fbpx

Замість Криму: діти з Прикарпаття відпочинуть в Одесі та Скадовську

Суспільство 19:21, 26.05, 2014

Цього літа діти з Прикарпаття зможуть відпочити на морському узбережжі в Одеській та Херсонській областях. Замість кримського Артеку їх приймуть оздоровчий табір ім. Гагаріна у Скадовську та дитячий центр «Молода Гвардія» в Одесі. Пільгових путівок - вдвічі менше.

122 дитячі оздоровчі заклади втратила Україна у Криму. Серед них — міжнародний дитячий центр «Артек». «Допоки Крим буде у складі Росії, ми не зможемо відправляти туди наших дітей», — повідомила Адріана Кудла, в. о. начальника відділу сімейної політики та оздоровлення Департаменту освіти Івано-Франківської ОДА.

За її словами, цьогоріч Мінсоцполітики замість «Артеку» централізовано забезпечує всі області путівками у дитячий центр «Молода Гвардія», що в Одесі. «На одну зміну, яка триває 21 день, для кожної області надають за бюджетний кошт від 30 до 40 путівок – виключно дітям пільгових категорій. Усього буде чотири зміни», — розповіла пані Адріана. Ще 400 дітей зможуть безплатно відпочити на морі в курортному місті Скадовськ на Херсонщині. Тутешній табір ім. Гагаріна переміг у тендері, що його проводила Івано-Франківська обласна адміністрація. Путівки придбані коштом обласного бюджету і також будуть розподілені між дітьми пільгових категорій – за відсотковими квотами для всіх районів області. «За кошти державного та обласного бюджету закуповуються путівки виключено для дітей пільгових категорій. Інші дітки, батьки яких працюють, мають змогу скористатися путівками від Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. Фонд частково оплачує їхню вартість», — повідомила спеціаліст з оздоровлення.

Путівками за кошти бюджету в першу чергу забезпечують 5 категорій дітей – ці вважаються такими, що потребують особливого захисту. Це діти-сироти; діти, позбавлені батьківського піклування; діти-інваліди; діти із багатодітних та малозабезпечених сімей (так звана «подвійна категорія») та потерпілі від аварії на Чорнобильській АЕС. Інші пільговики, пояснила Адріана Кудла, частково оплачують відпочинок. До таких належать дітки, що хворіють і перебувають на диспансерному обліку, талановиті і обдаровані дітки, діти працівників соціальної сфери села та діти працівників агропромислового комплексу. А також діти, батьки яких загинули від нещасних випадків на виробництві.

«Вартість путівок у Скадовськ – 135 грн. на день для однієї дитини. Це була одна з найдешевших пропозицій, що й зумовило перемогу тамтешнього табору ім. Гагаріна в обласному тендері. В середньому день відпочинку на березі моря в дитячих здравницях України коштує 150-200 гривень», — відзначила Адріана Кудла.

Державне підприємство «Український дитячий центр «Молода Гвардія», що працює цілий рік, — дорожче. З вересня до травня включно всі путівки — бюджетні. З 1 червня, у літній сезон, більша частина путівок реалізується за часткову оплату. Так звана «батьківська доплата» складає 20, 30 і 50 відсотків від загальної вартості путівки. Повна вартість 21 дня відпочинку – 4890 гривень.  «Відсоткові» путівки не пропонують п’ятьом особливо захищеним категоріям пільговиків – для них вони безплатні й влітку. Для решти застосовується такий маркер: чим більші заслуги, чим вищий пільговий статус дитини, тим більшою є державна підтримка, тим менше за путівку доплачують батьки. Ця градація закріплена в документах Мінсоцполітики. «Такі путівки пропонують переважно талановитим і обдарованим діткам, переможцям конкурсів, фестивалів, змагань різного рівня – від районного до всеукраїнського. Приміром, дитина має кілька грамот з творчих конкурсів обласного значення – то може претендувати на путівку, де батьківська доплата становить 30 відсотків. А якщо здобутки районного чи міського рівня, то 50 відсотків», — ілюструє Адріана Кудла.

Спеціаліст розповідає, що зараз досить часто батьки не бажають відправляти дітей у «Молоду Гвардію» — бояться. «На селекторній нараді ми мали змогу спілкуватися із представником Одеської облдержадміністрації, яка запевнила, що на території, де знаходиться відпочинковий заклад, все спокійно. Як і в самій Одесі та в області. Територія дитячого табору огороджена, її охороняють працівники Державної служби охорони. Також ми отримали лист від дирекції «Молодої Гвардії», яким та гарантує безпеку дітей і спокійну ситуацію на місці. Вважаємо, що немає підстав відмовлятися від можливості оздоровити діток на морському узбережжі», — каже пані Адріана.

Загалом кількість путівок для дітей, які віднесені до пільгових категорій і можуть претендувати на відпочинок за бюджетний кошт, скоротилася вдвічі. Зокрема, цього року Мінсоцполітики не зможе централізовано придбати путівки для переможців конкурсів, фестивалів і змагань міжнародного рівня, як це було в попередні роки. «Нещодавно у нас була тематична селекторна нарада – міністерство зараз працює над тим, як можна вийти з положення. Однак остаточно ще нічого не відомо», — повідомила Адріана Кудла.

На Івано-Франківщині мешкають майже 166 тисяч дітей шкільного віку. З них 126 тисяч — пільгових категорій. Усім показане оздоровлення влітку.

 

Наталія КУШНІРЕНКО

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: