fbpx

Як у США влада допомагає людям пережити карантин і кризу: досвід мешканки Нью-Йорка

Суспільство 13:17, 24.04, 2020

Нью-Йорк, як місто, так і штат, з 22 березня стоять «на паузі». Саме так губернатор штату Ендрю Куомо назвав комплекс заходів та обмежень, пов’язаних з пандемією Covid-19.

Саме з 22 березня закрились всі підприємства, установи та компанії, які НЕ забезпечують життєдіяльність міста. В штаті не працюють школи, дитячі садочки, торговельні моли, перукарні, кінотеатри, театри, спортзали, бібліотеки і так далі. А кафе й ресторани працюють лише в режимах «доставка» і «на виніс».

За попередні п’ять тижнів на сайт Департаменту праці мешканці штату подали 1,2 мільйона заяв на виплату допомоги з безробіття. Найбільше заяв надійшло з міста Нью-Йорк — більш як 500 тисяч. І заяви продовжують надходити.

На яку ж грошову допомогу чи інші пільги можуть розраховувати ньюйорківці?

В штаті Нью-Йорк максимальна допомога з безробіття становить $504 на тиждень. В середньому по Сполучених Штатах — $378 на тиждень.

Уряд штату Нью-Йорк прийняв закон про допомогу працівникам, які постраждали від пандемії.

За цим законом допомогу в зв’язку з втратою роботи отримують і ті працівники, які традиційно не мали права на допомогу з безробіття. Наприклад, незалежні підрядники або ті, хто має обмежений стаж роботи. Раніше для отримання такої допомоги необхідно будо пропрацювати на останньому місці роботи не менш як шість місяців.

На допомогу з безробіття можуть розраховувати ті, хто має номер соціального страхування (SSN — Social Security Number), працював офіційно та сплачував податки.

До суми допомоги, яку виплачуватиме штат, федеральний уряд додав ще $600 на тиждень. Також збільшили період, впродовж якого платитимуть допомогу з безробіття, — до 39 тижнів. Раніше було 26 тижнів. А додаткових $600 на тиждень платитимуть до 31 липня 2020 року.

Допомога з безробіття від уряду штату та додаткова допомога від федерального уряду оподатковується.

Щоб отримувати допомогу з безробіття, необхідно подати заявку на сайті Департаменту праці штату або телефоном. Надалі потрібно щотижня підтверджувати інформацію, що отримувач допомоги не повернувся до роботи, не отримав нову роботу чи якогось прибутку.

Допомога нараховується щотижня. Кошти можна отримати на дебетову картку, яка приходить поштою, або безпосередньо на банківський рахунок.

З середини квітня почали надходити стимуляційні виплати від уряду у розмірі $1200 на дорослого ($2400 на подружню пару) та $500 на неповнолітню дитину до 17 років. Цю разову допомогу матимуть не всі американці. Для її отримання необхідно бути платником податків, тобто мати офіційний статус, і мати річний дохід до $75 тисяч на одну особу або до $150 тисяч для подружніх пар.

Існує також Федеральна (урядова) програма захисту зарплат (Federal Paycheck Protection Program). Відповідно до цієї програми уряд надає малому бізнесу кредити для покриття витрат на оплату праці, включаючи пільги.

Ці кошти також можна використати для сплати відсотків за іпотеку, оренду, комунальні послуги підприємства. Якщо щонайменше 75% цієї позики використають для нарахування і виплати зарплати працівникам, то позику повертати не потрібно.

Право на такі позики мають підприємства та установи, на яких є 500 або менше працівників. На позики також мають право громадські організації, ветеранські організації, самозайняті особи, незалежні підрядники.

Консультаційні центри з фінансових питань надають безкоштовні консультації за телефоном.

Нью-Йорк, США, як влада допомагає людям - безкоштовна їжа

В місті Нью-Йорк діє програма “Grab and Go Free Meels” — «Забери безкоштовну їжу». Є 435 пунктів, розташованих по всіх п’яти районах міста, де жителі можуть безкоштовно отримати їжу. Пункти працюють з понеділка по п’ятницю, з 7:30 до 1:30 дня. Не мають значення статус чи фінансовий стан людини. По їжу може прийти будь-хто, документи не перевіряють.

Нью-Йорк, США, як влада допомагає людям

Якщо людина не може вийти, щоб отримати їжу, ніхто не може їй цю їжу принести і людина не має можливості використовувати приватні варіанти доставки, то харчі доставлять додому. Для цього необхідно зареєструватись на міському порталі або зателефонувати до відповідної міської служби.

Компанії, які надають послуги з постачання води, газу та електроенергії, не можуть відключати споживачів в період пандемії. Але якщо ви не можете оплачувати рахунки, то бажано зв’язатись з компанією, яка надає вам послуги.

Оренду квартири оплачувати потрібно й надалі. Єдине — діє 90-денний мораторій на виселення з житла за рішенням суду. Ще як варіант можна домовлятись з власником квартири чи керуючою компанією про відтермінування оплати.

Ті, хто сплачують позику за нерухомість, можуть її розтермінувати.

Для дітей працівників, які забезпечують життєдіяльність міста (медики, пожежники, поліцейські, санітарна служба і т. п.), відкрили безкоштовні дитячі центри.

Працює гаряча лінія з питань емоційної підтримки під час пандемії.

Тестування на COVID-19 є безкоштовним для всіх жителів штату Нью-Йорк. Направлення на тест погоджує лікар. Зараз обговорюється можливість загального тестування на антитіла.

Для підтримки малого бізнесу місто Нью-Йорк також пропонує пільгові позики, гранти та субсидії на утримання працівників.

На час карантину уряд штату заборонив підвищувати ціни на будь-які особисті чи побутові товари або будь-які послуги, необхідні для запобігання або обмеження поширенню чи лікування COVID-19. Такими товарами є: чистячі засоби, дезинфікуючі засоби (серветки, рідини, спреї, засоби для рук), маски для обличчя, ліки.

Дані щодо допомоги з безробіття та щодо кредитів для бізнесу — це інформація з порталів штату та міста. Ми особисто маємо досвід отримання домогти з безробіття, додаткових $600 та стимуляційних виплат від уряду. Як працюють інші пільги, я не знаю.

Вся необхідна інформація щодо виплат, пільг чи соціальних програм доступна на сайтах міста та штату.

*Інформація щодо допомоги частково стосується тільки мешканців міста та штату Нью-Йорк. Я не маю інформації щодо інших штатів чи міст.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: