fbpx

Про сніг і арифметику: рішення для Івано-Франківська

Суспільство 09:41, 19.12, 2018

Багато іванофранківців нарікають на нечищені від снігу вулиці і тротуари. Влада скаржиться на катастрофічний снігопад, брак людей і техніки. То вже традиція така. А що ж каже арифметика?

Площа Івано-Франківська трохи менш як 84 квадратних кілометрів, тобто 84 мільйони квадратних метрів. Наче й багато, але в Івано-Франківську 230 тисяч мешканців. І нескладно порахувати, що на одного мешканця припадає 365 квадратних метрів території. Багато?

Моя хата розміщена на ділянці в 12 сотих, або 1200 квадратних метрів. Так ось, прибрати сніг всюди, де треба, це лише легенька зарядка на півгодини smiley. І це без спеціалізованих організацій, армії прибиральників і серйозної техніки. Отже, справа не у фізичній можливості, а в бажанні, вірніше в організації.

А тепер – щоб був конструктив. Місто мусить мати якийсь план, згідно з яким кожен квадратний метр території буде за кимось закріплений, і цей хтось в такій ситуації має знати, що робити. В приватному секторі це мають бути власники будинків, а в центральній частині – юридичні особи і підприємці.

Чомусь переконаний, що переважна більшість громадян поставилися б до цього з розумінням, і, як в моєму випадку, за півгодини в місті був би повний порядок. З технічної точки зору легко уявити собі такий план у вигляді сторінки на сайті міста, де на карті кожен міг би побачити ділянку тротуару, дороги і т. д. з позначенням організації, крамниці тощо, відповідальних за цю територію.

Я знаю, що багато людей скажуть: ми платимо за те, щоб хтось прибирав сніг. Відповідь на це теж дає арифметика. Нехай в місті аж тисяча прибиральників. Тоді на одного прибиральника припадає вже не 365 квадратних метри, а 84 тисячі квадратних метрів. І якщо мені вистачає півгодини, щоб прибрати сніг, то двірникам вже буде потрібно десь 60 годин, або сім з половиною робочих днів. І весь цей тиждень міщани будуть місити сніг. І множити "зраду" в соцмережі. 

Я не вигадую ровер. В Німеччині приблизно так все і працює. Через півгодини після снігопаду місто чисте. А ми ж хочемо жити, як у Європі, чи ні?

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: