fbpx

Тачка на прокачку: схеми контрабанди автомобілів з Молдови і ПМР

Суспільство 21:33, 27.04, 2016

Уже не перший рік європейські та національні ЗМІ присвячують цілі огляди україно-молдавській "чорній дірі", в якій часто пропадають викрадені в країнах ЄС транспортні засоби. Правозахисники навперебій заявляють про катастрофічну ситуацію на кордоні, розслідуючи напівлегальні і контрабандні схеми трафіку іноземних транспортних засобів на територію України і Молдови. І якщо боротьба із організованою злочинністю поступово приносить свої плоди, то стан справ з незаконним перегоном авто через український кордон в останні роки тільки погіршився.

C.S.I: Місце злочину Україна, Молдова і ПМР (Придністровська Молдавська Республіка)

Перші згадки про Україну як про європейський центр легалізації крадених автомобілів датовані 1998 роком. Уже тоді Регіональне відділення безпеки при посольстві Сполучених Штатів Америки відзначало приріст потоку нелегально ввезених транспортних засобів, у якому Україна, Молдова і особливо Придністровська Молдавська Республіка виконували роль як пункту призначення, так і перевалочної бази на шляху до Росії. Тоді в одного із перших затриманих українськими митниками організованих угруповань вдалося вилучити 25 вкрадених авто. До нього входили двоє громадян Литви, які займалися викраденням машин на території ЄС, і двоє жителів Феодосії (АР Крим), які в подальшому завозили автомобілі в Україну і спільно з громадянином Росії надавали їх в розпорядження своїх клієнтів.

Введення гривні, зростання купівельної спроможності населення, високі ставки кредитування, поступове введення численних тарифних методів регулювання зовнішньоекономічної діяльності (мита і зборів), що стосуються імпорту авто з-за кордону, засилля корупції суттєво підвищили ціни на первинному і вторинному автомобільних ринках.

Після тривалого перехідного періоду Україна намагалася розвивати власну автопромисловість, і лобісти сприяли закріпленню в законодавстві ряду обмежень, через які покупка автомобілів за кордоном ставала надто дорогим задоволенням. Проте подібні методи так і не принесли бажаних результатів, а лише дали поштовх українцям задуматися про пошук нелегальних шляхів ввезення якісних автомобілів з Європи.

До того ж ряд удосконалень українського законодавства, проведений за останні 15 років (ратифікація Стамбульської конвенції про тимчасове ввезення іноземних авто, прийняття закону про відчуження на користь держави конфіскованих судом автомобілів, скасування обов'язкової експертизи автівок при їх реєстрації, надання автосалонами Мінфіну обов'язкового звіту про своїх клієнтів, приєднання України до стандарту Євро-5), активно сприяв цьому процесу. На виході маємо цілком усталену практику напівлегального, а часом контрабандного ввезення легкових автомобілів на територію України.

В останні роки відзначається безпрецедентне зростання кількості автомобілів з реєстраційними номерами країн ЄС, Молдови і ПМР. Найчастіше за кермом іномарок сидить не заїжджий німець, литовець, болгарин або молдаванин, а звичайний українець, який став власником подібної машини завдяки одній з багатьох корупційних схем, які широко застосовуються на державному кордоні.

Під прицілом активістів, зайнятих боротьбою з нелегальним трафіком іноземних авто в Україну, виявилися саме прикордонні регіони. Деякі з них стали справжніми золотими воротами для незаконного ввезення автомобілів. Крім західних регіонів України, йдеться в першу чергу про Одеську область, що знаходиться у віданні Південного регіонального управління Державної прикордонної служби України, яка примикає до проблемних ділянок кордону з Молдовою і ПМР.

Ратифікація Україною у 2004 році Стамбульської конвенції значно полегшила ввезення іноземних авто на свою територію і дала можливість застосовувати цілий ряд напівлегальних схем для передачі іноземних транспортних засобів у користування українським громадянам. Мова йде про машини, що не були викрадені і були завезеними на територію України внаслідок змови із їхніми безпосередніми власниками, підробки документів, корупції на кордоні.

Із краденими авто усе набагато складніше. Злочини, пов'язані з автомобілями, завжди були у фокусі підтримуваних Місією Європейського Союзу з прикордонної допомоги Молдові та Україні (EUBAM) спільних операцій з охорони кордону (СООК), у ході яких молдавські та українські офіцери працювали разом із їхніми колегами з країн-членів ЄС і міжнародних правоохоронних агентств. Спільний доступ до баз даних Європолу та ЄС допоміг затримати велику кількість автомобілів, що були викрадені або мали підроблені / фальсифіковані документи. Наприклад, у 2015 році в ході операції "Данубіус" було затримано 18 автомобілів, а у 2014 році в ході операції "Ольвія" було затримано 25 автомобілів, проте не всі вони були затримані в Україні.

Слід зазначити, що, хоча донедавна українські кордони не були оснащеними базами даних Інтерполу (перші 39 пунктів пропуску державного кордону підключені в листопаді 2015 року, решта 118 отримають доступ в 2016 році), ризик самостійного ввезення викраденого авто на територію України залишався значним. Тому в основному всі поставки здійснювалися через налагоджені канали. Комплекс подібних послуг передбачає подальшу зміну як реєстраційних номерів автомобіля, номерів двигуна і кузова, так і створення підробленого техпаспорта для подальшого використання в Україні транспортного засобу, який може бути просто розібраним на деталі.

У період з 2012 по 2015 рр. експерти Місії EUBAM надавали партнерським службам допомогу з питань викрадених автомобілів і підроблених довіреностей. Було проведено понад 3100 перевірок в базах даних країн-членів ЄС і переговорів із відповідними нотаріусами. Більше 300 з них показали позитивний результат і виявили невідповідності. Сьогодні, багато в чому завдяки підтримці EUBAM, всі пункти пропуску на молдавсько-українському кордоні мають зв'язок з базою даних Інтерполу, що дозволяє партнерам швидко перевіряти підозрілі машини самостійно.

Час від часу в польській та іншій європейській пресі з'являються публікації, присвячені розкриттю організованих груп, які здійснюють викрадення авто і подальший їх трафік через кордон з Україною. За даними джерел, приблизно 80% вкрадених авто йдуть на розбирання, в той час як 20% отримують нову реєстрацію для відправки за кордон. До відома: у 2014 році у Польщі було вкрадено близько 14 000 автомобілів, отже, близько 2800 з них із великою ймовірністю потрапили в Україну, а це становить 4,6% всього обсягу первинного авторинку України (близько 60 000 одиниць на рік). І це без урахування машин, викрадених в Німеччині, Австрії, Чехії та інших країнах ЄС, частина з яких також направляється в Україну і Молдову.

Зовсім недавно в Польщі було розкрито бандформування, яке займалося викраденням елітних авто в Німеччині. Одну із центральних ролей в цьому угрупованні грав 42-річний українець, який забезпечував підробку всіх необхідних документів на викрадені авто. За інформацією польських ЗМІ, у банду, крім самих поляків, входили і росіяни. Підробка документів та перебивання номерів агрегатів авто проводилася в прикордонному місті Слубіце, звідки автомобілі призначалися для подальшої відправки на територію України і Росії. За неофіційною статистикою, сьогодні з 10 ввезених в Україну машин 8 нелегальні, з них значна частина має кримінальне минуле. Інші ж просто не розмитнені або їздять із підробленими документами.

У січні 2016 року в територіальних сервісних центрах МВС у Одеській області були відзначені неодноразові випадки спроб зареєструвати автомобілі з підробленими номерами агрегатів. Однак офіційна відповідь на запит, зроблений нашою журналістською групою Південному регіональному управлінню Державної прикордонної служби України, засвідчила той факт, що протягом всього 2015 року органами Державної прикордонної служби України в пунктах пропуску через державний кордон виявлено в установленому порядку 3 вкрадених автомобілі, з них 1 на території Одеської області. У той же час Комітет ВРУ з питань податкової та митної політики під час розгляду закону про передачу Міністерству оборони конфіскату з митниці заявляє про 3717 конфіскованих авто, які перебували на кордоні на початку 2015 року. Показово також, що в Україні правовий механізм передачі автомобілів, вкрадених в країнах ЄС, їх справжнім власникам досі не налагоджений. Робота українських правоохоронців більше носить каральний характер, ніж спрямована на відновлення справедливості у цьому питанні.

Слід зазначити, що Адміністрація Державної прикордонної служби України додатково повідомила нам, що облік і узагальнення даних, що стосуються реєстраційної належності транспортних засобів (в тому числі з реєстраційними номерами Болгарії, Молдови, ПМР), які перетинають кордон України, не проводиться взагалі.

 

Автовійни

Серія резонансних ДТП відбулась в Одесі восени 2015 року. Особливістю кожного з нещасних випадків було не лише кількість жертв і незвичність обставин трагедії, а й той факт, що за кермом автомобілів знаходились іноземці. В одному з таких ДТП загинуло 6 іноземців, в іншому – студент з країни Близького Сходу, який на елітному позашляховику зніс якір  символ Одеси, розміщений в центрі міста. Реєстраційні номери авто були аж ніяк не українськикми, авто було зареєстровано в країнах Європейського Союзу  Болгарії та Литві. На території Одеської області почастішали випадки використання подібних автомобілів студентами-іноземцями із країн Близького Сходу.

1

Резонансні ДТП, вчинені на автомобілях, зареєстрованих в ЄС, Молдові та Придністров’ї, в Одесі у 2015 році. Джерело: Управління безпеки дорожнього руху України, Головне управління Національної поліції в Одеській області.

 

Відповідно до інформації, наданої відділом взаємодії зі ЗМІ Адміністрації Державної прикордонної служби України, співробітники Білгород-Дністровського прикордонного загону 24 листопада 2015 року встановили, що житель Одеської області протягом останнього року ввіз в Україну 9 легкових автомобілів з німецькою реєстрацією, вісім з яких так і не покинули територію України.

Слідством встановлено, що з жовтня 2014 року цей громадянин ввіз в Україну автомобілі таких марок, як Mazda, Volkswagen, Audi, Mitsubishi, BMW, Opel, Peugeot і Nissan, за що він повинен сплатити штраф у розмірі 17 000 гривень за кожен ввезений ним на територію України автомобіль. Кілька днів потому працівники митного поста "Роздільна", в співпраці з прикордонною службою України, виявили громадянина Литви, який ввіз в Україну, з порушенням законодавства, більше двадцяти машин. Під час перевірки документів виявилось, що на громадянина Литви уже складено 24 протоколи за порушення режиму тимчасового ввезення авто  іноземець ввіз в Україну більше двох десятків машин, які не покинули територію України у визначені законом терміни. Велика кількість автомобілів були вивезені із Придністров’я і за них, відповідно, не було сплачено жодних митних зборів. Слідством встановлено, що для ввозу в Україну такої кількості машин громадянин Литви користувався пунктами пропуску різних областей.

Звертаємо увагу, що схожі випадки, згідно з аналізом правоохоронних зведень, на пунктах пропуску в Одеській області проходять регулярно.

В той же час Одеська митниця ДФС офіційно нам відповіла, що "за період 2014-2015 років жоден автомобіль із номерними знаками інших держав, в тому числі Європейського Союзу, в режимі імпорту не був оформлений". Також "транспортні засоби, що не зняті з обліку в реєстраційних органах країни придбання, котрі ввозять в Україну із ціллю вільного використання, не допускаються до пропуску через митний кордон України".

Ми зв'язалися з одним із клієнтів нелегальних автоперевізників, котрий поділився власним досвідом в придбанні нерозмитненого авто: "Купити машину з номерами ЄС не проблема: вони дешевші і самі номери модні, – розповідає Аділь, студент Одеського національного медичного університету.  Головне знати, до кого звертатися. Ну, і їздити акуратніше, щоб не привертати увагу співробітників поліції,  ось, напевно, єдина проблема. Багато моїх друзів купили такі автомобілі".

Ми дізналися, що на автомобільних ринках Одеської області, Придністров’я та Молдови можна знайти приватників, які збувають нелегально ввезені без сплати будь-яких податків і митних зборів машини. Установчі документи цих ТЗ оформлені на цілком реальну юридичну особу, зареєстровану в одній із країн ЄС. Слід зазначити, що бази даних поліції та митниці в Україні не синхронізовані, в зв'язку з цим поліцейські фактично не можуть встановити походження автомобіля і перевірити спосіб перетину ним українського кордону. Саме тому останнім часом не тільки іноземці, але й інші автолюбителі Одеської області активно використовують усі надані їм можливості їзди на нерозмитнених авто по прикордонних територіях.

2

Авторинки України і Придністров’я  з найбільшою концентрацією нерозмитнених легкових автомобілів.

 

Зв'язавшись із співробітниками Місії EUBAM, ми дізналися, що, спираючись на наявні дані, звіти та спостереження на молдавсько-українському кордоні, включаючи придністровський сегмент, Місія EUBAM оцінює загрози транскордонної злочинності, пов'язаної з автотранспортом, як високі.

EUBAM знає про існування схем, які дозволяють ввозити в Україну зареєстровані в ЄС машини без оплати податків на імпорт (ПДВ, акциз, митні збори). Ці схеми часто базуються на підроблених довіреностях, виданих в країнах-членах ЄС.

Іншою проблемою, про яку нам повідомили, є те, що зареєстровані за кордоном і тимчасово ввезені нерезидентами автомобілі не вивозяться з України та Молдавії в установлені терміни.

"В основному, машини в Одесу везуть із болгарськими та молдавськими номерами, рідше з литовськими та німецькими. Автомобілі з болгарськими номерами здебільшого потрапляють з Придністров'я. На більшості з них номери вже неодноразово змінювалися, і визначити, звідки насправді машина потрапила в Болгарію, а потім в Придністров'я, неможливо. Може, власник її дійсно придбав, а може викрав. Хоча для багатьох в Україні це не принципово. Бажання їздити на хорошому авто бере своє",  розповідає один з продавців авторинку "Куяльник" в Одесі.

Однак не обов'язково бути нерезидентом України, для того щоб ввезти в країну транспортний засіб з іноземною пропискою цілком легально. Наприклад, підписання трудового договору з болгарською або молдавською компанією, яка володіє власним гаражем з нібито службових авто, дає право громадянину України де-юре використовувати її транспортні засоби "в службових цілях".

Зрозуміло, що подібна процедура проводиться через посередників, і разом з вартістю авто громадянин платить гонорар засновникам фіктивної компанії, витрати на створення якої становлять близько 200-400 євро. Надалі при перетині українського кордону резиденту дається рік на здійснення своїх службових повноважень, тобто на законне водіння ТЗ без розмитнення.

Саме ця схема ввезення авто з іноземною реєстрацією найбільш популярна на цей час. Оголошення в Інтернеті навперебій пропонують продаж елітних позашляховиків (наприклад, Volkswagen Touareg) за 10000 USD. Найчастіше такі автомобілі прописані в Болгарії і чекають свого покупця в Україні та Молдові.

3

На території Молдови на цей час знаходиться близько 40 тис. шт. автомобілів з-за кордону. З них 13 тис. пересуваються з реєстраційними номерами Болгарії, 20 тис. – Литви, де вони вже давно зняті з обліку. Саме тому автомобіль з молдавськими реєстраційними номерами на дорогах Одеси може виявитись в недалекому минулому – німецьким чи литовським.

Цю ситуацію підсилює і той факт, що з 1 січня 2016 р. країна приєдналась до введення стандарту Євро-5, згідно з яким будь-який ввіз в Україну автомобіля, старшого 5 років, заборонений або ж буде обкладений завищеним митом. Аналіз популярних сайтів купівлі автомобілів в країнах ЄС (Аllegro.pl, Аutogidas.lt, Mobile.de, Auto.plius.lt, Autoscout24.com.ua) дає зрозуміти, що за кордоном ціна на 4- і 3-літнє авто з пробігом вже не суттєво відрізняється від аналогічної пропозиції на вітчизняному ринку. Суттєва різниця в ціні якраз на авто віком 6 років і більше, проте такі засоби пересування будуть заборонені на ввіз з 2016 р.

В Придністров’ї половина авторинку складається з автомобілів з реєстрацією у Болгарії і Литві. Деякі з них стають на внутрішній рахунок, для того щоб приховати своє справжнє походження, а потім продаються в Україні під реєстраційними номерами ПМР. В більшості випадків незаконний трафік легкових автомобілів з Молдови і ПМР є торгівлею вкрадених авто з країн Центральної і Західної Європи через нелегальні канали.

Недавнє затримання в пункті пропуску "Кучурган" громадянина Молдови, який користувався краденим автомобілем Audi A4 2007 р. випуску з придністровською реєстрацією, повністю описує цю практику. В ході перевірки правоохоронні органи встановили, що це авто було вкрадене в Німеччині в 2008 р. За словами затриманого водія, автомобіль він придбав в цьому році у Придністров’ї.

Справа в тому, що в Придністров’ї мито на ввіз автомобілів з ЄС набагато нижче, ніж в інших країнах. Оскільки ця територія не контролюється ні центральною владою Молдови, ні Інтерполом, то контрабандисти під прикриттям чиновників почуваються досить впевнено: автомобілі реєструють під придністровськими номерами, а потім переправляють в Україну.

Недавнє розслідування, проведене українськими журналістами з інформаційного агентства "Наш продукт", пролило світло на одну з корупційних схем, яка використовується на кордоні з Україною. Артем Іноземців зазначає:

"Перевіз в Україну крадених автомобілів почався ще в кінці 90-х – на поч. 2000-х рр. Деякі особи відкрито пропонували зробити громадянство України жителям ПМР взамін на те, що ці жителі фіктивно придбають дорогу іномарку і формально перевезуть її в Україну. Тобто тисячі придністровців отримували українські паспорти (закордонні), потім оформлювали внутрішній паспорт України та українську прописку. При цьому обезмитнювався ввіз дорогих іномарок, які потім реєстрували в Україні.  В цій схемі брали участь деякі особи з української общини Тирасполя".

Зовсім недавно митники Білгород-Дністровського на пункті пропуску "Кучурган" затримали 5 осіб, громадян Молдови, які їхали в Україну, використовуючи паспорти України, які, за даними Інтерполу, були загублені. Таким чином особи, котрі не мають права отримати громадянство України, в пришвидшеному порядку отримують українські закордонні паспорти в посольстві України в Кишиневі, потім фіктивно купляють автомобіль з молдовськими чи придністровськими номерами, виписуються з ПМР, оформлюючи переселення в Україну, і перевозять автомобіль з собою через кордон.

Зрозуміло, що сам переселенець – це всього лиш підставна особа, за котрою стоять інтереси нелегальних авторейдерів. Подібні перегони використовуються лише для юридичного оформлення факту перетину кордону. Згодом, після того як автомобіль з’являється на території України, суб’єкт знову виписується і повертається назад в ПМР. Особливістю цієї схеми є те, що все це робиться фіктивно – ніхто нікуди не їздить, а оформлення подібної процедури займає декілька днів чи тиждень.

"Подрузі якось зробили український закордонний паспорт,  розповідає Артем Іноземців. – І ця подруга фіктивно перевезла Porsche, не встаючи з ліжка. Просто так українці не мають права їздити з придністровськими номерами, з придністровськими номерами мають право їздити громадяни Молдови і ПМР, які проживають в Україні за правом на проживання, а також громадяни України з постійною пропискою на території Молдови чи ПМР, згідно з українським закордонним паспортом. А таких вже багато".

Фіктивні переселенці де-факто отримують право на пільгове розмитнення придністровських автомобілів в Україні і пільгову їх реєстрацією під українськими номерами. Реєстрація крадених автомобілів під реєстрацією ПМР використовується також для ввозу в Україну авто, які в результаті розберуть на деталі.

"Через поля нічого не переганяють – все строго через пости (митні),  коментує Артем. – Вся корупція на постах. За невеликі гроші, 100-500 дол., можна взагалі зробити так, ніби авто не перетинало кордону. В базі його типу немає, а людина пройшла митницю пішки".

 

Ланки одного ланцюга

Новини головного управління Національної поліції Одеси рясніють заголовками про затримання злочинців, котрі перебивали номери агрегатів автомобілів, а також знайдених транспортних засобів, походження яких досить сумнівне. Сьогодні, за оцінками експертів, чорний ринок крадених автомобілів в Україні оцінюється в 5-7 млрд грн і складає 11, 9 тис. одиниць, тобто 25-30% звиклого ринку. За статистикою в 2013 р. було розкрито 53% подібних злочинів,  а в 2014 р. – всього 28%. Це означає, що МВС знаходить тільки кожен четвертий автомобіль, а три авто безслідно щезає.

Голова Всеукраїнської асоціації автоімпортерів і дилерів Олег Назаренко згідний з тим, що автомобілів, нелегально ввезених в Україну, стає все більше, адже, незважаючи на затяжну стагнацію автомобільного ринку, яка почалась ще в 2013 р., впевнений ріст кількості автомобілів на дорогах країни продовжується.

"Але їх кількості визначити неможливо,  каже Олег Назаренко. – Митниця називає одну (офіційну) цифру, а скільки ввозиться двійників, сестер, донорів, битих для розбору… Це все контрабанда, її порахувати неможливо".

Для отримання додаткової інформації з цього приводу наша журналістська група звернулась в Державну фіскальну службу України, щоб дізнатись, яка кількість легкових автомобілів з реєстраційними номерами країн ЄС розмитнена в Україні за період 2014-2015 р.  Проте у відповіді зазначено, що отримання таких даних "не є можливим".

Не останню роль в процвітанні незаконного ввозу транспортних засобів на територію України відіграють власники підпільних СТО, які і забезпечують остаточне покриття слідів контрабанди. Саме вони допомагають перебивати номери агрегатів крадених авто, які потрапляють на територію України через прикордонні райони, і потім готують їх для присвоєння українських реєстраційних номерів.

Окремо практикується розбір автомобілів на деталі для ремонту інших авто, які потрапили в ДТП, власники яких не бажають витрачати кошти на оригінальні деталі. Серед найбільших центрів відмивання "брудних" авто можна назвати Ізмаїл, Одесу і Роздільне, де декілька приватників в індивідуальному порядку роблять заміну номерів з заводу агрегатів і за необхідності – зняття цінних деталей з дорогих іномарок, завезених в тому числі з ПМР і Молдови.

Нам вдалось сконтактуватись з одним з "чорних" авторейдерів, який працює на підпільному СТО в Одесі:

"Кожен автомобіль знаходиться під своїм VIN-кодом, який є його образним ДНК, що зберігає в собі інформацію про країну, компанію, модель, рік випуску і комплементацію. Зараз на дорогах Одеської області автомобілі з навмисно перебитими номерами можуть і не знати про те, що авто по суті їм не належить. Не всі автомайстери знають, де знаходиться VIN-код. На цьому й ловлять співробітники ДАІ".

За словами працівника, більшість деталей, виставлених на продаж на авторинках Одеси, потрапляють туди зовсім не з автомобілів, які потрапили в ДТП, як це пояснюють клієнтам. Основна їхня частина знімається з крадених або нерозмитнених авто, нелегально привезених в Одеську область.

За останні декілька років партнери Миссии ЕС EUBAM – молдовські і українські відомства, які працюють на кордоні, та правоохоронні органи – покращили свою роботу в сфері боротьби з злочинністю, пов’язаною з автомобілями.

Спеціальна група об’єднала представників Генеральної інспекції поліції Молдови, Митної служби і Державної прикордонної служби України, Державної фіскальної служби України і Міністерства внутрішніх справ України. Ця Група стала платформою для обговорення відповідних аспектів операційного втручання в сферу боротьби і запобіганню злочинів, пов’язаних з автомобілями в регіоні.

Представники Національної поліції 13 жовтня 2015 р. відправили офіційний запит на юридичну оцінку міжнародно-правового статусу невизнаних республік в МВС України. На основі отриманої відповіді було винесене рішення про заборону переміщення по Україні транспортних засобів з реєстраційними номерами, отриманими в невизнаних Україною державних утвореннях, в тому числі Придністровська Народна Республіка. Таким чином, Національна поліція вирішила зрівняти водіння таких автомобілів до ситуації з повною відсутністю на них номерних знаків і діяти в цьому випадку згідно з законом України.

Також голова Державної фіскальної служби Роман Насіров у вересні 2015 р. підняв питання про розміщення у відкритому доступі онлайн баз даних митниці всієї Митної служби України. Звісно, забезпечення контролю над переміщенням "чорних" авто по території України потребує більших адміністративних ресурсів і не призведе до повної ліквідації нелегально ввезених транспортних засобів з іноземною реєстрацією, доки не набуде загальнонаціонального масштабу.

Наталія Федоришин, Павло Колотвін, Олена Васіна

 

Розслідування підготовлено в рамках проекту MUTE@Corruption, який реалізовує ІМІ (Інститут Масової Інформації) за підтримки Freedom House і Правління Канади. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: