fbpx

Міськрада роздає гроші. Передовсім – «своїм хлопцям»

11:48, 12.06, 2014

Сьогодні Івано-Франківська міська рада має намір затвердити результати міського конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування та громадянського суспільства. Кожен з переможців отримає певну суму грошей з міського бюджету. Як видно з проекту рішення, значну частину бюджетних коштів отримають структури, підпорядковані депутатам міської ради або наближеним до них особам.

В Івано-Франківську вже третій рік поспіль реалізовується міський конкурс проектів та програм. Проекти переможців мали б сприяти розв’язанню актуальних для міської громади проблем, на що й виділяються кошти міського бюджету.

Цього року конкурсна комісія відібрала 29 проектів органів самоорганізації населення, 16 проектів благодійних організацій при освітніх закладах міста, 16 проектів громадських організацій, 4 проекти засобів масової інформації та 2 проекти громад приміських сіл міської ради. Фінансування цих проектів і має затвердити сесія міської ради.

Зазначимо, що обсяг співфінансування з міського бюджету проектів не повинен перевищувати 85% від загального обсягу вартості усього проекту.

Поділили між своїми

Своєрідні гранти від міської ради виграли 16 громадських організацій. З них справді активно працювали в місті лише чотири. А саме: БФ «Дім Сірка», який виграв 14,8 тис. гривень на реалізацію проекту «Регулювання чисельності безпритульних тварин шляхом масової одночасної стерилізації ветеринарними волонтерами фонду Four Paws»; МО «Станиця Івано-Франківськ Пласту – Національної скаутської організації України», яка отримає 15 тис. гривень на проект «Відзначення дня Пласту та дня українського моря в рамках 352-ї річниці Івано-Франківська пізнавальним загальноміським змагом для пластунів та учнів загальноосвітніх шкіл»; Благодійна громадська фундація ім. Короля Юрія – 15 тис. гривень на проект «Івано-Франківськ – місто інноваційних культурних проектів: Вавилонська бібліотека» та ГО МЛК «AIESEC» – 15 тис. гривень на проект «Світ без кордонів. Культура».

Також по 15 тис. гривень виграли обласна організація «Молода Просвіта» та ГО «Студентська Свобода». До слова, останні новини про діяльність «Молодої Просвіти» датовані на сайті організації 9 вересня 2013 року, а «Студентська Свобода» активізувалася під час передвиборчої кампанії. Активісти організації роздавали партійні газети біля навчальних закладів Івано-Франківська з агітаційними матеріалами за кандидата у народні депутати, голову обласної організації ВО «Свобода» Василя Поповича. Така-от громадська робота.

Зрештою, а за кого вони могли агітувати? Адже Попович є одним із засновників «Студентської Свободи». За даними реєстру громадських об’єднань, решта засновників – теж «свободівці», депутати Івано-Франківської міської ради Іван Маркута та Віталія Сарабін.

Втім, це не єдина організація-переможець, яку заснували депутати-«свободівці».

До прикладу, БО «Івано-Франківський обласний благодійний фонд «Родина» виграла 15 тис. гривень на  проект «Благодійний пленер «Мій Станіславів». Організацію заснували начальник експертно-аналітичного відділу Івано-Франківської міської ради Христина Федотова та депутати міської ради, знову ж таки від «Свободи», Оксана Криволінська та Віталій Голутяк. Криволінська, до слова, сама є членом комісії, яка визначала переможців проектів та програм (!).

Ще одна "свободівська" організація – Фонд розвитку міста «Інший Франківськ» – має отримати 15 тис. гривень на проект «Івано-Франківськ – європейське місто: забезпечення проведення позачергових виборів Президента України в м. Івано-Франківську за європейськими стандартами». Її засновники – прес-секретар міської ради Станіслав Козлов, депутат міськради Михайло Малярчук, дружина народного депутата від «Свободи» Руслана Марцінківа Оксана і знову Христина Федотова.

Втім, чесні вибори у місті відбулися і без участі цієї громадської організації. Але кошти на їх забезпечення у проекті рішення поки що залишилися.

Також у документах залишилися 15 тис. гривень на фестиваль Христового міста «Вгору Серця», який відбувся в Івано-Франківську 2-4 травня за ініціативи РО місія «Молодіжна комісія» Івано-Франківської архієпархії УГКЦ.

Конкурсна комісія не залишила без призів і лояльні до «Свободи» громадські організації. Зокрема, 15 тис. гривень отримає ГО «Богатир» на проект «Ближче до спорту», яку очолює франківський стронгмен Назар Павлів, який не так давно рекламував націоналістичну партію з білбордів. Таку ж суму отримає ГО «Громадський інститут аналітики» на проект «Різдвяна шопка» (який шопка має стосунок до аналітики, відомо тільки конкурсній комісії). Серед засновників організації громадський активіст Віталій Перевізник та екс-помічник народного депутата від «Свободи» Олександра Сича Ігор Дебенко.

Окрім того, 13 тис. гривень перепало і первинній профспілковій організації ВПС «Захист справедливості» працівників Комунального підприємства «Єдиний розрахунковий центр» на проект «Івано-Франківськ – місто відповідальних власників». Стільки ж – міському спортивному клубу «Ластівка» на проект «Видання промоційної продукції до проведення міжнародних змагань «Europen Cup Race Walking Ivano-Frankivsk» («Кубок Європи зі спортивної ходьби в Івано-Франківську).

Цей Кубок має відбутися в Івано-Франківську наступного року. Оргкомітет з підготовки до Кубка Європи зі спортивної ходьби очолює міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус. Бюджет змагань складе приблизно 500 тисяч євро, з яких близько 150 тисяч євро – це внесок міста, решту планують залучити з інших джерел. Одним із засновників спортивного клубу «Ластівка», який виготовлятиме промоційну продукцію, є голова комітету фізкультури і спорту виконкому Віталій Матешко.

Інформації про двох переможців – БФ відродження та розвитку «Наш Станіславів» та БО БФ «ПОЗИТ.ІФ.ЮА» – немає ні в Єдиному реєстрі громадський формувань, ні у Реєстрі громадських об’єднань. «Наш Станіславів» виграв 15 тис. гривень на міський конкурс плакатів «Natural Banner: парниковий ефект, атмосфера, клімат», а «ПОЗИТ.ІФ.ЮА» планує реалізовувати проект «Зелений патруль. Відновлення та екологічний нагляд за прибережною зоною річки Бистриця-Солотвинська в мікрорайоні Пасічна міста Івано-Франківська» на суму 12 тис. гривень.

Також у міському конкурсі проектів та програм перемогли:

– ГО «Український вектор», який отримає 15 тис. гривень на проект «Спільнокошт – Франківськ» (засновники – Микола Гавриляк, Артем Колосов, Володимир Кушніренко);

– ГО Івано-Франківська станиця Галицького братства колишніх вояків 1-ї Української дивізії Української Національної Армії, яка отримала сім тисяч гривень на  видання книжки (засновники Любомир Захаріясевич, Володимир Малкош та Михайло Мулик);

– ГО «Молодіжна мистецька формація «Форумс», яка отримає 15 тис. гривень на проект «Шевченкіана Лео Мола та Івано-Франківськ» (засновники: Ігор Васюта, Михайло Дейнега, Микола Джичка);

– БО «Злука», яка отримає 15 тис. гривень на проект «Готовність молоді та дітей-сиріт до сімейного життя – запорука щасливої сім'ї» (засновники Григорій Луканюк, Віталій Луканюк та Олександра Парфан).

На висвітлення і контроль

Вперше цього року організатори конкурсу ввели номінацію «Проекти засобів масової інформації». Так, радіо «Західний полюс» отримало на проект "Висвітлення діяльності депутатів міської ради у радіоефірі" 35 тис. гривень; ТБ «24 канал Івано-Франківськ» – 50 тис. гривень на проект «Рубрика новин «Про діяльність депутатів ІФМР»; по 25 тис. гривень редакція газети «Репортер» на проект «Висвітлення діяльності депутатів міської ради» та ТзОВ «Агентство правових технологій», інтернет-видання «Галка.іf.ua» на проект «Громадський контроль депутатської діяльності».

Перші три переможці пов’язані з депутатом міської ради, головою правління ПАТ «Прикарпаттяобленрго» Олександром Бубеном. Втім, ці медіа у місті існують давно і мають свою аудиторію.

Найбільш сумнівною видається перемога у конкурсі проектів  останнього ЗМІ з переліку. Всі учасники мали можливість подати проекти та програми до 30 березня 2014 року. На той час веб-сайт «Галка.іf.ua» ще взагалі не функціонував, та й "Агентство правових технологій" у місті себе нічим не виявляло.

Схоже, і тут не обійшлося без «свободівського» лобі. Адже шеф-редактором сайту є ставленик «Свободи» екс-директор КП «ЄРЦ» Вадим Войтик. Свідоцтво про реєстрацію друкованого (а не електронного) ЗМІ «Галка.іf.ua» видане 14 травня 2014 року. Його засновником є ТзОВ «Агентство правових технологій».

Тож члени конкурсної комісії визначили переможця ще до того, як він офіційно з’явився на світ (!). Зрештою, наскільки ефективним може бути проект «громадського контролю депутатської діяльності» за гроші, рішення про виділення яких приймають самі ці депутати, – питання риторичне.

На громади

Результати в інших номінаціях більш адекватні. До прикладу, в номінації «Проекти сільських рад сіл Крихівці, Вовчинець, Микитинці, Угорники, Хриплин» перемогли Хриплинська та Угорницька сільські ради. Обидві отримали по 65 тис. гривень на облаштування благоустрою.

В номінації «Проекти громадських та благодійних організацій при дошкільних, загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладах» перемогли 16 піклувальних рад івано-франківських ЗОШ та ДНЗ, які отримають по 20 тис. гривень на заміну труб чи  вікон, ремонт та утеплення приміщень. До 20 тис. гривень отримають і 29 органів самоорганізації населення: ОСББ, будинкові комітети, ЖБК тощо.

За ці гранти міська влада вимагатиме трошки реклами і звіту. Зокрема, на друкованій продукції переможців проектів має бути вказано: "Проект реалізовується за підтримки Івано-Франківської міської ради в рамках конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування та громадянського суспільства в 2014 році". Кожен із заходів проекту повинен супроводжуватися прес-анонсом (за 3 дні до виконання проекту) та прес-релізом (в день виконання заходу). Всі прес-анонси та прес-релізи мають бути позначені логотипом Івано-Франківської міської ради, також містити згадку про її підтримку в рамках конкурсу проектів та програм. Цю ж інформацію необхідно розмістити на об’єктах виконаних проектів. А їх фото із зазначеною інформацією треба додати до звіту про реалізацію проекту.

Марія Гаврилюк

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: