fbpx

Вулиця Шевченка привела до суду

Суспільство 08:12, 21.05, 2014

Івано-франківська влада остаточно розсварилася з компанією, якій замовила ремонт вулиці Шевченка. В усьому винні «мішаючі об’єкти» і «стиснені умови». Стосунки сторони зараз з’ясовують у Господарському суді, що, до речі, на тій же вулиці. Шанси на вчасне завершення ремонту видаються примарними.

Довга обіцянка мера

Більше двох років міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус не втомлювався обіцяти завершення капітального ремонту вулиці Шевченка. Зазвичай, обіцяне відкриття старої-нової вулиці мер прив’язує до визначних дат. Минулого року мер гарантував, що вулицю здадуть в експлуатацію до Дня Незалежності, потім відклав свято до Шевченківських днів 2014 року (звичайно, нічого не вийшло) і до 200-річчя від народження Кобзаря, а потім і до Дня міста…

За цей час відрізок вулиці Шевченка від вул. Гординського до Прикарпатського університету ім. Василя Стефаника сяк-так встелили бруківкою. Нерівності поверхні особливо помітні після дощів: повсюдно залишаються калюжі. З боку парку робітники продовжують укладати плитку. А шмат дороги від Гординського до Січових Стрільців так і залишився незайманим. На цьому проміжку дорожнє полотно покрилося глибокими тріщинами та ямами, тротуари розбиті або відсутні взагалі, дорожні знаки похилені і вицвілі.

Схоже, одна із найдавніших та найкрасивіших вулиць Івано-Франківська, двічі перезимувавши у стані ремонту, перебуде такою й третю. Міська влада власні невиконані обіцянки списує або на недобросовісного підрядника, або ж на управління Держказначейства. Судова тяганина, яка недавно почалася між мерією і виконавцем робіт, очевидно, може лише затримати ремонт.

Справа така: ТзОВ «Інвестиційна будівельна компанія «НІКА», яка у 2012 році виграла тендер на проведення капітального ремонту по вулиці Шевченка, звернулася до замовника робіт – департаменту житлово-комунального господарства транспорту і зв’язку – з позовом про відшкодування 386 874,04 гривень. Зокрема, підрядник вимагає відшкодувати 290 734,40 гривень за виконані роботи, 66 375 гривень – за неврахування коефіцієнту впливу умов виконання робіт на об’єкті ремонту (у разі, якщо на конкретному об’єкті ремонту виконання будівельних робіт здійснюється в ускладнених умовах, застосовуються відповідні коефіцієнти) та різницю у вартості плитки – 29 755 гривень. 

Підрядник переконує, що ще у 2012 році виконав земляні роботи, в тому числі проклав каналізацію та мережі водопостачання. Втім, місто так і не підписало акт виконаних робіт. Зі свого боку, працівники міськвиконкому запевняють, що роботи не були виконані належним чином. Щоб встановити об’єми робіт, представники «НІКИ» подали до суду клопотання з проханням призначити судову будівельно-технічну експертизу. Мовляв, експертиза не лише з’ясує, які роботи виконувалися, а й який коефіцієнт варто до них застосовувати. При цьому будівельна компанія пообіцяла провести експертизу, зокрема повторно розрити вулицю за власні кошти (!). Тобто безкоштовно виконати ті самі роботи, за які зараз вимагає гроші.

Щодо коефіцієнту навантаження, то позивач вважає, що на ускладнення робіт вплинули «стиснені умови», в яких довелося працювати, та «мішаючі об’єкти». Так представники підрядника називають липи, які у свій час громада міста не дозволила зрізати. Доречно згадати ще одну обіцянку Анушкевичуса, коли той після протестів громади давав слово, що жодне дерево на вулиці Шевченка не буде знищене. Втім, як з’ясувалося у судовому засіданні, про зрізання дерев міська влада знала з самого початку робіт. Зрізання лип, а відтак і озеленення вулиці було передбачене самим проектом ремонту вулиці. Однак франківці зібрали понад 2000 підписів на захист дерев, тому довелося вносити зміни до будівельних робіт. Мер виставив себе адвокатом громади, видатки лягли на підрядника.

Ще майже 30 тисяч гривень підрядник нібито переплатив за плитку. У проектно-кошторисній документації її ціна передбачена у розмірі 65,54 гривень за квадратний метр. Загалом, на вулиці Шевченка було запроектовано укласти плиткою 4758 кв. м. Як стверджує позивач, плитку довелося купувати від 80 до 102 гривень за квадратний метр. «То ми розберемо цю плитку — поставимо дешевшу!» — обурювався на судовому засіданні представник підрядника Василь Гаврилюк. А на запитання судді, чому у кошторис не заклали реальну ціну плитки, відповів: «Тому що не виграли б тендер». За його словами, замовник підганяв виконавця робіт і обіцяв, що всі переплати відшкодує. Однак слова не дотримав — і справа дійшла до суду. Оскільки додаткові витрати позивач ніяк не зміг підтвердити документально, суд не задовольнив позов. До того ж, виявилося, що у підрядника… вкрали журнал будівельних робіт.

Міська влада теж висуває претензії до «НІКИ», яка досі не освоїла майже півмільйона гривень авансу. Департамент житлово-комунального господарства звернувся до суду з позовом до компанії, вимагаючи відшкодувати пеню в сумі 59 267,58 гривень пені за неналежне виконання договору. За інформацією «Курсу», позов щодо повернення самого авансу має намір подати прокуратура: виконком не хоче платити судовий збір.

Зараз і замовник, і підрядник погрожують розірванням договору. Ймовірно, на завершення робіт по вулиці Шевченка доведеться оголошувати новий тендер, а франківцям — чекати відремонтованої дороги ще не один рік.

Два договори

Нагадаємо, тендер на проведення капітального ремонту вулиці Шевченка від вул. Січових Стрільців до парку ім. Шевченка був оголошений у липні 2012 року. З трьох учасників найбільш привабливою для конкурсної комісії виявилася пропозиція ТзОВ «Інвестиційна будівельна компанія «НІКА», яка зобов’язалася відремонтувати привабливий об’єкт за 12 800 904,00 гривень. До слова, засновником фірми є Микола Пророчук, син директора національного природного парку «Гуцульщина», який балотувався у депутати Івано-Франківської міськради від Партії регіонів. На той час, за даними ВДЗ, «Інвестиційна будівельна компанія «Ніка» отримала підрядів на суму 20,03 млн. гривень.

Окрім «НІКИ», у тендері взяли участь приватне виробничо-комерційне підприємство «Супутник» із ціновою пропозицією 14 866 224,00 гривень та ТзОВ «Екстім ЛТД», яке запропонувало виконати роботи на Шевченка за 14 544 186,00 гривень.

У жовтні того ж року «Інвестиційна будівельна компанія «НІКА» уклала договір із замовником на виконання капітального ремонту по вулиці Шевченка. Того ж місяця на рахунки підрядника надійшло 2 940 271 гривень авансу. За законодавством, підрядник повинен був освоїти ці кошти протягом трьох місяців. Втім, деякі роботи виконувалися і протягом року. Враховуючи аванс, протягом 2012-2013 років підрядник отримав 6 300 347,04 гривень.

Разом з тим протягом року виникла потреба у додаткових роботах. Зокрема, довелося залишити на вулиці «мішаючі об’єкти»,  «Івано-Франківськводоекотехпром» звернувся з вимогою про необхідність заміни морально застарілих матеріалів і технологій на сучасніші при перевлаштуванні зовнішнього водопроводу, виявили, що в проектно-кошторисній документації відсутні роботи з влаштування газопроводу.

Тому у жовтні замовник з підрядником уклали ще один договір на суму 5 969 929 гривень. Цим договором була зменшена сума попереднього договору на понад шість мільйонів гривень. Тобто замовник з підрядником відкоригували роботи, не змінивши загальної вартості робіт. А загальний бюджет проекту не вийшов за межі початкової тендерної пропозиції – 12,8 млн. гривень.

До слова, за цими договорами «НІКА» повинна здати об’єкт в експлуатацію до 31 грудня 2014 року. Тож обіцянки Анушкевичуса  присвятити відкриття вулиці Шевченка до тієї чи іншої дати були заздалегідь неправдивими.

Юристи мерії припускають, що позов «НІКИ» до суду є захисною реакцією. Мовляв, якщо ми подали на вас до суду – значить, у нас теж до вас є претензії. Адже, за законодавством, роботи за бюджетні кошти оплачуються за актами виконаних робіт. Тож підрядник міг давно відремонтувати вулицю і справедливо вимагати заборгованість. Натомість підрядник ще не використав і авансові кошти, що вже встигли зафіксувати Держфінінспекція та прокуратура. А може, фірма просто зовсім не має власних коштів?

Зараз «європейський мер європейського міста» Віктор Анушкевичус вкотре збирається до столиці. Втім, вже не просити грошей на ремонт багатостраждальної вулиці Шевченка, а в народні депутати України. А обіцяної дороги «європейського зразка» франківці чекатимуть ще довго…

Марія Гаврилюк

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: