір із підрядником був підписаний 26 грудня з терміном дії до кінця 2018 року.

Окремо, 22 та 26 грудня, 5 звітів про укладені договори із Валерієм Іванським опублікував Департамент будівництва і ЖКГ ОДА. Термін дії всіх договорів до 27 грудня, а їх загальна сума майже 3 млн гривень. Тобто, гроші знову освоювались у режимі “грудневих жнив”.

Тож Віталій Іванський недаремно був помічником депутата Івано-Франківської обласної ради Назарія Іваніва. Загалом, за півтора року Іванський і його підприємство, “Брошнівська будівельна компанія”, уклали з обласним Департаментом будівництва та Брошнів-Осадською ОТГ договорів на понад 66 млн гривень.

Тетяна Черниш

*Робота аналітиків оплачена за підтримки наших європейських партнерів. Для створення цього матеріалу не витрачено жодної бюджетної гривні.

Цю публікацію було створено за підтримки Європейського Союзу. За зміст публікації повну відповідальність несе ГО “Центр “Антикорупційна платформа”. Зміст публікації не є відображенням офіційної позиції Європейського Союзу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: