fbpx

"Єврокарпатська ініціатива": як Прикарпаття приваблює європейського інвестора

Суспільство 20:30, 25.08, 2016

Підписання Україною угоди про асоціацію з ЄС підштовхнуло до євроінтеграційної ініціативи на регіональному рівні. Не стала винятком Івано-Франківщина. 2015 року з ініціативи депутатів Верховної Ради України від Прикарпаття та обласної державної адміністрації задля приваблення європейських інвесторів стартував проект "Єврокарпатська ініціатива".

"Змінюємося вже сьогодні! – гасло "Єврокарпатської ініціативи". Які ж конкретні завдання та проблеми стоять за цією привабливою, але загальною фразою?

Офіційно для всіх зацікавлених скорочений і детальний опис проекту "Єврокарпатська ініціатива" знаходиться за відповідним посиланням на сайті Івано-Франківської обласної державної адміністрації. Якщо коротко проаналізувати ці офіційні документи, то проект "Єврокарпатська ініціатива" є частиною стратегії розвитку Івано-Франківської області на період до 2020 року, затвердженої рішенням Івано-Франківської обласної ради від 17.10.2014 р. Згідно з цією стратегією місія Івано-Франківщини в межах проекту "Єврокарпатська ініціатива" полягає в забезпеченні сталого розвитку Прикарпаття як європейського регіону шляхом консолідації зусиль влади, бізнесу та громади. Відзначено, що Івано-Франківщина в загальноукраїнському контексті залишається самобутнім регіоном із перспективним розвитком інноваційної економіки в комфортному та дружньому життєвому середовищі, у якому гармонійно взаємодіє політично відповідальна влада та дієва громада.

Автори "Єврокарпатської ініціативи" визначили дванадцять причин, які мають посприяти іноземним інвесторам зробити вибір на користь Івано-Франківщини: 1) близьке розташування до кордонів ЄС; 2) проєвропейська ментальність населення; 3) в області зосереджено 10% усіх запасів деревини України, 224 родовища, 25 видів корисних копалин; 4) наявність кваліфікованих та адаптивних трудових ресурсів, наукових кадрів та наукових розробок; 5) зручна економіко-географічна диверсифікація: туристичний захід та південь, агропромисловий схід та промислова північ; 6) підприємницька ментальність населення; 7) позитивна демографічна динаміка останніх років; 8) значний туристично-рекреаційний потенціал (область посідає друге місце за кількістю туристів у державі), збережені автентичні місцеві промисли, національні культурні традиції; 9) високий рівень самоорганізації населення; 10) наявність позитивного досвіду реалізації великих інвестиційних проектів; 11) наявність інфраструктури для залучення інвестицій – 2 індустріальні парки та 1 інвестиційна зона; 12) максимальна відкритість регіональної влади – як представницької, так і виконавчої.

Саме зважаючи на останній пункт, який наголошує на відкритості виконавчої влади, ми детальніше поспілкувалися про особливості впровадження проекту "Єврокарпатська ініціатива", залучення іноземних інвесторів та перешкоди, які стоять на цьому шляху, із начальником управління міжнародного співробітництва євроінтеграції, туризму та інвестицій Івано-Франківської обласної державної адміністрації Дмитром Романюком. Наш співрозмовник одразу ж підкреслив, що мета проекту – це створення майданчика для інтенсифікації зв’язків та співпраці з європейськими партнерами, а основне завдання на сьогоднішній день – зробити Івано-Франківщину першою областю, яка реально відповідатиме критеріям, за якими живе Європейський Союз. "Єврокарпатська ініціатива", на його переконання, це такий собі експериментальний майданчик, на якому матеріалом є Івано-Франківська область, а результатами – відповідність критеріям вступу до ЄС. Романюк також наголошує, що ключовим напрямком "Єврокарпатської ініціативи" є залучення іноземних інвестицій, адже, спираючись на підписану Угоду про асоціацію України з ЄС, це за правильного та ефективного використання дозволить підняти добробут українців, у цьому випадку передовсім мешканців  Прикарпаття.

Хоча місцева влада й не драматизує ситуації, однак найбільшою проблемою залишається війна на сході України. Саме це відштовхнуло за минулі роки від Івано-Франківщини цілу низку іноземних інвесторів. З другого боку, той факт, що Україна перебуває впродовж останніх двох років у центрі інформаційних потоків, посприяв активізації економічної діяльності, привернув увагу до нашої держави, зокрема з боку потенційних іноземних інвесторів. Романюк зауважує, що, якщо говорити про конкурентну здатність області в контексті глобальних ринків, то є три складові, які дають змогу конкурувати щодо залучення іноземних інвестицій.

Перше – це девальвація гривні, яка призвела до суттєвого зниження зарплатні у валютному еквіваленті. Цей неприємний для населення факт зумовив підвищення уваги з боку іноземних інвесторів, адже наявність на Прикарпатті кваліфікованих робітників дає змогу виготовляти високоякісну продукцію і в найкоротші терміни перевозити її в країни ЄС. Саме з цього випливає другий фактор привабливості області для іноземних інвестицій – це географічна близькість до кордонів ЄС, а отже й економічна вигідність. І врешті третій фактор – це війна на Сході. Західна Україна в очах інвесторів із цього огляду значно привабливіший регіон. Навіть із Харкова окремі підприємства перебираються на Івано-Франківщину. 2015 року на Прикарпаття переніс своє виробництво харківський завод "Крона".

Підтвердженням правильності створення "Єврокарпатської ініціативи", на думку вади, є також те, що відповідно до Угоди про асоціацію України – ЄС, зокрема її економічної частини про зону вільної торгівлі, компанія "Леоні" нещодавно ухвалила рішення про створення заводу на території Івано-Франківської області. Ознайомившись із ситуацією на місці, вони навіть вирішили збільшити заплановані виробничі площі та потужність заводу і планують створити до 2021 року 8150 робочих місць.

Проект "Єврокарпатська ініціатива" також передбачає повний інвестиційний супровід іноземних компаній, які вкладають кошти у розвиток області. Не є таємницею, що зчаста іноземний інвестор приходить, боїться ризиків, корупції, остерігається, зважаючи на це, не вкластись у заплановані часові межі відкриття підприємства, не знає особливостей законодавства і т. ін. "Єврокарпатська ініціатива" покликана сприяти інвесторам, здійснювати всебічний супровід і надавати допомогу їхнім проектам. Зараз у цьому контексті ведуться переговори з великою іноземною компанією, яка планує будівництво заводу для виробництва електроніки. Інвестори розглядають як потенційних партнерів Івано-Франківщину та одну з балканських країн. Іде справжня боротьба за інвестора, й обласна держадміністрація, використовуючи інструментарій "Єврокарпатської ініціативи", сподівається, що українські пропозиції виявляються привабливішими для іноземного інвестора.

Романюк зауважує, що проект "Єврокарпатська ініціатива" також передбачає сприяння будівництву якісних транспортних артерій, без яких годі думати про співпрацю з європейськими інвесторами. Упродовж останнього часу кілька доріг на Івано-Франківщині вже приведені до відповідного рівня. Ще виділено кошти на реконструкцію деяких доріг, зокрема у Верховинському районі – 200 млн грн. Наступного року ЄБРР розглядає можливість профінансувати повну реконструкцію магістралі "Івано-Франківськ – Мукачеве". Ще одним із напрямків "Єврокарпатської ініціативи" є використання інструментів міжнародної технічної допомоги. Ідеться про "Індекс регіонального розвитку"  норму, прийняту в ЄС. Вона полягає в тому, що згідно із цим індексом чим гірший інфраструктурний стан регіону, тим більше туди скеровується коштів. Цей напрямок активно використовує сусідня Польща. До 2021 року вона планує отримати від ЄС для розвитку своїх регіонів 88 млрд євро. Через "Єврокарпатську ініціативу" Івано-Франківщина сподівається, співпрацюючи з польськими колегами в спільних проектах, отримати також частину цих коштів. Головним є навчитися залучати кошти Європейського Союзу,  повністю використовувати положення Угоди про асоціацію Україна – ЄС.

Проект "Єврокарпатська ініціатива" також передбачає презентацію інвестиційної привабливості Івано-Франківщини вже найближчим часом на різноманітних економічних форумах. Усе це робиться винятково для залучення іноземних інвестицій, демонстрації відкритості економіки області до співпраці з європейськими партнерами.

Начальник управління міжнародного співробітництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій Івано-Франківської ОДА Дмитро Романюк підкреслює, що на перешкоді залучення закордонних інвесторів стоїть не лише війна на сході України, але й неефективність українського законодавства, повільність у прийнятті Верховною Радою відповідних законів і положень, що створять виразне правове поле, у якому зможуть працювати за чіткими та єдиними правилами іноземні інвестори.

Незважаючи на це, місцева влада на Івано-Франківщині продовжує роботу в межах проекту "Єврокарпатська ініціатива" з потенційними інвесторами. І хоча минулого року в економіку Івано-Франківщини було інвестовано 1 млрд дол., є вагомі підстави говорити про те, що ця цифра буде зростати. На Прикарпатті розуміють, що, незважаючи на повільність упровадження положень Угоди про асоціацію Україна – ЄС у реаліях сьогодення треба працювати на перспективу. "Єврокарпатська ініціатива" – один із реальних шляхів поступової реалізації планів співробітництва між Україною та Європейським Союзом.

Іван КОСТЮК

 

1

Матеріал публікується в рамках проекту "Точне відображення Угоди про асоціацію Україна-ЄС в українських медіа", що реалізується Громадською організацією "Інтерньюз-Україна" у партнерстві з Товариством Лева та Фондом міжнародної солідарності (Польща).

Публікація цього матеріалу стала можливою завдяки підтримці американського народу, що була надана через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) та Міністерства закордонних справ Республіки Польща. Зміст публікації є виключно відповідальністю автора редакції КУРСу та не обов'язково відображає точку зору USAID, уряду США та МЗС Польщі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: