fbpx

Економіка щастя

Економіка 12:46, 23.05, 2014

Я вірю, що більшість людей хочуть прожити довге і повноцінне життя, а країни прагнуть зробити все можливе для досягнення максимального добробуту своїх громадян, розумно використовуючи наявні ресурси, не завдаючи шкоди довкіллю.

Країни, котрі прагнуть іншого, довго не існують.

Моя віра близька й до переконань фахівців New Economics Foundation (NEF), котрі з 2006 року розраховують Міжнародний індекс щастя. Вперше МІЩ був розрахований у 2006 році, до нього увійшли 178 країн. Вдруге розрахунок проводився в 2009 році, до нього увійшли 143 країни. За підсумками 2009 року, "найщасливішими" країнами виявилися: Коста-РікаДомініканська Республіка та Ямайка. "Найнещасливішими»: ЗімбабвеТанзанія та Ботсвана. В десятку щасливих також увійшли Гватемала, В’єтнам, Куба, Сальвадор і навіть Гондурас, тобто країни, котрі не посідають провідних місць в рейтингах матеріального добробуту чи надпотужних економік. Показовим є 15-те місце Аргентини, котра перебуває в стані глибокої економічної кризи з кінця 90-х років минулого століття. В той же час німці – представники найпотужнішої економіки Європи – лише 51-ші за щастям, швейцарці – 52-гі, росіяни – 108-і, американці – 114-ті, а українці – аж 174-ті.

Усі люди та усі народи різні, і в кожного власна шкала цінностей та пріоритетів. Напевно, з нашою шкалою таки щось недобре. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: