fbpx

Громадські слухання по-франківськи: процедура та особливості (частина I)

Політика 15:30, 20.10, 2018

Наприкінці літа в Івано-Франківську відбулися громадські слухання щодо змін до генерального плану міста, який викликав неабиякий інтерес громадськості. І хоч слухання пройшли під пильним оком журналістів, активістів та небайдужих містян, без помилок все ж не обійшлося.

Щоб попередити порушення під час проведення слухань у майбутньому, далі поговоримо про процедуру проведення слухань відповідно до закону та особливості їх проведення в Івано-Франківську.

Громадські слухання як форма співпраці міської ради та мешканців міста

Основна мета громадських слухань  це обговорення та прийняття рішень з найбільш важливих питань місцевого значення разом з громадою.

Відповідно до статті 13 ЗУ "Про місцеве самоврядування" пропозиції, які вносяться за підсумками громадських слухань, обов’язково (!) мають бути розглянуті місцевою радою.

Цікаво, що відповідно до закону громадські слухання проводяться не рідше одного разу на рік. Порядок організації громадських слухань визначається статутом територіальної громади.

Тобто, цю функцію делеговано місцевим радам, які мають затвердити статут та передбачити в ньому положення, що регламентують проведення громадських слухань. Але на практиці бачимо, що порядок організації громадських слухань визначається окремими локальними документами (тобто положеннями, порядками), які затверджуються знову ж таки рішеннями місцевих рад.

Процедура проведення громадських слухань в Івано-Франківську закріплена у розділі 4 Статуту територіальної громади міста (щоб довго не шукати, підказка: статті від 48 до 72 http://www.mvk.if.ua/rizn/21729)

У попередньому матеріали йшлося про те, як ініціювати громадські слухання в Івано-Франківську. Далі мова піде про сам порядок їх проведення.

Перш за все, відповідно до Статуту, уся інформація (у тому числі копії документів) щодо ініціювання, підготовки, проведення громадських слухань розміщується на офіційному веб-сайті ради у спеціальному розділі "Громадська участь", підрозділі "Громадські слухання". Також ця інформація обов’язково розповсюджуються у ЗМІ та іншими способами комунікації.

Під час підготовки та проведення громадських слухань заборонено чинити перешкоди для засобів масової інформації. Важливо, що громадські слухання не можуть використовуватись для політичної, у тому числі передвиборчої агітації.

Підготовка громадських слухань, у тому числі вирішення організаційно-технічних питань, здійснюється уповноваженою посадовою особою або структурним підрозділом з питань громадської участі в тісній співпраці з ініціатором громадських слухань. Витрати оплачуються за рахунок місцевого бюджету.

Ініціатор пропонує дату, час та місце проведення громадських слухань. В свою чергу, уповноважена посадова особа або підрозділ зобов’язаний організувати підготовку громадських слухань так, щоб вони відбулися у запропонований ініціатором час, але не пізніше чотирнадцяти календарних днів від запропонованої дати.

Статут зобов’язує міську раду, комунальні підприємства, установи та організації сприяти проведенню громадських слухань і зобов’язує останніх надавати необхідні матеріали на прохання ініціаторів, уповноваженої посадової особи або структурного підрозділу з питань громадської участі.

Протягом 25 робочих днів з моменту отримання радою звернення міський голова має видати  розпорядження про їх проведення та план заходів з організації і проведення громадських слухань.

Важливо, якщо протягом 25 робочих днів з моменту отримання звернення щодо проведення громадських слухань міський голова не приймає відповідне розпорядження про заходи з їх подготовки, тоді громадські слухання проводяться за принципом "мовчазної згоди".

У такому випадку ініціатор сам визначає дату, місце та час проведення громадських слухань, про що повідомляє голову та інших запрошених осіб не пізніше, ніж у тижневий термін до дня проведення.

Тоді повідомлення про проведення громадських слухань також обов’язково розміщуються на офіційному веб-сайті міської ради. Воно може поширюватися в будь-яких ЗМІ, соціальних мережах та всіма доступними способами, з метою інформування якомога більшої кількості членів громади.

В інформаційному повідомленні вказується вичерпна інформація про дату, час і місце проведення громадських слухань, їх ініціатора, предмет, а також про те, де, в які дні та години члени громади можуть ознайомитися з матеріалами громадських слухань. Також вичерпна інформація розміщується на дошках оголошень міста.

Громадські слухання призначаються на неробочий день або неробочий час. Приміщення, у якому його проводять, має мати достатню кількість місць та розташовуватись на території, наближеній до членів громади, яка ініціює проведення громадських слухань.

Матеріал підготувала аналітик Центру "Антикорупціна платформа",

юрист Ольга Ничай


Матеріал підготовлений в рамках Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні (EU Anti-Corruption Initiative)  найбільшої програми підтримки України з боку ЄС в сфері боротьби з корупцією.

Програма фінансується ЄС та співфінансується і впроваджується Данською агенцією з міжнародного розвитку (DANIDA).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: