fbpx

Нова Національна поліція як лакмусовий папірець для старих проблем

Суспільство 10:30, 14.07, 2015

Минув перший тиждень роботи реформованої Патрульної служби міста Києва, а в соцмережах і на екранах телевізорів не стихає ажіотаж з приводу нових патрульних. Громада пильно стежить за "копами".

Мережею ширяться відео й численні селфі з поліцейськими, які підтверджують популярність нових дійових осіб в структурі МВС. Більшість відео з патрульними публіка сприймає однозначно схвально: пости збирають чимало коментарів із захопленням новими методами роботи. Однак є і контроверсійні моменти, з приводу яких звичайні перехожі і користувачі соцмереж розділяються на протилежні табори. Чуємо чимало критики, а подекуди й ностальгії за "старими добрими" ДАІшниками і ППСниками. Тож за результатами першого тижня можна зробити й попередні висновки щодо запуску довгоочікуваної реформи.

1

Перші дні роботи працівників Патрульної служби стали лакмусовим папірцем, який засвідчив задавнені проблеми благоустрою міста і "традицію" численних дрібних правопорушень. Неоднозначна реакція громадськості на вжиті поліцейськими заходи щодо окремих категорій громадян свідчить, зокрема, про те, що суспільство роками жило за схемою, у якій незначні правопорушення ігнорувалися працівниками правоохоронних органів або використовувалися як додаткове джерело надходжень до їх сімейного бюджету, що в народі отримало назву "кришування вуличного бізнесу". З часом широка громадськість звикла до загалом некомфортного стану речей і змирилася з тим, що дрібні порушення закону можна і треба толерувати, адже боротьба з ними – це "боротьба з вітряками". І хоча подекуди терпимість до, так би мовити, повсякденного адміністративного свавілля призводила до невтішних випадків або трагедій, в загальному ми здебільшого змирилися з існуванням замкненого кола, яке, в свою чергу, стало ще одним елементом неблагополучної соціальної системи.

Діяльність Патрульної служби в Києві у перший тиждень виявила "болючі місця" самого суспільного укладу в столиці, серед яких найсуперечливішими, на погляд громадськості, є несанкціонована торгівля з рук, велика кількість безхатченків, що порушують громадський порядок, а подекуди загрожують безпеці інших осіб, стоянка автомобілів у заборонених правилами дорожнього руху місцях і чи не найболючіша проблема – саботаж співпраці з поліцією з боку місцевих функціонерів відділків міліції.

Спробуємо розібратися, чи справді працівники поліції займаються "не тим, чим слід", чи все-таки намагаються повернути суспільство із безодні правового нігілізму.

 

Правові засади

Отже, для початку варто з’ясувати, якими ж повноваженнями наділені патрульні та які функції вони мають виконувати. 2 липня цього року Верховна Рада прийняла Закон України "Про Національну поліцію". Відповідно до ст. 2 Закону завданнями поліції є надання поліцейських послуг у сферах:

1) забезпечення публічної безпеки і порядку;

2) охорони прав і свобод людини, а також інтересів суспільства і держави;

3) протидії злочинності;

4) надання в межах, визначених законом, послуг з допомоги особам, які з особистих, економічних, соціальних причин або інших надзвичайних ситуацій потребують такої допомоги.

Відповідно до нового закону, з-поміж інших, поліція наділена такими повноваженнями:

– здійснює превентивну та профілактичну діяльність, спрямовану на запобігання правопорушень;

– виявляє причини та умови, що сприяють учиненню кримінальних та адміністративних правопорушень, уживає в межах своєї компетенції заходів для їх усунення;

– уживає заходів з метою виявлення кримінальних, адміністративних правопорушень; припиняє виявлені кримінальні та адміністративні правопорушення;

– уживає заходів, спрямованих на усунення загроз життю та здоров’ю фізичних осіб і громадській безпеці, що виникли внаслідок учинення кримінального, адміністративного правопорушення;

– уживає заходів із забезпечення публічної безпеки і порядку на вулицях, площах, парках, скверах, стадіонах, вокзалах, аеропортах, морських та річкових портах, інших громадських місцях;

– регулює дорожній рух та здійснює контроль за дотриманням правил дорожнього руху його учасниками та за правомірністю експлуатації транспортних засобів на вулично-дорожній мережі.

2

Однак прийнятий закон ще не набрав чинності, оскільки не підписаний Президентом України та не опублікований в офіційних виданнях. Тим не менше, керівництво МВС вирішило не чекати набрання чинності законом, а випустити для виконання обов’язків нових патрульних уже в день прийняття ними присяги. Відтак, нова реформована служба повинна керуватися Законом України "Про міліцію" зразка 1991 року із подальшими змінами. Цей закон не є досконалим, однак в частині покладених на правоохоронний орган завдань суттєвих розбіжностей немає. Завдання з запобігання і припинення правопорушень, а також охорона громадського порядку і безпеки також прописані у Статуті патрульно-постової служби міліції України.

 

"Дрібні" правопорушення – також беззаконня

У перші дні нової поліції жвава суперечка розгорнулася між прихильниками і противниками дій правоохоронців щодо бабусь у місцях стихійної торгівлі. Стаття 160 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі КУпАП) прямо забороняє торгівлю в містах з рук на вулицях, площах, у дворах, під'їздах, скверах та в інших невстановлених місцях. Нагадаю, що Кодекс було прийнято у 1984 році, а найновіші зміни до статті 160 було прийнято ще в 1997 році. Тож торгівля продуктами харчування і промисловими товарами не у встановлених для цього місцях є порушенням Закону ось уже більше 30 років, і поліціянти не вигадали нічого нового. Варто також зазначити, що справи за згаданою статтею належать до підвідомчості місцевих судів, а представники міліції уповноважені складати протокол про порушення.

На цьому тлі просто сміхотворною виглядає заява Арсенія Яценюка про те, що припинення стихійної торгівлі не належить до функцій патрульної поліції.

3

Прем’єр фактично закликав працівників новоствореного повноважного правоохоронного органу закривати очі на окремі порушення чинного законодавства у зв’язку з неспроможністю вирішити проблему стихійної торгівлі органами виконавчої влади та місцевого самоврядування. Така позиція прямо суперечить щонайменше принципу рівності перед законом і правової визначеності, адже якщо поліція ігноруватиме окремі правопорушення, то виникає логічне питання – чому вона не може ігнорувати й низку інших? Власне, якщо повноважні органи почнуть ігнорувати дрібні правопорушення на кшталт стихійної торгівлі, то суть реформування правоохоронної системи просто зведеться нанівець.

Гостроти проблемі додає ще й те, що повсюдно в Україні склалася практика "кришування" нелегальної стихійної торгівлі правоохоронцями. Відтак, бабуся, яка роками звикла платити данину місцевому дільничному інспектору за право продавати городину, кисло-молочну чи м’ясну продукцію при дорозі, на зупинці громадського транспорту або на площі "з газетки", просто не може зрозуміти, що ця система більше не діє і доведеться дотримуватися закону. В її розумінні, вона "проста людина", яка лише хоче підзаробити, а закон несправедливий конкретно до неї. І зазвичай, про відповідальність перед споживачами в такому випадку забувають або й взагалі не думають. Тож у випадку зі стихійною торгівлею дії поліції – це лише намагання забезпечити виконання давно усталеної норми законодавства, яка покликана, в тому числі, захистити права споживачів. 

Ситуація із затриманням і застосуванням сили до безхатченків також підняла хвилю обурення. У містах з великою кількістю населення доволі часто можна зустріти бездомних жебраків у людних місцях – на вокзалах, ринках, центральних площах і вулицях, вузлових зупинках громадського транспорту. Саме по собі жебрацтво не є правопорушенням (за винятком випадків втягнення в цю діяльність неповнолітніх), однак перебування на вулицях бездомних часто супроводжується й супутніми явищами: дрібним хуліганством, тобто нецензурною лайкою в громадських місцях, образливим чіплянням до громадян та іншими діями, що порушують громадський порядок і спокій громадян (ст. 173 КУпАП), загрозою безпеці інших громадян, їх власності, поява у громадських місцях у п’яному вигляді, що ображає людську гідність і громадську мораль (ст. 178 КУпАП).

Якщо пригадати, що завданням поліції (міліції) є припинення і запобігання правопорушенням і охорона громадського порядку, то дії із нейтралізації таких осіб представниками правоохоронних органів є логічними і послідовними. Користувачі інтернету вже мали нагоду бачити кілька випадків боротьби поліціянтів з безхатьками. У всіх випадках спілкування із такими людьми супроводжувалося активним опором навіть при найменшій спробі пояснити людині суть вимог, а в такій ситуації застосування сили є неминучим. Звісно ж, професіоналізму у врегулюванні подібних ситуацій патрульним бракує і взнаки дається відсутність досвіду, однак із загальнодоступних відеоматеріалів можемо зробити висновок, що поліція не застосовувала надмірної фізичної сили чи заборонених прийомів.

У зв’язку з реагуванням на дрібні правопорушення або порушення за участю колишніх чи теперішніх працівників інших підрозділів міліції ще раз нагадали про себе усі проблеми правоохоронної системи в цілому. Йдеться про відвертий саботаж працівниками міліції у районних відділках МВС, наділених більш широкими повноваженнями, порівняно з патрульними. Затриманих порушників чи не відразу відпускали без належного процесуального оформлення, подекуди ще й виправдовуючи їхні дії. В Оболонському райвідділку доходило і до відкритого конфлікту між колишніми і новими правоохоронцями та до погроз патрульним. Треба віддати належне Міністрові Арсену Авакову за адекватну реакцію та звільнення посадових осіб, що саботували співпрацю між підрозділами. Але проблема полягає у самій системі і функціонуванні в ній старих кадрів зразка 2013-14 років та ще раз вказує на необхідність та невідворотність реформи в усій структурі правоохоронних органів. 

4

Перші мережеві жарти про поліцію і міліцію. 

Наведення ладу із паркуванням автомобілів породило хвилю незадоволення серед автовласників. Хоча в цьому випадку й очевидним є порушення вимог чинних Правил дорожнього руху, доволі часто водії автівок стають порушниками "вимушено" – через гострий брак місць для паркування. Недостатні зусилля місцевої влади та органів самоврядування, ігнорування актуальної ситуації щодо кількості автомобілів у місті призвели до того, що приватні автівки, пішоходи та громадський транспорт не можуть мирно співіснувати у міському просторі. В той же час поліції закидають боротьбу з вітряками, яка не призводить до вирішення проблеми.  

 

Замість висновку

Сама по собі нова поліція, навіть найчесніша, найпринциповіша і найпрофесійніша, не є панацеєю від усіх суспільних проблем. Перші дні роботи лише ідентифікували гострі соціальні виклики, впоратись з якими – завдання законодавчої та виконавчої влади та органів самоврядування. Поліція – це люди, які покликані захищати громадян від протиправних дій та слідкувати за дотриманням законів усіма учасниками суспільних відносин. Врегулювання ж самих суспільних відносин – завдання тих, кого ми як народ обираємо і призначаємо на керівні посади. Тому замість пропозицій до поліції ігнорувати чи толерувати "повсякденні правопорушення", громадянському суспільству та владі слід замислитися, як усунути самі причини, що роблять ці правопорушення масовими і буденними.

Розв’язання цих проблем лежить на поверхні – облаштування спеціальних місць для торгівлі у місцях, найбільш зручних для мешканців міст та селян, що хочуть продавати продукцію; справляння доступного збору за місце торгівлі та організація елементарного контролю за якістю продукції, а також викорінення корупційної складової з процесу – ці кроки вирішують проблему стихійної торгівлі і, власне, дають не лише законне, а й моральне право вимагати від вуличних торговців дотримуватися чинного законодавства.

Створення муніципальних та волонтерських соціальних центрів для бездомних людей, допомога з відновленням документів та надання медичної та психологічної допомоги значно зменшили б кількість знедолених. Водночас це б виявило й тих, для кого жебрацтво, безпритульність та девіантна поведінка стали професією, та дало б змогу попереджувати вчинені такими особами правопорушення.   

Будівництво та облаштування парковок, створення оптимальних схем руху транспортних засобів у місті дасть змогу не лише навести лад на дорогах і зменшити кількість аварійних ситуацій, а й отримати додаткове джерело надходження коштів до місцевих бюджетів.

Декілька простих кроків могли б чимало змінити у благоустрої та надати додаткові гарантії безпеки для громадян. Реалізація цих кроків не покладається і не повинна покладатися на поліцію – це першочергові завдання органів місцевого самоврядування і місцевої виконавчої влади. Слід зауважити, що всі згадані проблеми характерні не лише для Києва, а й для Івано-Франківська та інших міст. Тож для місцевої влади є хороша нагода повчитися на чужих помилках та започаткувати якісні зміни в місті до появи Патрульної служби Івано-Франківська.

І звісно ж, неможливо не нагадати, що все починається з малого, навіть кардинальні зміни. "Теорія розбитих вікон" спрацювала у Нью-Йорку, де нульова толерантність до найдрібніших порушень закону породила успішну боротьбу з організованою злочинністю й іншими серйозними злочинами. Є надія, що з допомогою нової Національної поліції ця теорія спрацює і в Україні. Однак для цього всі ми маємо захотіти змінити на краще в першу чергу себе – дотримання кожним звичайним громадянином навіть несуттєвих, на перший погляд, вимог законодавства дасть право вимагати такої ж поведінки й від інших співгромадян, в тому числі високопосадовців. Та головне для змін на краще – це взаємопідтримка і допомога тим, хто своїми зусиллями і жертовністю щосили намагається розірвати замкнене коло невдач та розчарувань.  

Младена КАЧУРЕЦЬ, юрист, громадська активістка

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: