fbpx

Найбільші платники брехні: Марцінків і «Надія»

Суспільство 12:11, 11.11, 2021
НА ФОТО: Фото Роберта Еріка

Нещодавно почула від мера Івано-Франківська Руслана Марцінківа абсолютно абсурдне судження про громадських активістів, котрі мають «дотискати» важливі для міста питання самостійно, не турбуючи мерію. Йдеться про готель «Дністер», де мер нібито й є на боці тої ж громади, але одночасно не бачить нічого поганого у діях «одного з найбільших платників податків» Мирослава Бойка.

З одного боку, місто отримує доходи в бюджет від бізнесмена, а з другого, – таку «реконструкцію» унікальної історичної пам’ятки, що від тої унікальності майже нічого не лишається. Коли ж на це вказує частина громади гучно і дослівно, мер, як її представник, мав би свідомо бути на боці містян та робити все можливе для максимального збереження історичності будівлі. Але у нашому місті мер на тому боці, де більше платять. Та чи справді фірма «Надія» є у топі платників податків міста Івано-Франківськ?

За словами Марцінківа, фірма «Надія» «один з найбільших платників податків ПДФО та туристичного збору у місцевий бюджет». За даними ж фінансового управління міської ради за період січня-вересня 2021 р., у десятку та навіть у тридцятку найбільших платників ПДФО фірма «Надія» не входить. Чергова брехлива інформація від мера розбивається об реальні цифри.

30 найбільших платників ПДФО в Івано-Франківську 2021

Туристичний збір – саме тут «Надія» обнадіяла. Фірма, справді, є найбільшим платником цього податку у місті. Та варто зазначити, що туристичний збір – це не витягування грошей з кишені фірми. Туристичний збір в розмірі одного відсотка від вартості проживання передбачений для мешканців (крім ряду пільгових категорій) та закладений в ціну номера готелю. Тобто, фактично саме гості міста оплачують туристичний збір фірмі, а вже фірма, як податковий агент, перенаправляє ці кошти в казну міста. Та, схоже, кандидат юридичних наук Марцінків не обізнаний ні з податковим, ні з пам’яткоохоронним законодавством або ж свідомо маніпулює фактами й від того користується популярністю у тих, «хто більше платить».

найбільші платники туристичного збору в Івано-Франківську 2021

Правду ж про те, що місто щорічно платить сім’ї Бойків, очільник міста не озвучує. Адже саме п. Лєвшакова (дружина Бойка, власниця готелю «Дністер») отримує сплати від департаменту культури міської ради (тобто з коштів платників податків) за постачання теплової енергії (пари, гарячої води) для Центру культури і мистецтв за адресою Шевченка, 1. Так, на 2021 рік було укладено два договори на суму 81 821 грн та 14 706 грн. Альтернативи для постачання тепла Центру культури, звісно ж, немає через відсутність конкуренції в будівлі «Дністра».

Альтернативи нашому меру, на жаль, зараз теж немає. Як і можливості змінити ставлення власників готелю «Дністер» до архітектурної спадщини міста. Лишається хіба «дотискати» правдою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головні новини Івано-Франківська і області в TELEGRAM

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: