fbpx

«Карпатський Легіон» гартує українських воїнів

Суспільство 19:54, 11.06, 2014

Молодіжний табір «Карпатський Легіон», який пропагує національну бойову культуру і виховує українських воїнів, втретє організовують на Прикарпатті. Цьогоріч вишкіл підтримують усі силові та військові структури області – міліція, СБУ, Держуправління з надзвичайних ситуацій, представники Міноборони, Прикарпатського військово-спортивного ліцею, а також лікарі з обласного Центру екстреної медицини та медицини катастроф.

У наступні два тижні «Карпатський Легоін» базуватиметься у селі Луквиця на Богородчанщині. Мешкання у військових наметах, польова кухня і умови, максимально наближені до справжнього воєнного вишколу, – така концепція військово-спортивного табору для школярів 9-15 років з Івано-Франківська та області. Орієнтування на місцевості, інструктаж з альпінізму, навчання самозахисту, вдосконалення навичок єдиноборств, майстер-клас із поводження зі зброєю під керівництвом спецпризначенців – обов’язкова частина навчальної програми, повідомили організатори.

«Карпатський Легіон» – це некомерційний табір. Ми організовуємо таке дозвілля для дітей, яке би формувало їхню свідомість як патріотів України і яке б розвивало їх фізично. Національне виховання дітей і молоді – як би пафосно це не звучало, але це те, що ми постановили собі робити, пропагуючи національну бойову культуру як вияв українського національного духу та особливість українського характеру», – розповів керівник табору, президент осередку Міжнародної федерації бойового гопака в області, інструктор зі спорту Прикарпатського національного університету Сергій Демчук.

Не менш важливо, вважає керівник табору, щоби діти були адаптовані до реальних умов життя. Вміння розкласти намет, розпалити вогонь, орієнтуватися в лісі, так само, як і вміння захистити себе, потрібні, на його думку, в теперішній час і хлопчикам, і дівчаткам. «У нас екстремальні табори, – підкреслює Сергій Демчук. – Живемо два тижні в умовах, коли важливо навчитися виживати – обходитися мінімумом, викладатися по-максимуму. Про це попереджаємо батьків наших вихованців. Усі ставляться з розумінням, бо власне такого підходу і шукають».

Основа «польових» вишколів – це адаптація і робота дитини в команді. Спочатку на рівні трьох-чотирьох чоловік, потім у більшій групі з семи-десяти чоловік, і врешті – у складі повного табору. Так діти одержують навички виживання в дикій природі. Із постійними фізичними вправами та заняттями з бойової підготовки поєднується психологічна робота. Звісно, все це адаптоване для дітей і виглядає як велика цікава гра.

Наприклад, навчання тактики ведення бою – на відкритій місцевості і в лісі. Діти розбиваються на групи і «воюють» одна з одною. Або виступають проти своїх наставників. Під їхнім проводом вчаться, як нести варту і як її знімати при захопленні табору. Яка буває розвідка і як її застосовувати. Як визволяти табір у відкритому «бою» і при партизанській вилазці. Де можуть бути вогневі точки снайперів на місцевості, як вирахувати кут вогню і пересуватися так, щоби не підставлятися під постріли. Також діти вчаться надавати один одному і самим собі першу медичну допомогу.

Окрім отримання практичних навичок, фізичного і психологічного гарту, учасники табору мають незвичні уроки історії рідного краю. З дітьми зустрічаються і розповідають про пережите ветерани національно-визвольної боротьби УПА у Карпатах в час Другої світової війни.

Витрати на організацію та проведення табору – за рахунок коштів учасників, бюджетних та спонсорських коштів.

Фото Наталії Кушніренко

Відео «Карпатський Легіон-2013» – Руслана Ганущака: 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: