fbpx

Освіта в Івано-Франківську: 8 причин вступити до медичного коледжу

Суспільство 19:37, 04.02, 2017

Івано-Франківський базовий медичний коледж за популярністю серед вступників суперничає з прикарпатськими вишами.

У франківському медколеджі на спеціальність "медсестринство", спеціалізація "лікувальна справа", за держзамовленням минулого року претендували 10 осіб на місце, 8 осіб – на місце за контрактною формою навчання. Вражає, чи не так?

Днями в коледжі відбувся День відкритих дверей для потенційних абітурієнтів і їхніх батьків – актова зала не вмістила зацікавлених.

1

В Івано-Франківському базовому медичному коледжі здобувають спеціальність "сестринська справа"  після 9-го класу і "акушерство"  після закінчення школи. В першому випадку за спеціалізацією "лікувальна справа" (фельдшери) та власне "сестринська справа" (медсестри) фаху навчають 4 роки, акушерів готують 2 роки 5 місяців.

Спеціальність "акушерство" здобувають лише за контрактом, тоді як на сестринську справу є державне замовлення – торік було 80 місць із 265.

Базовий медичний коледж цьогоріч, так само, як і минулого року, набере 300 студентів.

З них 70  на медсестринство зі спеціалізацією "лікувальна справа", тут 25 спеціалістів будуть готувати за держзамовленням. 195 місць віддано на "сестринську справу"  в цьому випадку держзамовлення складає 55 місць. І лише 35 студентів навчатимуться за спеціальністю "акушерство"  тут держзамовлення немає.

2

КУРС бачить не менш як 8 причин учитися в Івано-Франківському базовому медичному коледжі. У Вас їх може бути й більше. 

 

1. Добра репутація

Івано-Франківський базовий медичний коледж один із найавторитетніших в Україні навчальних закладів такого типу за якістю підготовки кадрів. Підтверджує це щорічними оцінюваннями випускників за програмою "Крок.М", у яких стабільно показує рівень, вищий від середнього по країні.

2. Матеріальна база

Коледж має більш як 30 навчальних кабінетів у медичних закладах Івано-Франківська та три лабораторії. Забезпечує навчання студентів за принципом "біля ліжка хворого" з використанням новітнього обладнання.

Для студентів коледж надає гуртожиток на 90 місць. Вартість проживання – 240 грн у місяць (або 40% стипендії). Є спортмайданчик і тренажерний майданчик просто неба. Майбутніх медиків тут заохочують до здорового способу життя – серед викладачів, включаючи адміністрацію коледжу, немає курців. 

3. Співпраця з закордонними медзакладами

Медколедж має договір про співпрацю з навчальними закладами Польщі. Зараз тривають перемовини з чехами. Це забезпечує обмін викладачами та студентами, можливість практики із наступним працевлаштуваням за кордоном.  

4. Додаткова іноземна мова

Студенти старших курсів вивчають, окрім англійської, ще й польську. Два роки навчання дають базовий рівень володіння польською мовою із професійною спеціалізацією.

5. Християнські цінності у навчанні

У франківському медколеджі майбутні медики серйозно опановують християнську етику. Предмет викладає капелан, отець навчався в Римі, отримав відповідне спрямування, спеціалізується на біоетиці. За підтримки капелана студенти проходять практику в госпісі та в геріатричному пансіонаті.

6. Зрозуміла, чесна й однакова для всіх процедура вступу

Вступні іспити – біологію та українську мову після 9-го класу – складають у вигляді тестів. (Для випускників 11-х класів – співбесіда і результати ЗНО). Тести пишуть в актовій залі коледжу під наглядом відеокамер, без гаджетів, у присутності інспекторів.

Іспит з української мови передбачає 15 тестових завдань, які треба виконати за годину – в тому числі робота з текстами. Іспит із біології – 30 завдань за той самий час, які охоплюють зоологію, ботаніку та біологію людини. Теми і зразки – на сайті.

"Щоби отримати двійку за тести, треба дуже постаратися – правильно відповісти аж на 4 питання з 30", – жартує директор коледжу Володимир Стасюк.

Проте до участі в конкурсі минулого року допускалися абітурієнти, які отримали з біології 14 і більше балів.  

Конкурсний бал вираховують за рейтинговою системою – додають бали тестів та середній бал атестата. У 2016 році прохідний бал на державне замовлення на спеціалізацію "лікувальна справа" був 31,8 бали, на "сестринство" – 30 балів. Тобто навчаються за державний кошт ті вступники, хто склав іспити, до прикладу, на 10 і 10 балів та додав ще 10 як середній бал атестата. 

7. Помірна вартість навчання

Хто не пройшов "на державний", мають змогу вступити на навчання за контрактом – за рейтинговою системою. Рік контрактного навчання в Івано-Франківському базовому медичному коледжі коштує 9950 грн – така вартість для абітурієнтів-2017. Порівняно з 2016 роком вартість навчання зросла на 600 грн.

8. Антикорупційна програма

У медколеджі заборонені будь-які "подяки" викладачам – за диференційовані заліки, перевідні чи випускні іспити, захист практики і таке інше. Випускники проходять анонімне анкетування – оцінюють рівень викладання, чесність оцінювання і організацію навчання. За останні 10 років, за словами Володимира Стасюка, студенти лише двічі скаржилися на викладачів, яких в результаті було звільнено.

До речі, всі екзамени в коледжі також відбуваються в актовій залі – під невсипущим оком відеокамер.


Більше про терміни та умови вступу, навчання, виробничу та переддипломну практику, а також роботу у клінічних гуртках та творчих групах, участь у наукових дослідженнях – на сайті коледжу.

Наталка Кушніренко

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: