fbpx

"І чужому научайтесь": до розмови про арабських туристів у Карпатах

Суспільство 20:14, 12.08, 2021
НА ФОТО: У Карпатах - бум арабських туристів. Фото - пресслужба Буковелю.

Сьогодні багато розмов про те, як Україні використати потенціал туристів з арабських країн. Звісно, це серйозний напрямок для розвитку туризму й інших пов’язаних галузей: нові робочі місця, інфраструктура, податки. Але також це контакт із новою культурою, релігією, мовою. Це нова культура їжі, побуту, сім’ї. Також це історія і політика. Людям, які працюють з цими туристами, варто вивчати всі ці напрямки – і вивчати ґрунтовно.

Але я б хотів зупинитися на одній побутовій традиції, яку варто перейняти у мусульманських народів і використовувати в повсякденні.

Моя особиста передісторія пов’язана з трьома речами. По-перше, це подорожі, друге – це хвороба геморою, котра мене не оминула, і третє – війна.

Під час подорожей я практично повсюдно зустрічав у вбиральнях арабських країн засоби для миття задниці. У вбиральнях готелів, кафе, вокзальних чи вуличних туалетах. І мене дивувало, наскільки практично і вправно все було підлаштовано. Причому здебільшого це були краї, де води обмаль.

При геморої всі лікарі радять мити задницю. Власне, не можна витирати, необхідно саме мити! Це і профілактика, і лікування, і реабілітація.

А до чого тут війна? У нашому взводі був татарин з Криму, мусульманин. Одно разу в Щасті в казармі “школи міліції”, котра була одною з баз “Айдару”, я став свідком такого діалогу.

Хтось напівжартома запитав: “Енвер, а чому це ви задниці миєте, а не витираєте?”. На що Енвер дав настільки просту і зрозумілу відповідь, що я її запам’ятав назавжди. Він сказав: “Уяви собі, ти йдеш по вулиці, а тут – ху.сь! – тобі ворона насрала на бороду. Ти повитираєш бороду папером і підеш далі? Чи ти все ж таки знайдеш можливість її помити? Те ж саме і з задницею”.

Я очікував щось про релігію, традиції і т. д. А відповідь була дуже проста і практична, зрештою, як і війна.

Отже, як постановив нам наш пророк, “і чужому научайтесь, й свого не цурайтесь”.

Круто буде, якщо наша туристична інфраструктура підлаштується під цю традицію, а потім це увійде і в наш звичний побут – мити задницю.

Читайте також: Ліси, дощі і кухня: за чим арабські туристи їдуть у Карпати

Головні новини Івано-Франківська і області в TELEGRAM

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: