fbpx

Як шутрова мафія грабує річки Прикарпаття

Суспільство 14:32, 22.06, 2016

Береги річок Лімниця, Прут, Бистриця Надвірнянська та Бистриця Солотвинська перериті вздовж і впоперек – схожі на місячні кратери. Щоденно тут видобувають шутер, необхідний для будівництва, – прибуткова справа для місцевих підприємців і високопосадовців.

Одна вантажівка, а це 6 метрів кубічних піщано-гравійної суміші, коштує понад 1200 грн. Хоч її собівартість втричі менша – не більше 400 грн.

У варварський спосіб, але під шляхетною вивіскою руслоочисних і руслорегулюючих робіт на гірських річках вибирають сотні кубометрів "шутру" на рік.

Лише за п‘ять років управління водних ресурсів в Івано-Франківській області затвердило 43 об'єкти для таких робіт. І лише сім об'єктів за цей час було здано в експлуатацію. Ні екологічна інспекція, ні облводресурси, ні навіть фірми-мародери відповідальності за розграбовані річки і при цьому невиконані роботи не несуть.

"Чи правильно фірма виконує руслоочисні роботи на річці і чи робить це в межах проекту? Ну, піде вода, і тоді все буде видно, а зараз важко сказати", – коментував роботи на одному з об‘єктів Іван Проців, відповідальний за технічний стан виконання робіт в облводресурсі.

Однією із фірм, яка виконувала роботи з очистки та вирівнювання русла на Бистриці Надвірнянській біля села Назавизів Надвірнянського району, є ТзОВ "Струмок".

Її засновники – Янцюк Василь Миколайович та Янцюк Оксана Йосипівна.

Василь Янцюк – з 2010 по 2015 рік депутат Надвірнянської міської ради від "Партії регіонів", у 2010 році призначений на посаду першого заступника Надвірнянської РДА. У 2013 році фірма "Струмок" виграє тендер на 6,5 млн гривень на послуги з прання білизни для ДТГО "Львівська залізниця".

Того ж року "Струмок" отримує дозвіл на реалізацію проекту "Регулювання і розчистка русла р. Бистриця Надвірнянська в районі с. Назавизів Надвірнянського району Івано-Франківської області". Проте у 2014 році обласне управління облводресурсів анулює цей дозвіл через те, що виконавець не відзвітувався за перше півріччя 2013 року. Але фірма "Струмок" подає до суду на "незаконне анулювання дозволу" на виконання руслоочисних робіт та виграє цей судовий процес. У 2014 році фірма продовжує "чистити" береги, але об'єкт так і не здає в експлуатацію.

Річка не бездонна, і рано чи пізно вибирати вже не буде що. Тому спритні бізнесмени вигадують нові "законні" методи видобування "шутру". Так з‘явився новий кар'єр на р. Бистриця Надвірнянська поблизу Надвірної, який організував Василь Янцюк.

Кар'єр вражає розмірами – 200 метрів завдовжки, близько 100 метрів в ширину та 10 метрів вглиб. Загалом площа видобутку сягає 4,5 гектари.

шутрова мафія

Цікаво, що новий кар'єр організували на місці старого, вже не діючого, який носить назву "Родовище-Тарновицьке".

Цей кар'єр розпочав свою роботу у 1997 році. Державна служба геології та надр Україні надала спеціальний дозвіл на видобуток корисних копалин, а саме піщано-гравійної суміші, в цьому кар'єрі фірмі ТзОВ "Надвірнянський кар'єр Карпати". Термін дії спецдозволу – до червня 2017 року. Проте кар'єр себе вичерпав і вже понад п‘ять років в ньому нічого не видобувають.

Хто зараз видобуває "шутер" з кар'єру і чи законно це робить?

Як з‘ясувалося, зараз видобуток піщано-гравійної суміші з кар‘єру "Родовище-Тарновицьке" здійснює не фірма "Надвірнянський кар'єр Карпати", а інша  ТОВ "Тарновицький кар’єр-Карпати", яка на цей час не отримувала спецдозволу на видобуток корисних копалин. Зауважимо, спецдозволом на видобуток корисних копалин може користуватися лише фірма, якій надали цей дозвіл, і передавати іншій в користування вона не має права.

шутр Бистриця

Засновниками ТОВ "Тарновицький кар’єр-Карпати" є вищезгаданий ТзОВ "Струмок", а кінцевий бенефіціарний власник (контролер) – ті ж Янцюк Василь Миколайович та Янцюк Оксана Йосипівна, фірма яких виконувала руслоочисні та руслорегулювальні роботи на річці Бистриця Надвірнянська.

Як вже зазначалося, кар'єр розташований в руслі річки. Михайло Чорній, колишній працівник Державної екологічної інспекції України, прокоментував: "Якщо ці координати правильно нанесені, то це родовище знаходиться на території земель водного фонду… З усіма витікаючими обмеженнями".

шутр Бистриця

Проте це не завадило депутатам Надвірнянської районної ради в січні 2016 року надати земельну ділянку в оренду фірмі "Тарновицький кар’єр-Карпати". Тим більше, що земельну ділянку дали для видобування гравійно-піщаних порід.

Скоріш за все надвірнянські депутати не хотіли сперечатися з головою Івано-Франківської ОДА Олегом Гончаруком, який у грудні 2015 року дав письмове розпорядження надати в оренду земельну ділянку площею 4,5 га фірмі "Тарновицький кар’єр-Карпати" біля с. Фитьків Надвірнянського району та доручив Надвірнянській РДА укласти договір оренди земельної ділянки з цією фірмою.

Цікаво, чим обґрунтовується це розпорядження Олега Гончарука? В цьому розпорядженні йдеться: "Земельну ділянку… надати ТОВ "Тарновицький кар’єр-Карпати" в оренду на строк дії спеціального дозволу на користуваннями надрами від 26 травня 1997 року №890 для видобування гравійно-піщаних порід".

Але, як вже зазначалося, спецдозвіл №890 отримала ТзОВ "Надвірнянський кар'єр Карпати". Тому видобувати корисні копалини в цьому кар'єрі може лише вона. Фірма Василя Янцюка "Тарновицький кар’єр-Карпати" мусить отримувати власний спеціальний дозвіл в Державній службі геології та надр України. Вона цього не зробила. Тому досить сумнівні підстави для надання земельної ділянки в оренду. Тим більше, фірма не має законних прав видобувати будь-що в цьому кар‘єрі. Також варто зазначити, що в розпорядженні голови облдержадміністрації вказано – "для видобування гравійно-піщаних порід". І знову ж незрозуміло: дозвіл №890 видавався на видобуток піщано-гравійної суміші, що не одне й те саме з гравійно-піщаною сумішшю.

Попри все, фірма Василя Янцюка ТОВ "Тарновицький кар’єр-Карпати" отримала земельну ділянку в оренду та, не маючи спеціальних дозволів, видобуває з кар'єру гравій.

За добу з кар'єру вивозиться близько 40 машин "шутру". 400 гривень коштує завантажити та перевезти "шутер" вантажівкою. Продають – по 1400 гривень за вантажівку в 6 кубометрів. Різниця – здебільшого "чорний нал"  осідає в кишені бізнесменів. Чи не логічно припустити, що не тільки підприємців, а й тих, хто їм всіляко сприяє? А за нашими підрахунками, це щонайменше 700 тис. гривень на місяць. Лише з цього одного кратера.

Євген ГАПИЧ, для КУРСу

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: