fbpx

Івано-Франківськ за крок від дефолту

Економіка 10:23, 24.01, 2020

“Свободівська” бульбашка у Франківську стрімко здувається. Політичному проєкту невдах приходить закономірний кінець.

Але самі помирати не хочуть, тягнуть за собою на дно весь Франківськ. І втратить місто не тільки гроші. Втратимо головне – час.
Роки, які б могли піти на розвиток, підуть на відробляння кредитів.

Скарбниця Франківська порожня. Місто фактично вже в стані дефолту. Заморожено сотні мільйонів гривень боргів з 2019-го року, не платяться податки, вже й зарплати бюджетникам виплачувалися із затримками.

Щоб бодай якось протриматись на плаву, “свободівська” влада заганяє місто в боргову яму – знову намагається взяти дорогий і великий кредит.

У 2018 і 2019 роках бюджет розвитку Івано-Франківська щороку становив 1,2 млрд грн. “Жирні” роки були, гроші тратилися наліво й направо. Бульбашка надувалась.

“Свободівцям” було де розгулятись – багато дешевої бруківки розлетілось по дворах міста. Все швидко проїли, нічого не залишилось. А на додаток взяли позику в 300 млн грн – і теж проїли.
Сума лише сплачених відсотків по кредиту за 3 роки складе 101 млн грн. Таким чином, взяли 300 – віддамо 401 мільйон.

Мудрі господарі міста кошти бюджету розвитку не тільки на проїдання спрямовують. Передовсім на меті має бути економічний розвиток міста. Треба створити фундамент, запустити процеси, які генерують дохід. А тоді вже тратити.

На жаль, в 2020 році в Франківська на весь рік реально є в розпорядженні всього лиш 50 млн грн. Такого колосального падіння і такої бездарної роботи влади немає, мабуть, в жодному місті України.

Відчай і агонія штовхають “правлячу партію” влазити в новий кредит на 500 млн грн на 4 роки. Відсотків набіжить 252 млн грн, тож віддавати доведеться 752 млн грн.

Фінансова “піраміда” від “свободівців” просто вражає, а цинізм ситуації в тому, що жодного плану відробляння старого і нового кредитів, а також погашення боргів перед постачальниками, підрядниками і податковою не представлено (!).

Місто – це не годівниця і не полігон для експериментів недолугих управлінців. З такими ґаздами над містом зависла реальна загроза банкрутства, тобто визнана в судах фінансова неспроможність. Бо як тільки або постачальники, або підрядники, або податкова підуть у суд – місто неминуче програє.

Дефолт завдасть неймовірної шкоди і місту загалом, і всім бізнесам, які так чи інакше прив’язані до Франківська, і кожному мешканцю зокрема.

Звісно, за недолуге ґаздування “Свободи” можна перекладати провину хоч на Порошенка, хоч на Зеленського, хоч на вчительок з математики і економіки, які недовчили цих горе-керманичів, але в міста від цього грошей не додасться і проблеми не зникнуть.

Зараз Франківськ кволий і знекровлений. Брати за таких умов новий колосальний і дорогий кредит – це відчайдушне, ризиковане і егоїстичне рішення.

Можливо, вже сьогодні або незабаром сесія міської ради прийматиме рішення брати новий кредит. Уважно слідкуймо за мером і депутатами – нашими обранцями.

Головні новини Івано-Франківська і області в TELEGRAM

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: