fbpx

Франківськ потребує терапії: непопулярні думки на завершення року

Політика 20:24, 25.12, 2018

Якщо вірити свіжій соціології, 63% мешканців Івано-Франківська підтримують міську владу і міського голову Руслана Марцінківа. Чи справді є підстави для такої підтримки, якщо глянути на результати роботи команди Марцінківа без рожевих окулярів?

Департамент економіки – відсутній.

Департамент архітектури – розвалений.

Головний архітектор – відсутній.

Розпил бюджету на користь корумпованого і нефахового УКБ.

Діра в бюджеті 0,8 млрд грн.

А рівень підтримки влади 63%.

Всі симптоми хворого міста. Місту потрібне лікування.

ЩО ВИЩИЙ РЕЙТИНГ ВЛАДИ — ТО ГІРША ЕКОНОМІЧНА СИТУАЦІЯ В МІСТІ І ТО БІДНІШЕ МІСТО.

Якщо свіжі соціологічні показники  правда, то це симтпом стагнації всіх здорових демократичних процесів і ознака великої загрози для міста.

Чинна влада твердо тримається курсу популізму, соціалізму, корумпованості. 

Тільки слабке, бідне і затуркане суспільство допускає паразитування цих пороків.

В місті відсутній Департамент економіки з мудрими і фаховими технократами. У міста відсутня дієва економічна стратегія і економічна політика і практично не виділяються кошти на розвиток економіки, на створення нових робочих місць та відповідного наповнення бюджету за рахунок податкових відрахувань та реалізації інвестпроектів. Жодних економічних здобутків. Жодних успішних і ефективних кейсів. Жодної вагомої іноземної чи внутрішньої інвестиції за роки. А саме економіка є рушієм наповнення казни, з якої йдуть виплати на всі соціальні, комунальні і зарплатні потреби, на благоустрій території міста та на інфраструктурні проекти. Саме напрямок економіки мусить бути пріоритетом, саме команда економістів-технократів має стати локомотивом розвитку міста. А у нас в місті з економічним розвитком – повний штиль.

Інший, не менш важливий саме для нашого міста напрямок – архітектура. Департамент архітектури – знівельовано до рівня управління. Головного архітектора – немає. І це в місті, в якому 550 пам’яток старовинної архітектури і є чітко виражений історичний центр та багата і цікава історія. Архітектурний спадок міста потрібно берегти і ефективно просувати й монетизувати через механізми туризму, мистецтва та культури. Нова архітектура повинна бути якісною і ефективною. А у нас в місті з архітектурою – повний безлад і анархія.

За підсумком двох років у бюджеті міста буде пробоїна 800 млн грн. (Більше про боргову яму тут). 
Хто, як і коли цей борг буде віддавати? Відсоткова ставка, до речі, дуже висока – 1,5% щомісяця (17,5% в рік).

І саме за такого дірявого бюджету і такої збиткової діяльності місто вимушено виділяє 700 млн грн в рік на соціальні виплати та інші пільги, субсидії і дотації (соціалізм) і 700 млн грн на УКБ (популізм і корупція). По УКБ – це взагалі окрема історія: наразі це чи не найбільше неприховане зло нашого міста. Замість того, щоб природно бути структурним підрозділом департаменту архітектури, бути підконтрольним головному архітектору і керівнику департаменту архітектури, влада виростила самостійного монстра, який пожирає бюджетні кошти, продукує небезпечні проекти і живе своїм ситим життям.

Після такого бюджету 2019 року, з таким розподілом коштів – де ми все проїмо і не буде створено жодних передумов для фінансової стабільності та сталого економічного росту – місто зіткнеться з потребою знову позичати, щоб прожити вже наступний 2020 рік. Знову треба буде залазити в борги. А 2020 рік буде роком місцевих виборів. У влади знову загостриться сверблячка популізму. І рейтинг влади, імовірно, знову виросте, але місто в результаті стане ще біднішим і ще глибше сповзе в боргову яму. 

Якою має стати сума боргу міста – мільярд, два мільярди, три? 

Коли впремось у дно? 

Коли схаменемось?

Натомість владі слід негайно перестати розпилювати бюджет на свої афілійовані структури і зайнятись:

1) розвитком економіки в місті та 
2) наведенням ладу в архітектурі міста. 

Це стане першим кроком порятунку міста від боргової прірви.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: