fbpx

Готель "Дністер": врятувати колонаду

Наша історія 11:27, 01.04, 2021

Вже майже тиждень франківський фейсбук гуде про готель “Дністер”. Франківська “Демократична Сокира” розбиралася, у чому тут справа.

Все почалося зі шпигунських фото, на яких видно підготовку до монтажу віконних конструкцій на колонах архітектурної пам’ятки – готелю “Дністер”. За задумом архітектора Фредеріка Януша, колони будинку утворювали підсіння – приміщення в долішній частині будівлі, відкрите назовні, вздовж фасаду обмежене колонами.

ДО ТЕМИ: «Обурює, що Франківськ мовчить»: відомий архітектор розпік Марцінківа за «євроремонт» готелю «Дністер»

Такі галереї поширені в Європі і дуже комфортні для мешканців, адже там можна і від спеки сховатись, і зливу перебути. На фото нижче – підсіння в будинках у Жовкві, Кракові та Мюнстері. Як бачимо, нікому з власників будинків і в голову не прийшло захопити їх собі, хоча зробити це дуже просто. Адже фізично цей простір знаходиться під плямою забудови будинку і належить до території будівлі. Виходить, власник будівлі і є власником підсіння.

Але повернемось до нашого готелю. В 2016 році міський голова Руслан Марцінків попросив теперішнього фактичного власника готелю Мирослава Бойка відремонтувати “Дністер”. На що той відповів ультиматумом – готові реставрувати будівлю, але при умові передачі містом приміщень для рецепції майбутнього готелю. В тих приміщеннях на той час знаходився Центр Сучасного Мистецтва. Попри протести мистецького середовища всієї країни Марцінків погодився. Бойко отримав приміщення на першому поверсі, що якраз виходить вікнами в простір колонади.

Так пустили свиню під стіл.

Пройшло кілька років. Були запевнення представників готелю, що реставрація пройде на найвищому рівні. По факту – була проведена бездарна реконструкція. Були обіцянки залишити висоту будівлі незмінною. По факту – підняли на півтори поверхи. Обіцяли відновити вежу з годинником. Насправді отримали жалюгідну пародію в стилі євроремонтів. Постійна брехня власників готелю і несприйняття ними критики громадськості призвели до вибухонебезпечної ситуації, що тільки чекає своєї іскри.

ДО ТЕМИ: Опиратися безнадії: про “Дністер”, пам’ять і сенс

Цією іскрою і стала засклена колонада. Спочатку власники готелю заперечували сам факт скління. Потім спробували перемістити фокус критики з колонади на зовнішній вигляд готелю, випустивши кілька замовних статей і відеороликів з друзями та пов’язаними особами в ролі «простих мешканців міста».

колонада в готелі "Дністер" в Івано-Франківську
Власники “Дністра” хочуть закрити унікальну колонаду склом

Але в останньому інтерв’ю представник власника – Роман Король – таки визнає, що простір колонади вони вирішили собі забрати. Мовляв, він їм більше потрібен, для збільшення холу готелю. Так, того самого холу, під який місто вже віддало Центр Сучасного Мистецтва. Але готельєри великодушно обіцяють пускати до холу пішоходів під час дощу.

Обжившись під столом, свиня полізла на стіл. Зі свинею пора щось робити, і то якнайшвидше.

Величезна кількість митців, активістів, відомих і не дуже мешканців Франківська та інших міст глибоко вражені таким нахабством власників готелю. Вже є кілька ініціатив та громадських організацій, які паралельно розробляють плани дій. Міська влада ж вкотре розписалась у своїй безпорадності (коли йдеться про забудовників). Усе, на що стало сміливості у міського голови, – пообіцяти якось за нагоди подати до суду (але не вже, і взагалі не факт); а також створити комісію без жодних прав та повноважень, яку передбачувано двічі просто не пустили на територію будмайданчика. Затамувавши подих, міська влада і суспільство чекають третьої спроби, що мала б відбутись сьогодні, 1 квітня.

Активісти Івано-Франківської організації “Демократичної Сокири” пильно стежать за подіями, а також активно співпрацюють з небайдужими громадянами, щоб влаштувати гідну відсіч захопленню цього громадського простору. Але ми переконані, що влада також має взяти активну участь у відстоюванні громадських інтересів.

Тому ми вимагаємо:

  • Оприлюднити усю дозвільну та проєктну документацію щодо реконструкції готелю.
  • Вжити усіх заходів для усунення порушень, виявлених раніше. Унеможливити функціонування готелю до усунення порушень.
  • Вжити всіх заходів для збереження простору підсіння функції тротуару та змусити власника готелю відновити колони та плиткове покриття підлоги.
  • Публічно засудити дії власників готелю і вжити заходів для неможливості схожих інцидентів в майбутньому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Юліан Чаплінський про Івано-Франківськ: як зберегти архітектурну спадщину і зробити місто кращим

Головні новини Івано-Франківська і області в TELEGRAM

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: