fbpx

"Ісус – цар Франківська": секта Мунтяна влаштувала "зцілення" і "вигнання бісів" у Будинку товариства глухих

Суспільство 14:59, 28.03, 2015

Почули "Служіння зцілення" одного з "апостолів" Володимира Мунтяна журналісти і волонтери полку "Азов". Самого засновника і "верховного пастора" секти – духовного центру "Відродження" вчора на служінні в Івано-Франківську не було – гастролювали проповідник із охоронцями. Їх зустріли адепти "Відродження" – франківчанка зі своїм сином, які, як виявилося, розбудовують "церкву" на Прикарпатті.

Вибрані і випадкові

Перед входом до Будинку культури УТОГ запрошення на "служіння" роздавав чоловік характерної спортивної зовнішності у спортивному ж костюмі. У залі на сцені п’ятеро симпатичних дівчат під звуки диско славили Бога.

"Добрий день. Як вас звати? Ви за запрошенням? Після зустрічі залишіться, будь ласка, познайомимося, я запишу ваші координати", – одразу залучила в спільноту жінка років 50. На низькому столику біля сцени – водичка, печиво, цукерки. Ага, передбачається неформальне спілкування. Тут же з протилежного боку зали привітно помахав рукою чоловік і запропонував місце. Пізніше виявилося, що це асистент проповідника і одночасно охоронець.

Охоронців у залі "проявив" франківський активіст Максим Кицюк – їх було з десяток, і вони намагалися завадити йому зняти відео практики "зцілення".

Ще до того під впливом музики ми мимоволі "включилися" в шоу – підхопили строфу "Ты мой Бог  твоя любов вечна, ты дариш ее всем" і почали відбивати такт. Поруч молитовно підносив руки і щось шепотів, очевидно, до вищої сили, чоловік у добротному костюмі і лакових туфлях. Розщеплена на один ґудзик білосніжна сорочка контрастувала з його костюмом – "я такий весь неофіційний", промовляв публічний образ.

Він був втіленням "доброго батька" і супермена водночас. Розкутий, впевнений у собі, але не надміру, чоловік випромінював позитив. Такі подобаються не тільки жінкам – як та омріяна "сильна спина", за яку можна сховатися. Такі подобаються також і чоловікам – бо не відкидають слабших, не оцінюють, не картають, натомість підтримують і обнадіюють. Квінтесенцію того, що переповіли апостоли від Ісуса Христа у Новому завіті, він умістив у енергійний спіч в кілька абзаців. Це проймало. Суть – Бог любить саме тебе, Святий Дух зійшов саме до тебе, по вірі твоїй буде тобі у житті, вся надія лише на Бога, він тебе чує і все у твоєму житті може змінити. От лише довірся, відкрийся і повір. Довіритися і відкритися треба було пастору і його помічникам.

Один із помічників, той самий, що визначив нам місце, узяв неофітів під опіку. Стояв поруч і втілював посили пастора.

"Бог любить тебе! Скажи це тому, хто поруч, – Бог любить тебе!"  і чоловік торкався людей та повторював мантру. Якщо бути хворому, покинутому, змученому чи просто самотньому, такий контакт підкуповує. Власне, на цьому тонко прорахованому психологічному впливові і базувалося все шоу російськомовного пастора "центру "Відродження".

Перша частина – до години часу  нагадувала тренінг з позитивного мислення. Пастор переконував, що Бог прийде до людей саме тут і зараз, і небеса зійдуть на землю. "Ад существует. Все об этом говорят. Но знайте  Иисус уже искупил все ваши грехи",  чудово, позбавляємося від страху і недовіри.

"Иисус – царь Ивано-Франковска. Ви – избранные. Ивано-Франковск – избранный. Украина – избранная. Бог выше твоего кризиса! Бог выше курса доллара! Бог выше войны! Аминь! Война скоро скоро закончится, а Украина будет процветать! Украина  это благословенная страна. Аллилуйя!"  прекрасно, відповідає очікуванням.

"Бог избрал сегодня нашу страну, чтобы сделать её житницей. В первую очередь, духовной житницей! И посмотрите, какое благословение сегодня в нашей стране. Беспрепятственно ты можешь свободно идти и говорить о Боге. Никто не будет тебя останавливать и оскорблять за это. Сам Бог избрал Украину, чтобы она стала житницей спасения для всего мира!"  два в одному, звеличення держави і констатація свободи віросповідання. Спробуй-но щось закинути.

Чи таке: "Ми не проповедуем себя, не проповедуем чудеса, ми проповедуем живого Бога Иисуса". Нічого, що через п’ять хвилин вже йдеться про чудеса зцілення, більше того – щось таке демонструється.

 

Шоу віри і зцілення

Перед тим як перейти до практики анонсованого "служіння зцілення", пастор проговорив очевидні заготовки, які були покликані урівняти "Духовний центр "Відродження" із рештою євангельських церков. Власне до того, що відбувається проповідування Євангелія, підлеглий засновника секти Володимира Мунтяна апелював кілька разів. Він майстерно володів ораторським мистецтвом і мистецтвом впливу на аудиторію – вухо вловлювало вмотивоване повторення фраз, чергування висоти звуку, інтонаційні синусоїди, наголошення на окремих поняттях, апелювання до аудиторії і встановлення з нею зворотного зв’язку.

Власне цей зв’язок, що полягав у наслідуванні пастора і слідуванні його проханням – підвести руки, повторити заклик, поспівати разом і таке подібне,  унаочнювали два десятки із приблизно ста присутніх. Серед обтяженої, як на око, тяжким життєвим досвідом публіки багато хто був із дітьми, – вирізнялися охоронці і доглянуті жінки. Чоловіки молитовно складали руки і щось промовляли собі в жмені. Жінки безперервно плакали або підтанцьовували. Процес зупинило так зване "благословення", воно ж "зцілення".

Коли публіку "накрутили" і ввели в стан очікування, акценти змістилися – віру в Бога прирівняли до віри пастору і під це гарантували чудо. Щоби підсилити цю віру, присутнім прокрутили ролик про чудесне зцілення  жінка позбавилася раку молочної залози, коли прийшла на зібрання "центру «Відродження". Щоправда, перед тим її прооперували і піддали хіміотерапії. Але ролик був зроблений у кращих традиціях піару – чергування планів, концепція "від негативу до позитиву" підсилювалася зміною чорно-білого відео кольоровим. На емоційному рівні ролик проймав. Коли поруч з’явилася молода жінка, по щоках якої текли сльози, це викликало щире співчуття. Та що там співчуття – мало не каяття: тут людина мучиться, а ми все це піддаємо сумніву.1

Та все стало на своє місце. Після ролика пастор почав виганяти бісів і знімати родове прокляття. Власне прокляття, вважає "Відродження", є причиною наших хвороб. Перед тим як асистент пастора вивів заплакану жінку до сцени і той помахом руки відправив її на підлогу, жіночка зняла і віддала цьому охоронцю свої окуляри. Випадковість? Дівчина, що трусилася і плакала від початку сеансу, перед тим як також впасти на підлогу, зняла куртку просто в руки того ж таки асистента-охоронця. Тож шоу пастора на сцені із падаючими і не дуже благословенними вже не вражало.

"Вигнання бісів". Відео Максима Кицюка

А те, що охоронці злетілися до Максима Кицюка, який почав знімати "служіння зцілення", узагалі поховало віру й довіру.

2

3

До франківського активіста з проханнями і вимогами припинити запис один за одним підходили "асистенти". Намагалися вирвати телефон з рук. Добре, що поруч були волонтери з Цивільного корпусу полку Нацгвардії "Азов", які прийшли підстрахувати активістів. 

"Знищення родового прокляття" – охоронці забирають смартфон. 

Друга спроба забрати смартфон. 

Ледь не дійшло до бійки. 

Адепти "Відродження" оцінили сили і вирішили обійтися без бійки. "Бачите, які ми популярні, що нас уже знімають", – правильно відреагував пастор, змінений тон якого свідчив, що він таки вибитий з колії.

4

Поки він повертав присутніх на попередній емоційний рівень, керівниця франківської організації у фойє "терла" з "азовцями" про зйомку. Хлопці відстояли телефон і права на відео.

 

Актори і глядачі: віра за гроші

Духовний центр "Відродження" заснував у 2002 році такий собі Володимир Мунтян. Є думка, що це – псевдо чоловіка, який організував харизматичну протестантську церкву у спосіб мережевої піраміди. Справжній Володимир Мунтян був відомим футболістом і тренером – в 2008-2010 роках тренував молодіжний склад київського "Динамо". Псевдо-Мунтян з’явився у Дніпропетровську. Через п’ять років перебрався до Києва.

Сьогодні "пастор Володимир", як називають його прихильники, розвиває мережу в усіх регіонах України. Відомо, що в цьому його підтримують інші проповідники-харизмати, наприклад лідер "Посольства Божого" Сергій Аделаджа. А безпосереднім куратором діяльності Мунтяна є громадянин США Бенні Хінн, який також курує і "Посольство Боже".

Духовний центр Володимира Мунтяна поширюється в областях за стратегією розвитку "домашніх груп". Той самий мережевий маркетинг, лише оперують новітні пастори не товарами, а духовним розвитком, "прокляттями" і "благословеннями". За Мунтяном, віра має бути підкріплена практикою "руйнування проклять", яка дає "зцілення".

Практикують наближені до верховного пастора, спеціально навчені "апостоли". З вірян збирають пожертви на потреби церкви  довільні та обов’язкову десятину. Плюс придбання дисків та книг, участь у семінарах. Минулого року під час зібрання "Гора Мойсея" в Києві, де були присутні більше 9 тис. адептів "Відродження", було зібрано 400 тис. доларів. Гроші перерахували в Південну Корею найбільшій у світі харизматичній церкві – "Асамблеї Бога".  

Відео ТСН.

А кілька місяців перед тим діяльність Мунтяна засудила Всеукраїнська спілка церков християн віри євангельської, Об’єднана церква "п’ятдесятників" Білорусі та Об’єднання незалежних харизматичних християнських церков України (повного Євангелія). Вони вважають, що діяльність пастора Володимира Мунтяна не відповідає духу Євангелія і є близькою до окультизму. 

Наталія БІЛА

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: