fbpx

Зелена магістраль: як у Франківську облаштувати вулицю Молодіжну

Суспільство 17:32, 04.08, 2020
НА ФОТО: Можливий вигляд вулиці. Пішохідна доріжка та зони активності

Сан-Франциско, Амстердам, Бостон, Мадрид, Осло, Нью-Йорк… Це далеко не повний список міст, що нещодавно знесли великі автостради і збудували на їхньому місці дружні до людей простори.

Почалося все з Портленда, де автомагістраль перетворили на парк з набережною. Цей експеримент показав, що дружнє до людей середовище дає величезний стимул розвитку територій і значно покращує якість життя мешканців. Вартість нерухомості в тому районі значно зросла, економічне життя пожвавішало, а автомобільне навантаження на сусідні вулиці майже не збільшилось. Наслідком успіху цієї реконструкції став цілий ряд схожих проєктів, і кожен з них перевершував усі очікування.

Мадрид реконстракція набережної
Мадрид: до та після

А до чого тут Івано-Франківськ? А до того, що у нас теж є така магістраль. Ну, майже така. Через нашу бідність ми її ще навіть не побудували. Так, мова йде про вулицю Молодіжну. Зараз – це кілька пустирів, що поросли чагарниками з прокладеними стежками, та просіка в парку. В генплані ж – чотирисмугове шосе на зразок ділянки, що об’єднує Південний та Північний бульвари. Місцеві мешканці активно виступають проти такого рішення, бо звикли до тиші та безпеки під вікнами, а час показав, що автомобілістам без цієї вулиці можна легко обійтись.

Генплан Франківська вулиця Молодіжна
Генплан 2019, вулиця Молодіжна

То залишимо все так, як є? Теж не можна – на ділянці майбутньої вулиці вже є кілька приватизованих ділянок з невеличкими будинками. Знаючи нашу міську владу, можна не сумніватися, що таких ділянок ставатиме більше, а з часом з’являться і багатоповерхівки. Земля без догляду поки заростатиме бур’янами, чагарями і борщівником. Її вже облюбували антисоціальні елементи, і зараз це доволі небезпечне та занедбане місце. Замість того, щоб дати поштовх до розвитку прилеглому району, імовірна хаотична забудова тільки погіршить стан справ на цій території. Це при тому, що нерухомість в цьому районі міста і так є найдешевшою, а це дуже точний індикатор якості життя в ньому.

Проект реконструкції вулиці Молодіжної
Шлях пішохода тепер (червона лінія) та після реконструкції (зелена лінія)

Дуже часто мешканці самі підказують, що краще зробити на тій чи іншій ділянці. І зараз вздовж неї йдуть кілька широчезних стежок, там дуже інтенсивний пішохідний рух. Тому я пропоную розвивати цю ділянку саме в такому напрямку. А саме: зробити її чимось на зразок велопішохідної магістралі. Фактично це має бути лінійний парк з прогулянковою алеєю, велодоріжкою та різними громадськими просторами вздовж них. Деякі автомобільні ділянки, що вже є, забезпечать підвіз та розвантаження товарів до комерційної нерухомості, але вони не повинні утворювати суцільну проїзну вулицю. Перетин доріжки з вулицями Селянською та Кисілевської треба зробити в вигляді піднятої зони з обмеженням швидкості і шиканами. Перетин з вулицею Хоткевича зробити з регульованим світлофором і також максимально безпечним.

Вздовж доріжок достатньо місця для громадських просторів з лавками для зустрічей, зон з вуличною їжею, різних дитячих та спортивних майданчиків, майданчиків для вигулу собак. Замість чагарників будуть дерева, що забезпечать тінь та покращать повітря. Завдяки постійній наявності людей та освітленню значно зросте безпека. Зручний, красивий парк, яким проходитиме доріжка, притягуватиме людей, і вони більше часу проводитимуть на свіжому повітрі, що корисно для здоров’я.

проект ділянки між вулицями Хоткевича та Кисілевської
Можливий вигляд ділянки між вулицями Хоткевича та Кисілевської

Ця магістраль об’єднає мікрорайони Будівельників, Хоткевича та Майзлі, зробивши пересування пішки та велосипедом між ними швидким та приємним. Завдяки цьому частина автомобільного трафіку між цими районами заміниться велосипедним та пішохідним. З південного боку доріжка закінчується великою зупинкою громадського транспорту на вулиці Незалежності, з якої легко добратись до інших районів міста. Встановивши там перехоплюючу закриту велопарковку, ми зробимо з цієї зупинки інтермодальний транспортний мініхаб. Вздовж вулиці рзташовані кілька шкіл та садків, тому нею багато дітей зручно і безпечно добиратиметься до місця навчання. Також вздовж неї є багато занедбаної комерційної нерухомості, що отримає нове життя та дасть змогу створити багато нових робочих місць. Досвід таких проєктів в інших містах показує, що це дуже сильно вплине на вартість нерухомості, а отже, усі власники квартир в районі реалізації цього проєкту потенційно стануть на кілька тисяч доларів багатшими. А разом з ними – місто загалом.

Вулиця Молодіжна - пішохідна доріжка та зелена зона
Можливий вигляд вулиці. Пішохідна доріжка та зелена зона

Для міста цей проєкт є цілком підсильним, адже довжина вулиці менше двох кілометрів, а отже, вартість робіт буде співмірною з реконструкцією міського озера. Вплив же на якість життя прилеглого району буде незрівнянно вищим, адже поруч живе значно більше людей. Крім того, реалізувати цей проєкт можна поступово, адже вулиця зараз розділена на кілька незалежних ділянок і реконструкція однієї з них не вимагає обносити парканом усі інші.

Для реалізації цього задуму потрібен продуманий і якісний проєкт, що, як показала вищезгадана ділянка між бульварами, під силу не всім нашим проєктантам. А неякісне його виконання може перекреслити усі позитивні перспективи. Тому я пропоную:

  • Оголосити мораторій на відчуження, зміну призначення та приватизацію землі в межах майбутньої вулиці та прилеглої до неї.
  • Внести зміни в генплан, якими змінити призначення цієї ділянки з автомобільної дороги на пішохідну зону з зеленими насадженнями.
  • Провести конкурс проєктів детального плану розвитку цієї території як пішохідної зони з зеленими насадженнями. Бажано зробити конкурс міжнародним.
  • За результатами конкурсу затвердити план дій з реалізації проєкту і запланувати кошти на його реалізацію в майбутні періоди.

Івано-Франківськ має можливість знову стати лідером за розвитком сучасних просторів, значно покращити якість життя великої кількості своїх мешканців та привабити нових. І я переконаний, це буде один з найефективніших способів витратити кошти бюджету, адже економічний ефект від розвитку прилеглих районів значно перевищить капіталовкладення. Ну, а покращення життя мешканців прилеглих будинків не оцінити ніякими грошима.

Як можна змінити вулицю Молодіжну в Івано-Франківську
Можливий вигляд вулиці. Пішохідна доріжка та зони активності

Читайте від цього автора також: Та, що пройшла крізь вогонь: кілька нотаток про франківську ратушу

Головні новини Івано-Франківська і області в TELEGRAM

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: