fbpx

Прикарпатські чиновники не показують інформацію про бюджетні кошти

Суспільство 15:29, 07.09, 2018

Далеко не всі розпорядники та одержувачі бюджетних коштів на Прикарпатті створили свої службові кабінети на порталі "Є-дата". А це означає, що вони приховують, кому і за що перераховують кошти платників податків, та порушують ЗУ "Про відкритість використання публічних коштів".

З 15 вересня 2015 року запрацював Єдиний веб-портал використання публічних коштів "Є-дата", який став великим кроком вперед для забезпечення публічного доступу та інформаційної відкритості щодо використання публічних коштів.

На порталі оприлюднюються всі трансакції Державної казначейської служби, інформація про використання коштів державного і місцевих бюджетів, а з січня 2016 року інформацію почали розкривати суб’єкти господарювання державної і комунальної власності, у статутному капіталі яких державна або комунальна частка акцій (часток, паїв) перевищує 50%.

Оприлюднювати цю інформацію на єдиному веб-порталі використання публічних коштів розпорядників коштів зобов’язав ЗУ "Про відкритість використання публічних коштів", прийнятий у лютому 2015 року.

Проте не всі розпорядники бюджетних коштів сумлінно виконують вимоги цього закону. На сьогодні багато державних і комунальних підприємств, установ, організацій ще не зареєстровані на порталі або не оприлюднюють інформацію, передбачену законодавством.

В Івано-Франківській області, за підрахунками команди e-Data, лише половина організацій області, які отримали кошти з бюджету, зареєстрували свій кабінет на веб-порталі spending.gov.ua.

1

А це означає, що значна частина коштів платників податків і надалі залишається закритою для громадян.

"Антикорупційна платформа" провела дослідження щодо оприлюднення розпорядниками бюджетних коштів на порталі Є-Дата і встановила, що серед найбільших порушників – комунальні підприємства Івано-Франківська. Так, станом на 01 серпня 2018 року КП "Івано-Франківськводоекотехпром" має на порталі трансакцій на суму понад 106 млн гривень, але досі не має власного зареєстрованого кабінету. Така ж ситуація з КП "Муніципальна варта". Окрім них, є ряд комунальних підприємств, які зареєстровані на порталі e-Data, проте не наповнюють свій кабінет жодними документами, як того вимагає Закон. Серед них "МІУК", "Івано-Франківськміськсвітло" та "Дирекція замовника".

Найчастіше причиною невиконання Закону "Про відкритість використання публічних коштів" є його незнання або ж ненадання належної уваги його вимогам. Іншими словами, розпорядники безцеремонно ігнорують норми Закону.

Проте Закон чітко встановлює, що відповідальність за порушення його вимог несуть керівники розпорядників та одержувачів коштів державного і місцевих бюджетів. Тому саме керівникам слід бути готовими до адміністративних штрафів у розмірі 425-850 гривень.

Серед тих, хто найефективніше працює з Є-дата, Департамент соціальної політики та Департамент освіти та науки Івано-Франківської міської ради.

Як повідомив директор Департаменту соціальної політики Василь Семанюк, щоб виконувати вимоги ЗУ "Про відкритість використання публічних коштів", працівникам департаменту не прийшлося докладати особливих зусиль.

"Спеціально людей не добирали. Цим займається відділ бухгалтерського обліку і звітності. Просто коли це з’явилося, взяли до виконання і почали наповнювати. Зрештою, завжди щось нове з’являється в законодавстві. Але нема такого навантаження, щоб добирати для цього спеціально людей",  розповідає Семанюк.

"Антикорупційна платформа" відправила звернення до установ і комунальних підприємств, які на сьогодні є одними з найбільших розпорядників публічних коштів і водночас не розміщують жодної інформації на Єдиному веб-порталі використання публічних коштів, з вимогою забезпечити виконання законодавства.

*Матеріал підготовлений в рамках Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні (EU Anti-Corruption Initiative найбільшої програми підтримки України з боку ЄС в сфері боротьби з корупцією.

Програма фінансується ЄС та співфінансується і впроваджується Данською агенцією з міжнародного розвитку (DANIDA).

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: