fbpx

Пульс мережі: українські блогери — про вибори-2014

Політика 16:30, 26.05, 2014

Перемога Петра Порошенка в першому турі президентських виборів викликала жваве обговорення в середовищі українських користувачів соціальних мереж. Блогери аналізують результати голосування, пишуть для нового глави держави поради і застереження, а також не відмовляють собі в жартах на адресу політичних невдах.

Єгор Соболєв, Бюро журналістських розслідувань:

“Підозрюю, ми перша країна в світі, де більшість виборців обрала президента в першому турі і одразу перейшла до нього в опозицію:)”.

Тетяна Даниленко, hromadske.tv:

«Тепер ми країна, де президент, прем’єр та міністри запросто говорять англійською, виборці терпляче вистояли багатогодинні черги, щоб виконати громадянський обо’язок і де суперники на президентських виборах вітають одне одного з перемогою».

«Найбільше на цих виборах дивує не розрив між лікером та “Араратом”, а результат настоянки “Вила”. Третє місце…. Схоже, народ таки забагато п’є».

Larysa Denysenko, письменниця, юрист:

«Хвилини зловтіхи. Гигигиги. Тігіпич. Гигигиги. Допа. Відсотки народної любові – обезжирений продукт».

Юрій Винничук, письменник:

«Внаслідок дискусії на тему рошенівських цукерок у мене зародився афоризм, який я мушу виділити окремо. Звучить ця… гм… сентенція так:
Що спільного між чоколядою і президентом? Одне і друге можна з’їсти до закінчення терміну.
Ги-и…»

Volodymyr Viatrovych, історик, директор Українського інституту національної пам’яті: 

«Обрання президента в першому турі у такий важкий для країни час – ще одне свідчення того, що українці стали дорослою нацією. І новий президент змушений буде рахуватися з цим».

Bohdan Yaremenko, дипломат:

«Особисто мені подобається відсутність регіоналів в трійці лідерів виборів.
Я розумію усі нюанси з Донбасом і Кримом, але все рівно приємно.
Так хочеться вірити, що регіоналів і комуністів чекає поступове зникнення з політичної карти України. І без заборон. Мені здається, що заборона партії – це тоталітарний крок, який демонструє нездатність покарати конкретних винуватців у конкретних злочинах.
Також хочеться вірити, що партія чи партії, які постануть на місці збанкрутілих (на жаль, лише політично) регіоналів і комуністів, будуть більше центристського типу і патріотичними.
Мєчти, мєчти…»

 Ivan Semesyuk, художник:

«Що ж нам показали ці виборчі перегони, шановні співвітчизники?
Дуже важливе показали – всі ці роки ми були заручниками Донбасу і Криму. От і все. Вони обирали наше майбутнє, наше сьогодення, а сьогодні ми обрали самі. Без Януковича і Тігіпка.
Попереду неоднозначний, складний, непростий, але свій шлях, котрий ми давно мали пройти, та досі не пройшли – еволюційний. На жаль, ті прокляті півпроценти не давали нам історичного маневру. Микита Хрущов мав таки рацію – радянський етнос відбувся. І він породив пострадянського монстра.
Дивним чином в цьому коктейлі український нарід зберігся, збагатився найліпшими людьми всіх можливих етнічних походжень, і знову випірнув на історичну арену, при цьому одразу із сокирою в селянсько-урбаністичних руках.
Два в одному – це про нас.
Древній і новонароджений, терплячий і войовничий, кумедний і суворий водночас. Такий цікавий народ».

Yevhen Hlibovytsky, експерт з довготермінових стратегій:

«Маємо переможця у першому турі – це добре. Тепер треба дати Порошенкові можливість діяти відповідно до свого мандату, але кожен крок має бути під наглядом громадянського суспільства. Порошенко повинен стати першим президентом, чиї дії будуть підзвітні суспільству.
Порядок денний на наступні півроку має складатися з 3-х пунктів:
1) Результативне завершення АТО та відновлення української влади на Донбасі; збереження контрольованого, але відкритого для громадян України кордону до/з Криму.
2) Поступове відновлення здатності силових структур виконувати їхню основну місію та перехід приватних воєнізованих формувань Коломойського та Ахметова на Сході під контроль держави або їхнє роззброєння. Право на застосування сили має залишитись тільки у держави.
3) Проведення парламентських виборів за відкритими списками. Будь-яка інша модель в цих умовах веде до консервації політичної корупції».

Karpa Irena, письменниця, співачка, блогер:

“Явка вчора була високою, понад 60%. Але однаково вопріс: що решта українського народу робила? В серіальчики втикала? Ну ладно Донбас тіпо не зміг, а інші? Чого моя бабця з Черкас у свої 78 років після інсульту з коштуром дотягла ноги до дільниці, а молоднячок з центру України по готелях в Яремчі тусував тим часом? Чого найвища явка й далі на Заході? Іншим областям і далі трохи більше фіолетово на свою долю?”

Руслан Руско, Івано-Франківський МВК:

“В результатах виборів тішить геополітична складова орієнтації виборців:
сумарна кількість голосів за проєвропейських кандидатів – 87%,
за рускіймір – 8%.
Перша четвірка – проєвропейська.
Явка – 60% є малою за рахунок Сходу.
Припустимо середню явку виборців за попередні рази 75% і додамо цих15% до теперішніх шістдесяти при умові, що всі вони рускіймір. Отримаємо 77% проти 23% на користь Європи.
Це не просто більшість, це три чверті. І світоглядно це дуже важливо!”

Karl Volokh, підприємець, блогер:

“Тавтологическое.
Я искренне рад тому, что Юлия Владимировна будет в оппозиции. Более того, очень рад и тому, что в оппозиции теперь будет Юлия Владимировна – она рождена для этой роли. При этом ее политическое будущее будет полностью зависеть от конструктивности оппозиционирования. Дело в том, что роль главного оппозиционера в стране уже принадлежит украинскому народу. Причем он в оппозиции как власти, так и политической оппозиции власти. И если он сочтет, что оппозиция слишком оппозиционна к власти (то есть, деструктивна), то такую оппозицию он определит к профессиональным оппозиционерам, типа Пети Губошлепа, и навеки пошлет в оппу”.

Ростислав Шпук, митець:

“Не можна привчати дітей боятись собак, тим більше – від них сіпатись, бо в подальшому житті імовірність бути покусаним тим вища, чим більше цього боїшся. І майже нульова – у того, чию впевненість пси відчувають.
Так от з владою – аналогічно: потрапляють туди ті, хто має собачі нюх, ікла і вроджену схильність ходити-мітити під себе. Всю перевагу безстрашності навіть перед скаженими псами українці щойно продемонстрували.
А щоб алгоритм роботи мозку влади не був схожим на траєкторію руху бродячого кобеля і служив безвідкатно, – добре б не полінуватись і дресирувати її з перших ще-нячих днів, не покладаючи повідків, не ощаджуючи на нашийниках-строгачах”.

Олександр Солонтай, Інститут політичної освіти та “Сила людей”:

“Щастя всім нам, щастя Україні!

На замітку Порошенку від свідомих виборців:
– в Україні вже був президент, якого обирали в один тур, — Кравчук. Так, в 1991 році Л. Кравчук взяв 61,59%. Але незважаючи на це, він не добув до кінця президентського строку.
Другим президентом, який не добув до кінця відведеного терміну, був Віктор Янукович….
Скільки років буде Президентом Петро Порошенко, зараз найбільше залежить саме від нього. Йому досить пам’ятати кілька простих причин того, як він став президентом:
– люди голосували проти Тимошенко та Батьківщини, вбачаючи в команді Порошенка спосіб зупинити всевладдя однієї партії;
– виборці зціпили зуби та закрили очі на всі плями в біографії Петра Олексійовича і голосували за “жити по-новому” сподіваючись, що він буде боротися з усім найгіршим, з чим асоціюється “жити по-старому” в стилі Януковича, Ющенка, Кучми, Азарова тощо;
– люди голосували за надію зупинити війну та проти розпаду країни, за збереження життя громадян та європейський вибір;
– громадяни відмовилися від підтримки менш рейтингових політиків, маючи бажання завершити вибори в один тур, щоб отримати легітимного, працюючого та ефективного управлінця країною ВЖЕ ЗАРАЗ.
Фактично виборці, зважаючи на надзвичайні обставини, дали ВЕЛИЧЕЗНИЙ АВАНС ДОВІРИ. Щиро бажаю політику підтвердити цей аванс, а нам всім бути активними та мобілізованими в здійсненні контролю за кожним кроком нової влади. Ми будемо пильні за будь-яких обставин!
Щастя всім нам, щастя Україні!”

Myroslav Koshyk, історик:

“Знаєте, чому нація обрала Порошенка? Бо після Майдану люди усвідомили, що, якщо ми скинули Яника, не здаємось Путіну, то, в разі чого, з Порошенком, як схибить, розберемось швидко і легко, так, як сонце розтоплює шоколад)))”.

Роман Шрайк, засновник durdom.in.ua:

“Ну що) На виборах три переможці: Петро ПорошенкоОлег ЛяшкоАнатолій Гриценко.

Перший, якщо не буде яких-небудь сюрпризів при підрахунку, без 5 хвилин 5-й президент, а ось другий і третій отримали офігєнний шанс провести свої партії в парламент.
Дуже хочеться, щоб перезагрузка влади закінчилась. Тому, “дайошш” парламентські вибори! І чим швидше, тим краще)”.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: