fbpx

"Пані, то все чистеньке, без хімії, купуйте!"

Стиль життя 11:56, 25.06, 2018

Кожного разу після дощу мої грядки атакують слимаки. Їх багато, дуже багато, вони за одну ніч можуть від огірків залишити тільки корінчики, від капусти – стебло, і навіть чорнобривці їм до смаку. Що ж робити?

Звісно, їх можна травити – накупити хімії і все засипати. Еге ж, хімії зараз вдосталь: великі вивіски одразу біля продуктових ринків, де стоять засмаглі від сонця продавчині і знають, як знищити слимаків, вберегти город від жуків і навіть як зробити так, що на ваших грядках на роки зникне бур'ян.

У чергах по хімію стоять і малоземельні бабусі, і серйозні дядьки, що мають, мабуть, не одну сотку городу,  і всі купують хімію. Ніхто не запитує, звідки ця хімія, як вона впливає на рослини і чи взагалі безпечно її використовувати. Головне  знищити шкідників і виростити овочі, як із полиць супермаркетів, багато і аби були файні.

Але ж для чого мені город, якщо я буду вирощувати продукти з хімією? Для мене було несподіванкою побачити, що поважні господині використовують хімікати, що гроші, які вони вторгували на ринку, несуть, аби купити нову порцію хімії і обробити помідори, підживити огірки, картоплю. Бо багато років я вірила стареньким, коли вони казали мені "пані, то все чистеньке, без хімії, купуйте!"

Схоже, про екопродукти сьогодні можна тільки мріяти, хіба що самому вирощувати. І проблема не тільки в тому, що люди використовують хімікати, найбільше зло  що вони не мають знань і міри і сиплють хімію, наскільки дозволяє їм гаманець. Ніхто цю стихійну торгівлю не контролює, не перевіряє, і ми навіть гадки не маємо, скільки споживаємо хімікатів, купуючи продукти прямо із рук цих добрих й милих бабусь.

Тим часом я стараюся боротися і певною мірою розділяти урожай з моїми слимаками. Ранковою гущею кави підливаю огірки, після дощу грядки обсипаю кругом звичайнісінькою сіллю, попелом від грилю підживлюю помідори і капусту і завжди думаю, що, напевне, я б сама стільки всього не з”їла, тому за сезон біля мого городу виросте не одна сотня слимаків. Навіть приємно усвідомлювати, що їм також смакує моя городина. Отже, все безпечно й екологічно. smiley

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: