fbpx

Нова ера мобільного інтернету: що треба знати про 4G. ІНФОГРАФІКА

Суспільство 12:46, 10.04, 2018

В останні дні березня в Україні запустили 4G зв’язок. У перший день роботи покриття з’явилось у понад 20 містах, зокрема, в обласних центрах.

–До липня мобільні оператори обіцяють охопити мережею більшість великих населених пунктів країни. Що треба знати про нову технологію і як підготуватись до її використання, з’ясовували експерти Центру громадського моніторингу та контролю.

 

Переваги 4G зв’язку

На початку року в Україні відбувся тендер із продажу частот у діапазонах 1800 МГц і 2600 МГц для запровадження 4G зв'язку. За них три найбільші оператори "Київстар", Vodafone та lifecell заплатили 5,4 мільярди гривень. 4G – це наступне четверте покоління мобільного зв’язку. Його головні переваги порівняно із 3G – це швидкість передачі даних та потужність мережі. Відповідно до специфікації Міжнародного союзу електрозв'язку, мінімальна швидкість передачі даних у мережі четвертого покоління складає 100 Мбіт/с, а максимальна може сягати 1 Гбіт/с. Такою є швидкість стабільного інтернету через Wi-Fi. Тим часом максимальна швидкість 3G – всього 42 Мбіт/с. Для прикладу, якщо у мережі 3G музичний трек буде завантажуватись 10 секунд, то у 4G – 1 секунду, відео у HD-форматі завантажиться миттєво, а в 3G – потрібно буде чекати від 1 до 5 хвилин.

"4G має більшу пропускну здатність та продуктивність. Окрім цього, суттєво зменшено технологічні затримки, коли ми починаємо шукати щось в інтернеті на смартфоні. Стане набагато комфортніше користуватись інтернетом", – зауважує експерт з телекомунікацій Роман Хіміч.

Крім того, мережа 4G у 10 разів потужніша і дає можливість користуватися інтернетом без "просідання" швидкості більшій кількості користувачів. Це особливо важливо в центрі міст або інших місцях скупчення людей. Наприклад, на стадіоні через велику кількість підключень мережа 3G працює дуже повільно або зовсім вимикається, а 4G здатна впоратись із такими навантаженнями.

інфографіка 4G

 

Як підготуватись до нової технології?

Щоб користуватись зв’язком четвертого покоління, передусім потрібно перевірити, чи підтримує ваш телефон частоти 4G. За словами виконавчого директора Vodafone Україна Ольги Устинової, 43% телефонів їхньої мережі підтримують нове покоління зв'язку. Приблизно таку ж статистику озвучують й інші оператори. Власне, більшість нових смартфонів підтримують частоти діапазонів 1800 МГц і 2600 МГц. Зокрема, 4G-модулями оснащені майже всі телефони Samsung, які випустили після 2016-го, а також iPhone Apple, починаючи з четвертого покоління. 

Перевірити, чи підтримує ваш смартфон новий тип зв’язку LTE, можна у меню "мобільні мережі": обрати пункт "режим мережі" та подивитися, чи є у списку "LTE/3G/2G". Деякі українські оператори дозволяють швидко перевірити готовність смартфону до LTE за допомогою спеціального USSD-запиту (наприклад, *245*5#).

Крім того, щоб користуватися 4G, у смартфоні повинна стояти SIM-картка – USIM. Перевірити відповідність картки, як і, до речі, телефону можна подзвонивши до кол-центру. У разі потреби її можна замінити у фірмових магазинах мобільних операторів. Для цього потрібно мати із собою паспорт. Наразі "Київстар", Vodafone та lifecell роблять заміну безкоштовно.

Мобільні оператори запевняють, що поки 4G інтернетом можна користуватися в рамках поточних тарифів. Проте експерт ринку телекомунікацій Станіслав Юрасов прогнозує, що вартість буде змінюватись. За його словами,  оскільки мобільні оператори інвестують у розвиток зв'язку четвертого покоління мільярди гривень, з часом абонентам варто очікувати збільшення тарифів на 20-40%.

 

4G у маленьких містах

Важливо знати, що мобільний зв'язок четвертого покоління запускається в Україні поступово. На сьогодні він працює на частоті 2600 МГц, тому, крім столиці, покриття є здебільшого в обласних центрах, зокрема, Полтаві, Сумах, Івано-Франківську, Луцьку, Кропивницькому, Запоріжжі та Херсоні.

Частота 1800 МГц, яка забезпечить ширше покриття, повинна запрацювати у липні. Влітку мобільні оператори обіцяють підключити до мережі 4G ще мінімум 28 міст України. Зокрема, Бровари, Ірпінь, Ліманець, Бердянськ, Ужгород, Мукачево, Паляницю та Яремче. Цікаво, що, відповідно до ліцензійних умов, упродовж року оператори повинні запустити 4G мережу в усіх обласних центрах, а за 3 роки забезпечити послугою невеликі міста із населенням понад 10 тисяч осіб.

Загалом розвиток інтернет-доступу в сільській місцевості традиційно невигідний операторам, адже попит там маленький, а інвестиції значні. Тому багато українців досі не бачили навіть 3G. Згодом ситуація може змінитися, адже для впровадження широкосмугового інтернету в селах буде проведено окремий тендер. Про це повідомив Президент України Петро Порошенко, виступаючи на врученні ліцензій 4G.

"Я думаю, що після цього аукціону і доручимо, щоб наш регулятор зробив ще один аукціон в 900 МГц діапазоні, де ми зможемо запускати третє, четверте покоління для сіл, селищ, для того, щоб мали можливості розвиватись сільська медицина, сільська освіта. Для того, щоб сільрада мала надійний і ефективний інтернет-зв'язок", – наголосив глава держави.

Експерти погоджуються, що запуск 4G – це важливий крок не тільки для розбудови великих міст, а й для розвитку електронних послуг у невеликих населених пунктах – від оплати транспорту до телемедицини.

Від подолання "цифрового розриву" між міським і сільським населенням виграє і українська економіка в цілому. Згідно із дослідженнями центру Ericsson у співробітництві з Imperial College London, проникнення мобільного інтернету у країну хоча б на 1% призводить до зростання ВВП на 0,2%. Експерти аналізували динаміку запровадження мереж третього та четвертого покоління у 135 країнах світу і довели, що з часом економічний ефект лише підсилюється. Тож 4G в Україні –  це не тільки історія про швидкі відеоігри або соціальні мережі, а й про побутовий комфорт та економічний успіх.

Центр громадського моніторингу та контролю

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: