fbpx

Набережну обіцяють зробити дорогою

Економіка 13:57, 25.07, 2014

Вулицю Набережну імені Василя Стефаника в Івано-Франківську почнуть ремонтувати вже цього року. Незабаром на тендері визначиться, хто буде освоювати передбачені на ремонт 57 мільйонів гривень.

Вулиця Набережна вважається однією з двох об'їзних доріг обласного центру. Втім, саме її доводиться об'їжджати водіям: апокаліптичний рельєф замість асфальтного покриття давно зробив цю дорогу непридатною для руху. 

Але цьогоріч з’явився промінь надії. Влада готує масштабний капітальний ремонт Набережної ім. Стефаника вартістю 57 мільйонів гривень. Роботи планують розпочати уже цього року.

 

З рук у руки

Причина катастрофічного стану Набережної – не тільки традиційний брак коштів. Справа в тому, що ще на початку 2000-х дорогу, що раніше була у віданні уряду і Служби автомобільних доріг України, "повісили" на франківську владу.  

Тоді містом керував Зіновій Шкутяк. Екс-мер досі не розуміє причини такого рішення. "Кабмін постановив передати цю вулицю на баланс міста. Ми писали листи, зверталися. Але це питання неможливо було вирішити", – згадує Зіновій Шкутяк.

Вже більше 10 років вулиця Набережна – як тягар на шиї для міської влади. Грошей на ремонт такої дороги місто накопичити не може, а громада постійно нарікає на руїну.

Івано-Франківська міська рада, виконавчий комітет і міський голова Віктор Анушкевичус неодноразово просили обласну держадміністрацію і Кабмін забрати "подарунок" назад. Аргумент зрозумілий: здебільшого дорогою користується важкий та великогабаритний транзитний транспорт, а не мешканці на легкових авто. Тому і повинні ремонтувати покриття не за кошти міста. До речі, найбільша в міськраді фракція "Свобода" у своїй програмі реформування житлово-комунального господарства "Реформи. Порядок. Розвиток" також задекларувала передачу об’їзних доріг міста – вулиць Набережна ім. Стефаника та Набережна ім. Івасюка – на баланс Івано-Франківського облавтодору.

Відповідь державних органів влади була прогнозованою: ваша дорога – ваша проблема. Місто навіть погрожувало закрити вулицю для проїзду великогабаритного транспорту. Не подіяло. 

Поки тривали наради, писалися звернення і виголошувалися звинувачення, дорожнє покриття ніхто й не збирався латати. 

Минулого літа вулицю Набережну ім. Стефаника визначили непридатною для пересування автотранспортом. Рухатися нею заборонили єдиному міському автобусному маршруту, який її обслуговує, – №86. Щоправда, перевізник на власний страх і ризик вирішив від маршруту не відмовлятися, і поодинокі буси можна побачити на трофі-рейдах по Набережній. 

 

Реанімація

Цього року Набережна отримала шанс стати нарешті дорогою. На це планують виділити 57 мільйонів гривень. Запланована капітальна реконструкція вулиці. Вона передбачає заміну каналізації, трубопроводів, будівництво нового асфальтного покриття з новою основою, пішохідних доріжок та інфраструктури. Будуватимуть дорогу від кільцевого перехрестя вулиць Довженка – Мазепи – Набережна до перехрестя з вулицею Галицькою. Майже 4 кілометри.

Усю необхідну суму обіцяють виділити з трьох джерел. Івано-Франківська міська рада уже дала 10 мільйонів гривень. Івано-Франківська обласна рада погодилась виділити 15 мільйонів. А з державного бюджету збираються "витрясти" 32 мільйони. 

"Ми подали заявку на виділення субвенції з державного бюджету. Розуміємо, що Івано-Франківськ – одне з небагатьох міст, яке не має повноцінної кільцевої об’їзної дороги, а вона коштує неймовірні гроші. І десь говорити, що ці гроші буде знайдено тут, не доводиться. І було прийнято оптимальне рішення, що все-таки з ініціативи області ми робимо спільне фінансування такого проекту, який реально закриває багато важливих проблем як міста, так і області", – говорить заступник голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації Любомир Слободян.

В ОДА сподіваються, що в контексті співфінансування є цілком реальні підстави розраховувати на дофінансування з державного бюджету. Проектно-кошторисна документація готова і пройшла експертизу. Тендер оголошено. Замовником робіт виступає управління капітального будівництва ОДА. За словами Слободяна, переможець тендеру визначиться найближчим часом. Єдине питання – в оперативності виконання усіх бюрократичних процедур. Може датися взнаки й військовий конфлікт на Сході України – гроші зараз потрібні на армію. Але щоби не стати заручниками ситуації, в Івано-Франківській ОДА планують розбити будівництво вулиці Набережної ім. Стефаника на кілька етапів.

"Входити в значний проект, не маючи можливості фінансувати його, звичайно, не хотілось би. В нас є бачення розбити будівництво на кілька етапів, щоб один етап не впливав на реалізацію іншого і не створював передумови для руйнування попередніх результатів. Тобто щоб не зробили корито, основу, а гроші закінчилися – і проїхати вже неможливо. Це буде показовий проект, який покаже, що спільними зусиллями ми можемо все ж таки чогось добитися і при обмежених ресурсах. Проект повинен в цьому році початися і дати можливість користуватися тією ділянкою дороги, яка вже буде відновлена", – пояснює Любомир Слободян.

В облдержадміністрації впевнені, що ремонт Набережної дасть позитивний економічний ефект, підштовхнувши розвиток місцевої інфраструктури. 

Однак навіть якщо гроші не розікрадуть (так хочеться вірити!) і ремонт зроблять якісно, одну з головних проблем Набережної це не вирішить. Вона як була, так і залишиться на балансі міста. 

Згідно з гарантійними термінами, після ремонту франківські комунальники мали б забути про її поточний ремонт на 7 років. А що далі?

Любомир Слободян запевняє, що гроші у міському бюджеті на утримання об'їзної знайдуться – завдяки обіцяній урядом децентралізації бюджетних потоків.  

 

Володимир Кушніренко

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: