fbpx

Як впливати на бюджет міста: інструкція з використання порталу "Open Budget"

Економіка 17:37, 04.10, 2019

Кожне місто, село чи громада мають свій бюджет – хто більший, хто менший. Ми самі наповнюємо його, сплачуючи податки на майно, землю, орендну плату, комунальні послуги тощо. За ці кошти ремонтуються дороги, школи і лікарні, з’являються сквери й дитячі майданчики. Та коли місцева влада нічого не робить, виникає питання: куди йдуть гроші і як це перевірити?

Раніше, щоб проаналізувати ефективність використання бюджетних коштів, довелося б побігати чиновницькими кабінетами або відправити низку запитів до місцевої влади. Тепер доходи та видатки  всіх місцевих бюджетів є у відкритому доступі.

Проте навіть після ухвалення низки законів, що мають зробити бюджетний процес більш відкритим та доступним для громадськості, місцеві органи влади ще до кінця не виконують їхні норми. Формат фінансових звітів малозрозумілий для пересічних людей, і здається, що відстежити потік грошей із бюджету можуть лише фахівці.

Справді, проаналізувати витрати місцевого бюджету – завдання не з легких. Проте для цього існують зручні електронні сервіси громадського контролю бюджетних коштів, які значно полегшують цей процес.

Для таких цілей Центр “Ейдос” створив інтерактивну систему візуалізації “Open Budget” або “Відкритий бюджет” – портал, завдяки якому ознайомитися з основними бюджетними показниками свого міста чи села можна не виходячи з дому. Тут складна бюджетна документація подана у простій та доступній формі – у вигляді інтерактивних карт та інфографік.

Система містить детальну інформацію про розподіл бюджету та його виконання, дає можливість порівнювати її за роками, містить бюджетний календар міста, карту ремонтів, бібліотеку найважливіших документів та ін.

Як впливати на бюджет міста: інструкція з використання порталу "Open Budget" 1

Окремі місцеві ради Прикарпаття вже використовують систему порталу “Відкритого бюджету” на практиці. Так, Коломийська міська рада розмістила на своєму офіційному вебсайті кілька візуалізацій – модулі “Е-дата” та “Бюджет”.

Модуль “Е-дата” дозволяє відслідковувати трансакції, що здійснюють розпорядники бюджетних коштів, тобто коли, кому і за що платила рада. Дані щодо трансакцій отримуються з сайту spending.gov.ua, який функціонує на виконання Закону “Про відкритість використання публічних коштів”.

Як впливати на бюджет міста: інструкція з використання порталу "Open Budget" 2

Працювати із модулем дуже просто. Спершу натискаємо кнопку “Платник”, потім клікаємо мишкою на знак “Пошук”, де відкривається перелік платників та одержувачів бюджетних коштів за замовчуванням, і обираємо Коломийську міську раду. У підсумку з’являється перелік останніх трансакцій, які здійснювала рада. Також там вказані призначення платежів і їх дати, а трохи нижче – згенеровано інфографіку найбільших одержувачів коштів.

Як впливати на бюджет міста: інструкція з використання порталу "Open Budget" 3
Як впливати на бюджет міста: інструкція з використання порталу "Open Budget" 4

Те саме можна зробити, вибравши кнопку “Отримувач”. У цьому випадку із згенерованого переліку обираємо підприємство чи структурний підрозділ. Так можна відслідкувати всіх платників, які здійснювали перекази раді.

Інший модуль “Бюджет” дозволяє створювати візуалізацію доходів та видатків Коломийської міськради. Система відображає деталізацію за рядом параметрів: загальним та спеціальними фондами, квартальним та місячним розрізом, з використанням наростаючого підсумку чи без нього.

Як впливати на бюджет міста: інструкція з використання порталу "Open Budget" 5

При введенні інформації автоматично генерується 4 види візуалізації – бульбашкова та кругова діаграми, горизонтальна гістограма та таблиця. Всі візуалізації є інтерактивними, тобто дозволяють, при кліку на будь-яку статтю провалюватися “вглиб”, наскільки це дозволяє бюджетний класифікатор.

Також модуль дозволяє переглянути взаємозв’язок доходів та видатків місцевого бюджету і перетікання коштів через загальний та спеціальний фонд бюджету. Ба більше, програма автоматично показує відхилення по кожній статті в порівнянні з попереднім роком.

Як бачимо, бюджетна інформація може бути подана у доступній, зручній та зрозумілій формі. Важливо не тільки навчитися “читати цифри”, але й розуміти, з якою метою це робимо. Адже відкритість бюджетної інформації повинна не тільки збільшити рівень довіри до місцевої влади, зменшити корупційні ризики та покращити якість надання послуг, але й безпосередньо залучити громадян до бюджетних процесів.

Тетяна Черниш, Остап Бринський

*Матеріал підготовлений в рамках Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні (EU Anti-Corruption Initiative) – найбільшої програми підтримки України з боку ЄС в сфері боротьби з корупцією.

Програма фінансується ЄС та співфінансується і впроваджується Данською агенцією з міжнародного розвитку (DANIDA).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: