fbpx

У Франківську ДТСААФ сприяє не обороні, а самовільній забудові. ФОТО, ВІДЕО

Суспільство 23:22, 04.02, 2016

Колишній ДТСААФ, а тепер громадська організація "Товариство сприяння обороні України" (ТСОУ) незаконно розпочала будівництво напроти міського озера на Мазепи, 144 і погрожує виселенням вихованцям спортивної школи.

Ви чули, щоб франківський ДТСААФ останнім часом допомагав волонтерам, військовим, учасникам АТО чи пораненим? Щоб ініціював якийсь проект на зміцнення оборони країни і підготовку воїнів, як цього вимагає сама назва? Ми теж не чули. Спитали усіх, кого можна з волонтерів і військових, – ніхто не чув. Зате всі чули, що на території організації біля міського озера виросла сумнівна 11-поверхівка і вирили котлован під чергову незаконну висотку. А головний "оборонець" пересів на BMW Х5…

 

Забудовники проти дітей

Спортивний клуб "КАНО", який орендує невеликий зал у ДТСААФ, готує спортсменів європейського рівня, тренує учасників національної збірної України з дзюдо. Тут займаються призери світових і європейських турнірів. Займаються і діти, яких тренує педагог і сенсей від Бога Валерій Корсун. Клуб винаймає приміщення у ТСОУ на Мазепи, 144 з 2004 року.

"Ми по цвяшку, по цеглині це все будували, і зараз орендодавці створюють нам такі умови, за яких ми опинилися під загрозою самого існування", – розповідає директор клубу Валерій Корсун.

Орендоване приміщення спортивний клуб час від часу ремонтує за кошти спонсорів та батьків вихованців клубу.

"Орендодавець не забезпечує нас ні водою, ні теплом. От наші дрова,  показує деревину Корсун.  Ми їх самі пиляємо, живемо, як циганський табір".

За словами тренера, останнім часом орендодавець кілька разів збільшував орендну плату. Виставивши черговий ультиматум дирекції клубу, голова Івано-Франківської ОО ТСО України Петро Никитюк погрожує спортсменам виселенням. Зараз діти змушені проходити до спортзалу під будівельним краном. У Никитюка з часу незаконного будівництва зал дзюдоїстів викликає стійку сверблячку. 

 

Помста за запит

Нещодавно на території ТСОУ вирили величезний котлован.

"Виритий котлован чотири дні стояв не загороджений, поки я не почав вже репетувати, що туди може впасти дитина", – розповідає Валерій Корсун.

Нове будівництво, як писав КУРС, розпочалося напроти міського озера на території ТСОУ кілька днів тому.

Тоді син Валерія, депутат Івано-Франківської міської ради Ігор Корсун, звернувся до міської влади з проханням представити документи на будівельно-монтажні роботи.

"Неозброєним оком можна помітити, що забудова здійснюється з усіма можливими порушеннями",  пояснює Ігор Корсун.

Як з’ясувалося, будівництво ведеться без дозвільних документів.

"В нашому реєстрі не зареєстровано жодних дозвільних документів стосовно цього будівництва, а забудовники нас не допускають до перевірки",  пояснює заступник начальника управління державної архітектурно-будівельної інспекції в Івано-Франківській області Кирило Іванюк.

За його словами, замовником будівництва виступає ТСОУ. Працівників ДАБІ двічі не допустили на забудову. Після цього у інспекції готують документи до суду з вимогою зобов’язати забудовника пред’явити документи на будівництво.

1Голова Івано-Франківської обласної організації ТСО України Петро Никитюк не вважає за доцільне пояснювати, чому розпочав незаконне будівництво.

"Прошу мене не турбувати і не телефонувати. Ніяких коментарів",  по-хамськи відповідає Никитюк.

Не перша забудова

Втім, це не єдина забудова, яка виросла на території ТСОУ. Сонячне світло у вікнах спортивного клубу "КАНО" закрила висотка на 11 поверхів, яка виросла на місці дитячого майданчика.

"Тут кран піднімає будівельні матеріали над головами дітей,  розповідає Валерій Корсун. – Багато батьків сказали: ми вже більше сюди дітей не приведемо".

Судячи з інформаційного стенду, замовником будівництва є ТСОУ, підрядником – ЗАТ "Будівельна компанія "Прикарпаття і К". Якщо вірити стенду, у 2007 році міська рада дала дозвіл на будівництво дев’ятиповерхового спортивно-готельного комплексу з вбудованими приміщеннями соціально-побутового призначення.

2

Як з’ясував КУРС, ЗАТ "Будівельна компанія "Прикарпаття і К", що зводить будинок на замовлення ТСОУ, господарським судом Івано-Франківської області визнано банкрутом ще 2 лютого 2012 року. Ліквідаційна процедура триває досі…

Товариство-банкрут очолює колишній член СДПУ(о) Олександр Дуляновський. Співзасновниками ЗАТ "Будівельна компанія "Прикарпаття і К" є його сини Василь та Віктор.

Наразі Держархбудінспекція проводить перевірку щодо порушення будівельних норм на новобудові. Однак противники забудови переконані, що діяти треба радикальніше.

"Ми маємо поставити керівника цього підприємства на місце. Прийдемо і змусимо його валити цей паркан, а потім нехай вже судиться, ми будемо чекати. Але тут мають припинитися будівельні роботи. Якщо треба, я поїду в Київ і буду голодувати",  каже депутат Івано-Франківської міської ради Андріан Волгін.

 

Марія Гаврилюк

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: