fbpx

Знімаємо рожеві окуляри: «перемога» Майдану в окружному адмінсуді

Суспільство 12:28, 18.06, 2014

Обрання на посаду голови Івано-Франківського окружного адміністративного суду Оксани Лучко місцеві активісти-люстратори оголосили своєю найбільшою перемогою. Оприлюднене днями відео, як нова очільниця установи завзято шпетить «стару гвардію», викликало ледь не ейфорію у багатьох франківців. «Ось нарешті суддя, яку можна величати Ваша честь», – писали в соцмережах. Втім, аналіз рішень, які ухвалювала суддя ще зовсім недавно, не дає підстав для такого оптимізму.

Одразу зазначимо: не збираємося жодним чином піддавати сумніву важливість і правильність відсторонення від керівництва судом Петра Черепія, який, кажуть, веде підкилимну боротьбу за повернення в улюблене крісло. Лише матеріалів славнозвісної справи львівського судді-«колядника» Ігоря Зварича достатньо, аби зрозуміти, що за «фрукт» був екс-голова Франківського окружного суду. Ми пропонуємо лише зняти рожеві окуляри. Щоб потім не розчаровуватися.

У квітні після прийняття закону «Про відновлення довіри до судової влади в Україні» голови та заступники голів усіх судів загальної юрисдикції склали свої повноваження. У судах вперше в історії незалежної України відбувалися прямі вибори керівництва. Попри те, що в більшості українських судів старим корумпованим кадрам вдалося переобратися на посади завдяки хибам закону, все ж у багатьох випадках ротація таки відбулася. Передовсім там – де в процес активно втручалися представники громадськості. Як-от у Франківську.

1В Івано-Франківську у судах всі претенденти на голів змушені були пройти співбесіди з представниками Координаційної ради громадських організацій. Народні люстратори цікавилися біографією претендентів на посаду, статками та рішеннями, прийнятими під час Майдану.

Таку співбесіду успішно пройшла напередодні виборів в окружному суді і Оксана Лучко. 7 травня на виборах у присутності громадських активістів «старі кадри» зняли свої кандидатури. Новообрана голова врочисто пообіцяла очистити суд від корупції. «Стара керівна номенклатура здригнулася і залягла в очікуванні, що запах горілих шин розвіється, гомін Майдану стихне. Але зміни, якщо вони можуть набрати реальної сили, будуть тільки тоді, коли ми всі разом будемо стояти, коли ми всі займемо свою громадянську позицію», – заявила Оксана Лучко трохи згодом на сесії обласної ради. Вона також розповіла, що перевірила роботу суду, виявила недоліки та поскаржилася на «інтриганів» на чолі з екс-головою Петром Черепієм, які вимагають укласти «сепаратний мир». «Я думаю, що за демократію і свободу потрібно боротися. Правова держава сама по собі не постане», – завершила свою промову Оксана Лучко, зірвавши у сесійній залі гучні оплески.

І все було б чудово, та існує така штука, як Єдиний державний реєстр судових рішень. І він невблаганний. Завдяки реєстру будь-хто може пересвідчитися, що суддя, яка сьогодні так полум’яно декларує боротьбу за демократію і свободу, ще кілька місяців тому виносила рішення на придушення Майдану.

Перше рішення проти Майдану Оксана Лучко прийняла 22 січня за позовом Долинського міжрайонного прокурора Івано-Франківської області з адміністративним позовом до Долинської міської ради про визнання незаконним пунктів 2, 3 рішення ради «Про суспільно-політичну ситуацію». Зокрема, прокуратура оскаржила вимогу Долинської міської ради до керівництва райдержадміністрації, РВ УМВС, МРВ УСБУ, міжрайонної прокуратури з вимогою не чинити в жодній формі перешкоди вільному волевиявленню громадян Долинського району, які бажають взяти участь в мирних акціях протесту. Крім того, Долинська міська рада звернулася до органів ліцензування в сфері пасажирських перевезень, транспортної інспекції та ДАІ з вимогою не чинити перешкод перевізникам, що забезпечують підвіз громадян до Києва.

Суддя Лучко, які і більшість її колег, які під копірку скасовували «революційні» рішення районних, міських та обласної рад, повністю задовольнила позов прокуратури. Їй, бачте, видалося, що рішення міськради «носить декларативний характер».

«Депутати відповідної ради, як представники певної громади, у сесійній залі органу місцевого самоврядування вправі висловлювати думки, позиції та обговорювати їх, однак такі декларативні звернення не потребують оформлення їх рішеннями рад, прийнятих на пленарних засіданнях. У такий спосіб відповідач намагався вплинути на діяльність відповідних органів без належних на те повноважень», – йдеться у постанові, яку винесла Лучко.

23 січня 2014 року Лучко винесла постанову іменем України, якою задовольнила позов прокурора міста Яремче.

Прокурор тоді оскаржив рішення Яремчанської міської ради «Про вимогу підписання Угоди про Асоціацію між Україною та Європейським Союзом» від 25 листопада 2013 року.

Зокрема, пунктом 2 міська рада вирішила звернутися до Президента України В. Ф. Януковича з вимогою підписати Угоду про асоціацією між Україною та Європейським Союзом. Також в тексті звернення міститься вимога відправити уряд М. Я. Азарова у відставку. Оксана Лучко оперативно задовольнила позов прокуратури.

І навіть коли почалися найкривавіші події на Майдані, Лучко це не заважало ухвалювати аналогічні рішення.

18 лютого вона задовольнила позов Коломийського міжрайонного прокурора про визнання протиправним та скасування рішення «Про суспільно-політичну ситуацію», яке прийняла Коломийська районна рада 11 грудня 2013 року.

Тоді депутати Коломийської районної ради звернутися до дипломатичних місій в Україні з проханням негайно ввести санкції щодо Президента України, представників уряду, а також осіб, які безпосередньо причетні до застосування сили щодо мирних демонстрантів на Євромайдані 30 листопада, 1 та 11 грудня 2013 року. Депутати Коломийщини також закликали громадян України вийти на майдани, розпочати акції громадянської непокори заради відстоювання демократичних цінностей і незалежності України. Крім того, сесія районної ради закликала представників правоохоронних та силових  органів не виконувати злочинні накази і стати на захист українського народу, якому вони присягли на вірність.

Лучко звично «штампанула» постанову про «вихід за межі повноважень. От не мають, на думку такої завзятої сьогодні «майданівки» пані Оксани, депутати права нагадати силовикам про присягу…

Загалом, до Івано-Франківського окружного адміністративного суду, справді, найбільше претензій у громадськості. Саме ці судді наче під копірку відміняли рішення міських, районних та обласної рад на підтримку Майдану. Є такий гріх і на совісті нинішньої голови суду Оксани Лучко.

Як не сумно це констатувати, але здається, що сьогодні в суді помінялися тільки прізвище очільника і риторика. А структура прогнила настільки, що обрати гідного керівника просто нема з кого. Така ж ситуація в більшості українських судів. Очевидно, таки має рацію голова Люстраційного комітету Єгор Соболєв, коли говорить про необхідність звільнити усіх суддів і перенабрати наново на умовах конкурсу. Заборонивши попередньо брати в цьому конкурсі участь усім, хто приймав корупційні чи сумнівні рішення. Думається, що і пані Лучко, яку фактично привів у суд «інтриган» Черепій, має усі шанси потрапити в «чорний список» разом з ним.

 

До теми:

Сьогодні голова Івано-Франківського окружного адміністративного суду продовжує боротися зі «старою гвардією», заручившись підтримкою народних люстраторів.

Так, днями на зборах суддів голова Івано-Франківського адміністративного суду розповіла, що колишній голова суду Петро Черепій не хотів звільняти службовий кабінет та вимагав у неї 67 тисяч гривень, які потратив на його ремонт. Цю інформацію зараз перевіряє прокуратура області.

Крім того, голова адмінсуду зазначила, що з першого дня на посаді ініціювала розірвання договору оренди легкового автомобіля Toyota Land Cruiser Prado, який використовувався на умовах договору оренди Черепієм. 

"В той час як на марки та конверти у нас інколи не вистачало грошей, в нас завжди вистачало на орендну плату, на паливно-мастильні матеріали", – зазначила Оксана Лучко.

Втім, як свідчать документи, договір про оренду автомобіля був розірваний 25 квітня цього року, за два тижні до обрання Оксани Лучко головою суду. 

 

Марія Гаврилюк

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: