fbpx

Як під час карантину зберегти добрі стосунки в родині

Суспільство 15:52, 06.04, 2020
НА ФОТО: unsplash.com

В час посилених карантинних заходів нам усім доводиться майже увесь час перебувати вдома разом із своїми рідними та близькими. І для багатьох це стало непростим викликом.

Кожен із нас звик до певного ритму життя, і наше спілкування з рідними доповнювала наша діяльність, розваги, прогулянки тощо. Ми мали змогу змінити “декорації” і коло нашого спілкування – з колегами на роботі чи з друзями. Тепер таких можливостей у більшості нема, тому частіше можуть виникати непорозуміння та конфлікти з близькими.

Але цього можна успішно уникнути. Що робити для цього?

Важливо висловлювати і обговорювати з родиною свої власні переживання. Вислухати, що відчувають ваші близькі. Можливо, це будуть страхи за своє майбутнє чи майбутнє дітей. Підвищена тривожність в такій ситуації – це цілком природно та нормально. Відверті розмови суттєво підвищать рівень довіри і знімуть напругу в стосунках.

Ще важливе правило: подбайте про чіткий режим і розподіл хатніх обов’язків – хто що робить у час карантину.

Встановіть для себе і особливо для своїх дітей режим дня: час пробудження та відходу до сну, водних процедур, прийомів їжі, фізичних вправ, уроків та ігор тощо. Режим дасть вам відчуття контролю і стабільності.  

Чудово, якщо є можливість забезпечити кожному право на особистий час і усамітнення. Це час, коли кожен з вас може побути наодинці з собою: почитати книгу, прийняти ванну, подивитися цікаве відео чи просто поміркувати наодинці зі своїми думками. Для психологічного здоров’я кожній людині потрібний такий час – хоча б 40 хвилин – 1 година на день.

Як це можна реалізувати, коли тепер усі вдома? Якщо у вас кілька кімнат, то ви це легко можете зробити, виділивши одну кімнату, наприклад, на 1 годину для відновлення внутрішнього спокою та гармонії з собою. Якщо кімната одна, то можна використовувати кухню. Якщо у вас власний будинок, то вам дуже пощастило, бо ви можете побути на подвір’ї.

Я впевнена, що кожен з нас зможе пристосуватися до нових умов та знайти оптимальне рішення для себе і родини. Успіхів нам та легких днів!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: