fbpx

Гроші на політику: чим багаті партійні осередки на Прикарпатті

Політика 20:01, 28.05, 2018

Попри те, що політичні партії третій рік отримують державне фінансування, до обласних осередків ці гроші майже не доходять. Партійні керівники переконують, що осередки живуть з членських внесків, а їх офісні працівники працюють на громадських засадах.

Вже третій рік партії отримують фінансування з державного бюджету. Це європейська практика, покликана очистити політичні партії від впливу олігархів. Зі свого боку партії повинні подавати звіти до Національного агентства з питань запобігання корупції та декларувати, звідки надходять гроші і на що вони витрачаються. Ця норма стосується всіх партій, а не тільки тих, які отримують державне фінансування.

Наразі гроші з держбюджету отримують партії, які пройшли до парламенту. А з 2020 року, після наступних виборів до Верховної Ради, право на державне фінансування отримають партії, які наберуть на парламентських виборах не менш як 2%.

Ми проаналізували звіти обласних організацій політичних партій за 2017 рік, які представлені в Івано-Франківській обласній раді. Це БПП "Солідарність", "Батьківщина", "Свобода", "УКРОП", "Самопоміч" та "Воля".

 

БПП "Солідарність": офіційні зарплати і безкоштовні офіси

З усіх партій, представлених в обласній раді, БПП "Солідарність" єдина отримала кошти з державного бюджету. З загальної каси прикарпатський осередок президентської партії на статутну діяльність отримав майже 2,6 млн грн.

1Більше половини партія потратила на заробітну плату – 1,4 млн грн. В обласному осередку партії 25 працівників отримують зарплату. Найбільше отримує керівник Івано-Франківської міської організації, депутат міськради Володимир Кушнір. За минулий рік він задекларував 150 тис. грн зарплати в партії.

Ще 13 тис. грн в обласній "Солідарності" витратили на зв'язок, 103 тис. грн – на матеріальні витрати та оплату послуг, майже 300 тис. грн обласна "Солідарність" заплатила податків та зборів.

Майже 90 тисяч партія мала на рахунку виборчого фонду, який сформували кандидати, які брали участь у виборах до об’єднаних територіальних громад. З п’яти кандидатів троє представників президентської партії очолили ОТГ: Роман Крутий – Ямницьку, Назарій Іванів – Брошнів-Осадську, Володимир Попович – Ланчинську. У звіті вказано, що на рахунку виборчого фонду Крутого було 12 тис. грн, Поповича – 7,3 тис. грн, найбільше потратився Іванів – майже 45 тис. грн.

Партійна організація користується нерухомим майном, вартість якого 3,3 млн гривень – це партійні офіси в обласному центрі та в районах. На оренду приміщень "Солідарність" витратила 710 тис. грн. Крім того, партія задекларувала спонсорські внески на 105 тисяч.

Зокрема, спонсорський внесок на 54 тис. грн зробило ПАТ "Укртелеком", кінцевим бенефіціарним власником якого є олігарх Рінат Ахметов. БПП "Солідарність"  орендує в "Укртелекому" офіс на Сахарова, 32 в Івано-Франківську. Цей спонсорський внесок свідчить про те, що орендар дозволив партійному осередку три місяці безкоштовно користуватися приміщенням. Попри те, що партія якийсь час нібито безкоштовно орендувала офіс, на рахунок "Укртелекому" вона заплатила приблизно 140 тис. грн – за комунальні послуги, телекомунікаційні і частково за оренду.

Підприємець з Рожнятівського району Володимир Шкіра, який займається лісозаготівлею, також зробив спонсорський внесок у вигляді безоплатної оренди на 30 тис. грн. Він дозволив партії користуватися приміщенням безкоштовно дев’ять місяців. За решту три місяці БПП "Солідарність" заплатила йому 10,5 тис. грн. Де саме розміщене приміщення, у звіті не вказано.

Підприємець з Івано-Франківська Олександр Шаблєвський, який займається виготовленням рекламної продукції, зробив внесок на партію у вигляді виготовлення інформаційних плакатів на 22 тис. грн. Таку благодійність можна пояснити тим, що разом із вже згадуваним Володимиром Кушніром він володіє ТОВ "Кіоск Сервіс", яке надає в оренду комп’ютерну техніку.

 

"Батьківщина": один спонсор та ідейні працівники

Партія "Батьківщина" – теж парламентська партія, яка отримує бюджетне фінансування. Однак на статутну діяльність обласної організації з державного бюджету нічого не перепало. Голова обласної організації партії "Батьківщина" Дмитро Шлемко пояснює це "обмеженими ресурсами".

2"Можливо, відбудеться перегляд бюджету, коли до президентських виборів запрацюють штаби", – каже Шлемко.

У власності партії є фургон "Таврія Пікап", оцінений у 10 тисяч гривень. Обласний осередок, судячи зі звіту, користується двома офісами. Одне приміщення площею 56 кв. м винаймає в обласної ради, другий офіс на 53 кв. м – у ТОВ "Агорінформсервіс”. За оренду офісу обласній раді "Батьківщина" заплатила 20 тис. грн, оренда другого офісу обійшлася у 23 тис. грн.

"Є офіс для партії і офіс мій. Раніше я цей офіс винаймав як народний депутат, згодом – як голова обласної партійної організації, – зазначає Шлемко. – Ми єдині з партій платимо обласній раді оренду без пільг. Всі інші мають пільги".

Всі інші, каже Шлемко, це обласний осередок партії "Свобода", який також винаймає офіс на вул. Василіянок, 62-А.

За рік обласна "Батьківщина" отримала спонсорських внесків на 82 тис. грн. Партію фінансує одна людина – Дмитро Шлемко. Внески він робив у вигляді плати за оренду офісів, комунальних платежів та друку газети.

 

"Свобода": офіси в кожному районі і партійні спонсори

Партія обласної організації ВО "Свобода" єдина вказала у звіті зареєстровані місцеві осередки. Їх в області 25. Однак у звіті партії не вказано жодного працівника.

3"Подолаємо п’ятивідсотковий бар’єр у Верховну Раду, отримаємо державне фінансування і будемо наймати працівників", – коментує голова обласної організації партії "Свобода" Михайло Королик.

За його словами, в обласному офісі працює його помічник на громадських засадах у вільний від роботи час.

Видатки, як і прибутки, в обласної "Свободи" скромні. Партія отримала грошима 25 тис. грн. Витратила на статутну діяльність 19 тис. гривень. З них майже 8 тис. грн витратила на оренду офісу, 2 тис. грн – на видавницто партійної газети. Решту на оплату послуг та інші витрати.

Як вже згадувалося, обласна "Свобода" орендує офіс на Василіянок, 62-А в обласної ради.

Загалом минулого року на рахунки обласної організації партії за рік надійшло 26 тис. грн. Зокрема, 3 тис. грн від керівника Калуської міської організації ВО "Свобода" Богдана Білецького, майже 10 тис. грн від голови Бурштинської міської організації ВО "Свобода" Ігоря Карвацького, 6 тис. грн – від члена партії Дениса Супоніна та 7 тис. грн – від Олександра Галича.

Активно працює міська організація партії в Івано-Франківську. В обласному центрі розміщені десятки партійних білбордів, які оперативно оновлюються. В центрі міста щодня працюють агітаційні намети, де роздають тисячі партійних газет та іншу агітаційну продукцію. Втім, міська організація партії "Свобода" подала до НАЗК майже порожній звіт. Єдине, що вказала 17 тисяч на партійному рахунку.

За словами мера Івано-Франківська Руслана Марцінківа, який очолює міський осередок партії "Свобода", партійні агітатори працюють на громадських засадах, а білбордами партію забезпечує депутат Івано-Франківської міської ради Олег Капустяк.

Агітаційну продукцію, каже Марцінків, виготовляє друкарня "Місто НВ", власниками якої є керівник фракції ВО "Свобода" в Івано-Франківській міській раді Роман Онуфріїв та депутат міськради Петро Гавриш.

"Минулого року відбулося 86 різних перевірок, в тому числі перевіряли діяльність нашої міської організації, але перевірки порушень не виявили", – говорить Марцінків, відповідаючи на запитання, чому ці витрати не відображені у звіті міської організації.

Не скупилися місцеві партійці і на пожертви у центральну касу партії. По 49,5 тис. грн пожертвували підприємець, екс-депутат від ВО "Свобода" Тисменицької районної ради Володимир Яцишин, голова фракції "Свобода" в Івано-Франківській міській раді Роман Онуфріїв та його колега-депутат Петро Гавриш.

Голова Галицької районної організації ВО "Свобода" Андрій Сегін у 2017 році зробив членський внесок у розмірі 14,8 тис. грн, депутат Івано-Франківської обласної ради Сергій Федорців – 19,8 тис. грн.

 

"Самопоміч": борги і мінімальні видатки

Обласна організація парламентської партії "Самопоміч", як і "Батьківщина", грошей з державного бюджету не отримала.

4У звіті обласної організації вказали 1878 грн спонсорських внесків. Таку суму вклала в партію Торгово-промислова палата, списавши "Самопомочі" борг за оренду приміщення.

На статутну діяльність обласна "Самопоміч" витратила всього 740 грн та заборгувала 42 тис. грн за 2016 рік колишньому керівнику організації Тарасові Винограднику.

Керівник обласної організації партії "Самопоміч" Богдан Станіславський зазначив, що утримання партійних офісів та зарплата працівників фінансується з центрального апарату партії, що вказано у загальнопартійному звіті. Там зазначено, що у партійних осередках всієї України працює 282 працівники і 5 – в обласних організаціях.

 

"Українське об’єднання патріотів": найбільші членські внески

Обласна парторганізація УКРОП державного фінансування не отримує, але претендує на нього після наступних парламентських виборів.

5Обласна партія УКРОП отримала на свої рахунки 340 тис. грн, з них 240 тис. грн – членських внесків, які платили десятки партійців у розмірі від 100 грн до 26 тис. грн. В тому числі і голова обласної організації партії УКРОП Микола Палійчук, який отримує в партії зарплату. 

Окрім нього, у партії офіційно працевлаштовані ще 5 осіб. 

На статутну діяльність партія УКРОП в області витратила 343 тис. грн. З них 195 тис. грн пішло на зарплату. Майже 65 тис. гривень отримав зарплати голова обласної організації УКРОПу Микола Палійчук. Решту поділили між іншими п’ятьма працівниками. 

Партія заплатила 93 тис. податків та 46 тис. витратила на виборчу кампанію до ОТГ. 

У користуванні партії є квартира у центрі Івано-Франківська – на вулиці Грушевського, 13, яка належить Мирославу Олійнику, вартістю майже 1 млн грн. За цією ж адресою знаходиться офіс партії, але витрати на його оренду у звіті не вказані.

Воля-РНС: без обласних осередків

Шість депутатів в Івано-Франківській обласній раді представляють фракцію "Воля". У квітні минулого року ця партія об'єдналася з "Рухом нових сил". Тому звіт до НАЗК партія "Воля" не подавала.
 6А в звіті партії "Рух нових сил" немає інформації про діяльність обласних осередків партії, оскільки вони не були зареєстровані як юридичні організації.

У прес-службі партії повідомили, що сформований центральний офіс з структурою управління та функціональними обов’язками і понад 30 місцевих офісів. А партія існує за фінансової підтримки підприємців та звичайних людей. За рік через дрібний фандрейзинг вдалось зібрати близько 1 млн грн.

 

Порушники штрафів не бояться 

Як зазначила член НАЗК Наталія Корчак, яка донедавна очолювала це відомство, з понад 350 зареєстрованих партій 80 взагалі не подають звітів. З тих, що подають, 50% подають порожні звіти. За її словами, в законодавстві немає ефективних механізмів реагування на неподання фінансового звіту партій.

"Мабуть, для політичних партій ті адміністративні норми, які прописані в кодексі про адміністративні правопорушення, не є надто важливою санкцією. На жаль, закон так сформульований, що навіть після того, як зафіксований факт правопорушення, легше платити штраф і знову-таки не подавати звіт",  зазначає Корчак.
 

Вона також наголосила, що НАЗК підготувало проект змін до законодавства, щоб посилити контроль за фінансуванням політичних партій. Зокрема, запровадити механізм ліквідації партій за неподання звітів. Наразі недобросовісні партії можна лише карати штрафами, яких ніхто не боїться.

Марія Гаврилюк

*Для створення цього матеріалу не витрачено жодної бюджетної гривні.

Цю публікацію було створено за підтримки Європейського Союзу. За зміст публікації повну відповідальність несе ГО "Антикорупційна платформа". Зміст публікації не є відображенням офіційної позиції Європейського Союзу.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: