fbpx

Як на Прикарпатті новостворені фірми виграють тендери на мільйони гривень

Економіка 19:16, 18.02, 2019

У системі публічних закупівель Prozorro трапляються випадки, коли бюджетні установи укладають угоди з підрядниками ледь не відразу після їх реєстрації.

Це свідчить про високі корупційні ризики. Адже новостворені підприємства, що виграють мільйонні підряди на капремонти будівель чи вулиць, навряд чи мають необхідний досвід виконання аналогічних робіт. Натрапити на такі закупівлі можна і на Прикарпатті.

Своєрідним рекордсменом серед новостворених підприємств області можна назвати ТОВ "РБД 21". Свою реєстрацію фірма отримала 18 вересня 2017 року, а вже через чотири дні підписала перший договір на 75 тис. гривень. За ці гроші відділ культури Тисменицької РДА зобов'язав підрядника капітально відремонтувати будинок культури в с. Єзупіль.

На аукціон у системі Prozorro підприємство подалося всього лиш раз, і то безуспішно. Водночас близько десяти разів замовники укладали з компанією прямі договори на здійснення ремонтних робіт без проведення торгів. При цьому всі замовники виключно з Тисменицького району.

Найбільше угод з товариством "РБД 21" уклав відділ освіти Тисменицької райдержадміністрації  5. Із них 3   всього за кілька днів до Нового року, у період "грудневих жнив". У своїх попередніх матеріалах, експерти "Антикорупційної платформи" писали, як бюджетні установи в останні дні року терміново намагаються витратити залишкові кошти на рахунках, укладаючи договори із підрядниками напряму.

Зокрема, за три дні до початку 2018 року "РБД 21" здійснювало масову заміну вікон і дверей на замовлення відділу освіти Тисменицької РДА. Наприклад, підприємство за 8 тисяч гривень замінило двері у Милуванському НВК та здійснило таку ж роботу у Сілецькій ЗОШ за 69 тисяч гривень. Заодно у той же час підрядник замінював вікна у Вільшанській ЗОШ за 230 тисяч гривень.  

Наступним рекордсменом в області є ПП "КОР БУД  від дня його створення і до першого підряду пройшло всього лиш 6 днів.

Так, підприємство було зареєстроване 29 вересня 2016 року, а вже 5 жовтня управління будівництва та розвитку інфраструктури Калуської міської ради підписало з ним прямий договір на 1 мільйон 442 тисячі гривень.

В цьому випадку мова вже не йде про просту заміну дверей. Новоствореному підприємству управління будівництва Калуської міської ради доручило здійснити капітальний ремонт кінозалу у палаці Культури "Мінерал". До речі, "Мінерал" є пам’яткою архітектури, у ньому відбувається низка заходів, зокрема, проходять сесії Калуської міської ради.

Цікаво, що управління будівництва міськради уклало договір на допорогову суму. Відтак аукціон на ремонтні роботи не проводився, а замовник уклав прямий договор з ПП "КОР БУД", яке управління обрало на власний розсуд.

Водночас якби сума запланованої закупівлі становила трохи більше, а саме 1 мільйон 500 тисяч гривень, то службовці були б змушені проводити конкурентні відкриті торги.

Відзначимо, що засновником і керівником підприємства є Петро Михайлович Корнас  чоловік головного спеціаліста бюджетного відділу фінансового управління Калуської районної державної адміністрації Уляни Корнас.

"Досвіду аналогічних робіт, які б підтвердили необхідну кваліфікацію саме цього підприємства для ремонтних робіт у пам’ятці архітектури, знайти не вдається. Відтак незрозуміло, з яких підстав управління будівництва Калуської міськради обрало для таких дороговартісних робіт саме цю тільки-но створену компанію",  відзначає аналітик "Антикорупційної платформи", юрист Ольга Ничай.

У деклараціях Уляни Корнас за 2017 та за 2016 роки вказано, що її чоловік працює у ПП "Рембудвест", що також займається будівництвом. Водночас засновником і керівником підприємства є Корнас Михайло Миколайович, ймовірно, батько Петра Михайловича Корнаса.

Загалом підприємство "КОР БУД" здійснило ремонтних робіт за бюджетні кошти на суму 2 мільйони 600 тисяч гривень. Здебільшого угоди укладались з підприємством у 2016 та 2017 роках.

В свою чергу приватне підприємство "Рембудвест", здійснюючи ремонтні роботи, отримало більш як 6 мільйонів гривень від бюджетних установ. Цікаво, що при цьому у торгах підприємство брало участь тільки двічі. Натомість 40 разів бюджетні установи укладали з ПП "Рембудсервіс" прямі договори, обираючи їх не за результатами аукціонів, а на власний розсуд.

У трійці новостворених освоювачів бюджетних коштів Прикарпаття бронзу отримує підприємство ТОВ "Карпатновобуд". "Антикорупційна платформа" раніше писала, як це товариство, використовуючи сумнівний договір, виграло тендер на капремонт міжбудинкових проїздів і прибудинкових територій біля будинків №198А-200 на вулиці Вовчинецькій.

Офіційну реєстрацію підприємство отримало 21 серпня 2018 року, а вже 28, тобто за тиждень, подало свою тендерну пропозицію на ці торги.

Фактично підприємство було створено за кілька днів до участі у першому аукціоні. Та це не завадило йому здобути перемогу. У вересні Департамент підписав із "Карпатновобуд" договір на суму 4,3 мільйона гривень. Що цікаво, в умовах тендеру замовник вимагав від учасників підтвердження досвіду виконання аналогічних робіт.

Як не дивно, підприємство надало підтвердження такого досвіду: договір укладений з Вовчинецькою сільською радою на капітальний ремонт тротуару у селі Вовчинець, від церкви до моста, на більш ніж 700 тисяч гривень.

Договір датований 23 серпня, тобто через два дні після офіційної реєстрації товариства "Карпатновобуд".

Втім, у системі Prozorro такої закупівлі немає. Але є аналогічна, від 3 вересня 2018 року, на капремонт цієї ж території в с. Вовчинець тим самим підрядником ТОВ "Карпатновобуд". Збігаються сума і навіть номер договору. От тільки дати укладення – різні.

Це свідчить про те, що один з них точно фіктивний. Ймовірно, той, що укладений 23 серпня, адже саме завдяки йому "Карпатновобуд" зміг підтвердити досвід виконання аналогічних робіт і виграти тендер на 4 млн гривень. Цікаво, що до договору додається підписаний акт виконаних робіт, який підтверджує, що підприємство нібито зробило всі ремонтні роботи буквально за кілька днів: з 23 до 28 серпня.

Тож немає нічого дивного у компаніях, які виграють конкурентні торги чи укладають прямі договори із замовниками. Та коли те чи інше підприємство, ледь не відразу після своєї реєстрації береться за ремонтні роботи, мимоволі задаєшся питанням, чи є у нього кваліфіковані працівники, та й взагалі, чи немає між замовником та підрядником зв'язку.

 Ольга Ничай, Тетяна Черниш

 

*Довідково: Матеріал підготовлений в рамках Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні (EU Anti-Corruption Initiative) – найбільшої програми підтримки України з боку ЄС в сфері боротьби з корупцією.

Програма фінансується ЄС та співфінансується і впроваджується Данською агенцією з міжнародного розвитку (DANIDA).

 *З інструкцією про  те, як вирахувати в модулі аналітики Prozorro компанії, які перемагають після реєстрації, ви можете ознайомитись на онлайн-платформі DOZORRO з матеріалом "Компанії, які перемагають після реєстрації: розслідування з модулем аналітики ProZorro".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: