fbpx

Безпорадна мерія, або Чому франківські водії пісяють на зупинках

Суспільство 22:01, 02.03, 2016

Франківська влада звикла ходити колами, аби нічого не робити. Праця на результат – то не для них.

Сьогодні їхала маршрутом 25, кінцева зупинка вулиця Дудаєва, мікрорайон колишньої меблевої фабрики і Вищого художнього професійного училища. Двічі бачила, як водії маршруток справляли нужду на очах у пасажирів. А що робити, туалети для шоферів таки не облаштували.

Спочатку гроші для нужників на кінцевих зупинках мали піти з тарифу, який підвищили 4 червня 2014 року. Ось рішення виконавчого комітету №243 "Про тарифи на проїзд у міському пасажирському транспорті загального користування", згідно з яким було погоджено тариф на проїзд у розмірі 2,75 грн.

В пункті 6 рішення зазначено: "Департаменту комунального господарства, транспорту і зв’язку 
до 01.09.2014 р. облаштувати туалети на кінцевих зупинках маршрутів". 

Далі пункт 6 змінюють. У наступному рішенні "Про внесення змін до рішення виконавчого комітету міської ради від 04.06.14 р. № 243 "Про тарифи на проїзд у міському пасажирському транспорті загального користування" виконавчий комітет вирішив пункт 6 викласти в такій редакції: "Департаменту комунального господарства, транспорту і зв’язку спільно з перевізниками до 01.01.2015 р. вирішити питання можливого забезпечення водіїв на міських автобусних маршрутах туалетами".

Шановна міська владо, питання: ви у туалет ходите чи можливо ходите? Зрозуміло, що з самаго початку це рішення ніхто не збирався виконувати.

Наступний крок  хтось там у кабінетах щось аналізував і видав: "В аналізі регуляторного випливу проекту рішення "Про внесення змін до рішення виконавчого комітету від 04.06.2014 року № 243" зазначено, що "у зв’язку з відсутністю коштів на облаштування та подальше обслуговування туалетів на кінцевих зупинках, вирішення даної проблеми планується за рахунок торгових та розважальних закладів, які розташовані на кінцевих зупинках".

На жаль, у районі кінцевої зупинки по вул. Дудаєва немає торгових центрів, але зо 50-70 м є "Лігос". Фірма губернатора там успішно пече круасани не один рік. Біля "Лігосу" чистенько, залиті нові асфальтні доріжки, зрубані дерева. Ніхто там не справляє нужду. Сама ж зупинка виглядає так:
автобусна зупинка

франківськ зупинка

Повернемося до історії з встановленням туалетів. Цей пункт 6 викладають в іншій редакції. Вбиральні для водіїв пропонують облаштувати інвесторам. "Департаменту комунального господарства, транспорту і зв’язку внести на розгляд виконавчого комітету та сесії міської ради проект рішення "Про оголошення конкурсу по залученню інвестора до інвестиційного проекту щодо облаштування зупинок громадського транспорту з вбудованими туалетами громадського призначення на кінцевих зупинках маршрутів громадського транспорту" та забезпечити його виконання".

Якщо рішення влади недієві, громадськість робить спроби вирішити проблему іншим шляхом. 30 листопада минулого року на сайті petition.mvk.if.ua з'явилася петиція "Встановлення біотуалетів в м. Івано-Франківську". У петиції пропонували встановити біотуалети на кінцевих зупинках, подавався перелік, щоправда, про зупинку на Дудаєва не йшлося. На сайті МВК йдеться, що петиція підлягає розгляду в особливому порядку – якщо набере 250 чи більше голосів менше ніж за 90 днів. Та петиція не набрала, тож пропоную створити нову і підписати.

P. S. Для фантазерів: пісяючого шофера не ловила навмисне, вийшла з маршрутки, а він навіть не ховався. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: