fbpx

Надія на газ: як сільські громади Прикарпаття працюють з газовидобувними компаніями

Економіка 19:08, 12.07, 2018

У дотаційних, не надто цікавих туристам чи аграріям сільрад і громад Косівщини також є шанс на розвиток. Підстави для оптимізму – глибоко в надрах. Тут на Гуцулівському родовищі добувають газ.

Трач: газ робить бюджет

Цей закут Косівщини на межі з Коломийщиною не надто відомий: до Карпат далеко, туристів нема, бізнесу нема, безробіття, бездоріжжя. До сільської ради Трача входять ще Гуцулівка, Корости, Кривоброди, Цуцулин. Але на всі п’ять сіл  лише півтори тисячі мешканців. З Косова сюди ходить один автобус на день, ще й не регулярно. З Коломиї  три маршрутки, але доїжджають лише до Цуцулина, далі люди йдуть пішки. Відстань у 30 кілометрів автобуси долають півтори години, бо така дорога насправді роз’єднує, а не сполучає.

Трач Косівський район

Як розповідає голова Трацької сільської ради Роман Яремійчук, дуже багато людей виїхали працювати за кордон. Робота тепер є і в Коломиї на заводі "Leonі", що недавно відкрився, але працювати нема кому.

"Там у нас працює одна жінка. Якби було хоча б четверо, приїжджав би автобус і забирав",  каже Роман Яремійчук.

Роман Яремійчук

Голова сільської ради Трача Роман Яремійчук

Бюджет Трацької сільради  500 тисяч гривень на рік. Сільрада дотаційна, про якусь інфраструктуру, комунікацію, навіть поточні ремонти можна було б навіть і не мріяти. Якби не одна перевага  тут є газ.

Гуцулівське родовище відкрили наприкінці 2005 року. Значні запаси газу на території сільради дали надію на соціально-економічний розвиток. Втім, вітчизняне законодавство донедавна передбачало, що плата за користування надрами сільський бюджет обходить. Та й сьогодні, аби отримувати більшу частку з ренти, треба створити ОТГ. А в Трачі до цього поки не дійшло. Тому газовики йдуть назустріч.

У Трачі на Гуцулівському родовищі працює компанія "Надрагаз", яка входить до складу міжнародної енергетичної групи Burisma Group.

"З їхньою допомогою ми газифікували всі п’ять своїх сіл, вони профінансували центральний газопровід і частково вуличні. Це колосальні гроші",  розповідає сільський голова.

З 2012 року підприємство бере активну участь у соціально-економічному розвитку села. За цей час газовики помогли відремонтувати два будинки культури в Трачі і Коростах, поміняли на енергоощадні вікна у Трацькій школі, закупили для дітей вісім комп’ютерів. Минулого року підприємство виділило 300 тис. грн на ремонт дороги у Кривобродах.

1

Школа в Трачі завдяки газовикам з новими вікнами і комп'ютерами

"Цього року сума по договору на соціально-економічний розвиток становить 400 тисяч",  розповідає голова сільради. Це сума, співмірна з бюджетом села.

Ще приблизно 180 тисяч гривень ТОВ "Надрагаз" платить сільраді за оренду землі. Це понад третина бюджету Трача.

2

За словами Романа Яремійчука, маючи газ і партнерів-газовиків, усі проблеми в п’яти селах можна було б вирішити за три роки, якби бодай 20% рентної плати надходило до бюджету сільради.

"За цей час до державного бюджету за користування нашими надрами компанія заплатила 30 мільйонів. Кажу владі: дайте нам п’яту частину, і за три роки наші села стануть європейськими, і ми не будемо ходити просити",  говорить голова.

Донедавна вся рента за користування надрами йшла до державного бюджету. Цього року, у зв’язку зі змінами у законодавстві, 5% надходить до обласного бюджету. З них 2% лишається в бюджеті області, 2%  йде в район, а 1%  до бюджету сільради. Якби ж родовище було на території ОТГ, місцева громада отримувала б 3% від усієї рентної плати.

 

Майбутнє сіл – за видобутком

Роман Яремійчук каже, що села не проти утворити об’єднану територіальну громаду. Але тільки зі своїх п’яти сіл. Раніше в облдержадміністрації селам Трацької сільради пропонували приєднатися до Космацької ОТГ, яка розташована за 40 км від Трача.

"Трач  Космач. Це схід  захід. Розумієте, це абсурд",  каже Роман Яремійчук.

За оновленим перспективним планом трачанам пропонують приєднатися до Косова. Більшість селян, каже голова, проти такого об’єднання. Вони кажуть, що вже мають "свою ОТГ" з п’яти сіл, але їх в області не чують.

Та поки сільська рада ще не стала ОТГ, на виручку приходять самі підприємства, що працюють на її території. Зокрема, і ТОВ "Надрагаз", яке через соціально-економічне партнерство намагається розвивати села. Разом з тим, сільська рада може збільшити рентні надходження й іншим шляхом: якщо на її території збільшать видобуток.

Марія ГАВРИЛЮК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: