fbpx

Ділянки спотикання: Долина може втратити сотню мільйонів гривень на рік через конфлікт з нафтовиками

Економіка 09:26, 15.05, 2020

Гострі дискусії між «Укрнафтою» та  Долинською міською радою і міським головою навколо оренди чотирьох земельних ділянок тривають ще з 2017 року. Міська влада намагається змусити компанію платити оренду за зайву землю. Від позиції міської влади потерпають як нафтовики, так і громада міста.

Сьогодні «Укрнафта» зіткнулася одразу з двома глобальними проблемами: обмеженнями, які виникли через пандемію коронавірусу, та безпрецедентним падінням цін на нафтовому ринку. Та, незважаючи на це,  компанія змогла залишитися острівцем безпеки і стабільності як для своїх працівників, так і для місцевих громад, на території яких веде бізнес. Попри брак інвестицій, необхідність обмежити деякі виробничі проєкти «Укрнафта» зберегла робочі місця та чинну систему винагород. Працівники своєчасно і в повному обсязі отримують зарплатню. А місцеві громаді – всі податки та відрахування. Сума сплачених компанією податків у першому кварталі 2020 року сягнула 5,08 млрд грн.

«Укрнафта» цінує партнерство з громадами і в цей непростий час вважає за необхідне підтримати їх. Попри звільнення законом від сплати земельного податку, орендної плати за земельні ділянки та податку на нерухоме майно за березень компанія продовжила у повному обсязі відраховувати ці платежі. Таке рішення забезпечило місцевим бюджетам країни 17 млн грн надходжень та викликало вдячність у представників влади з різних куточків нашої землі, у тому числі з Борислава й Надвірнянщини.

Натомість Долинська мерія продовжує тиснути на компанію та зволікати з підписанням угоди про оренду землі. І це після того, як кілька тижнів тому судом визнано  протиправною бездіяльність Долинської міської ради щодо розгляду клопотання ПАТ “Укрнафта” про розробку технічної документації із землеустрою на поділ  земельних  ділянок. Суд зобов’язав Долинську міську раду прийняти на пленарному засіданні рішення про згоду на розробку технічної документації із землеустрою щодо поділу земельних ділянок.

Це означає, що за всіма спірними ділянками суд визнав незаконною відмову мерії від укладення нових договорів оренди із меншою площею. Нагадуємо: «Укрнафта» ініціювала повернення з оренди землі по чотирьох  земельних ділянках (дія договорів оренди на них закінчувалась у листопаді 2017 року), які фактично не використовувала протягом всього періоду оренди. Долинська міська рада через суд намагалась змусити НГВУ «Долинанафтогаз» продовжувати орендувати земельні ділянки в повному обсязі. Однак суд відмовив їй у задоволенні позовів.

Зважаючи на принципи розумності та поміркованості,  «Укрнафта» продовжувала у 2018 році платити оренду, зокрема і за непотрібні землі. Оскільки строк дії договорів оренди сплив, зникли і правові підстави платити за неї. За законодавством, поки не укладені нові договори оренди на менші площі, з ділянок сплачується податок за ставкою 1% від нормативної грошової оцінки землі. Тож у 2019 році замість оренди підприємство почало сплачувати 1% земельного податку.

Керівництво ПАТ «Укрнафта» неодноразово зверталось до міської влади з пропозиціями залагодити цю ситуацію і отримати гроші за 2019 рік. Однак амбіції деяких посадовців завадили мирному врегулюванню цього питання. В результаті такої політики мерії у 2019 році місцевий бюджет Долини недоотримав мільйонні надходження.

Замість того, щоб виправити помилку, якої вона припустилася, мерія намагається тиснути на «Укрнафту». У лютому приймає шокуюче звернення до Державної служби геології та надр України про зупинення дії спеціального дозволу на видобування корисних копалин на Долинському  родовищі, створивши таким чином перший прецедент в історії відносин між місцевою владою і виробничниками, коли керівництво міста не допомагає трудовим колективам, а хоче їм нашкодити.

А зараз, замість того, щоб якнайшвидше виконувати рішення суду щодо поділу земельних ділянок і укладення нових договорів оренди і цим забезпечити надходження до бюджету ОТГ, мерія займається популізмом. Міський голова Долини пан Гаразд, застосовуючи всі доступні канали комунікації, намагається тиснути на нафтовиків у своїх зверненнях, маніпулюючи браком коштів та скрутною ситуацією у медицині у зв’язку із пандемією.

Можливо, пану меру потрібно повернутися лицем до громади і виправити зроблені помилки.

Для інформації:

За 2019 рік від підприємств ПАТ «Укрнафта» до бюджету міста Долина орієнтовно надійшов 31 млн грн податків, в тому числі плата за оренду землі становить 23,4 млн грн.

За 4 місяці 2020 року зі сплачених компанією податків орієнтовно 30 млн грн залишається у розпорядженні Долинської ОТГ, в тому числі плата за оренду землі – 7,8 млн грн.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: