fbpx

Настоянка для стояка: як не стати учасником екологічного злочину

Стиль життя 20:33, 22.10, 2021

Коли мова йде про екологію в туризмі, то перше, що спадає на думку, це сміття, яке туристи залишають на маршруті та місцях стоянки.

Однак не всі екологічні злочини настільки очевидні.

Іноді можна стати співучасником знищення природи, не знаючи про це. Через незнання, навіть живучи в готелі, десь на «Буковелі», ви можете принести більше школи довкіллю, ніж недолугий турист з рюкзаком, який розкидає вологі серветки по лісу.

Наприклад, купляючи в місцевих настоянки на травах і корінцях.

Настоянка для стояка

Страшно уявити, скільки рослин принесено в жертву чоловічій силі.

Корінці, що плавають в пляшках з цілющим зіллям, часто належать рослинам, занесеним до Червоної книги України.

«Золотий корінь» – це Родіола рожева. Її можна купити в аптеці, бо цю рослину вирощують і штучно, але в Карпатах її добувають в горах, з дикої природи.

«Джинджура» – це Тирлич жовтий. Збір коріння джинджури вже стає небезпечним промислом, бо він залишився в Карпатах тільки у важкодоступних місцях, на скелях. Кілька років тому один місцевий зірвався зі Шпиць, збираючи коріння для настоянки.

Також популярними є квіти Арніки гірської та Ісландський мох, які місцеві збирають в промислових масштабах, під реалізацію.

Змія в банці

Ще одним екологічним непорозумінням є заспиртовані змії, що продаються як засіб, помічний при онкології.

Діюча речовина – отрута гадюки. Однак, якщо мислити логічно, то стає зрозуміло, що концентрація зміїної отрути там мізерна. А от трупної отрути, що утворюється внаслідок розкладання тіла гадюки, там предостатньо.

Пізнання гуцулів у біології теж не радують, бо іноді в банки потрапляють зовсім безневинні та неотруйні чорні полози і навіть вужі.

Висновок

Якщо ви купляєте у місцевих настоянки з червонокнижних рослин, то голосуєте гривнею за знищення природи і заохочуєте їх продовжувати це робити.

Я за колорит і за розвиток туризму. Не жалійте грошей на місцеві сири, на афинівку, ґоґодзівку та інші плодово-ягідні настоянки.

Гуцули, як і всі українці, знають толк в дистилятах, і вони в них дуже якісні. Але якщо у вас чи вашого партнера є проблеми з «чоловічим здоров’ям» – не купляйте зілля в місцевих знахарів. Краще ходіть разом в походи – і стояк повернеться.

Підписуйтеся також на мій телеграм-канал – Карпатський волоцюга.

Головні новини Івано-Франківська і області в TELEGRAM

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: