fbpx

Притулку для собак у Франківську не буде

Суспільство 12:20, 07.06, 2018

Щоденно у моїй стрічці на фейсбуці з'являються фото та пости людей про поранених собак, прохання волонтерів допомогти з перетримкою або хоча б дати кілька гривень на їжу чи лікування. Займаються цими проблемами в місті кілька десятків небайдужих мешканців, які вже роками свої квартири і подвір'я перетворили на мікропритулки.

Невже ж так має бути?

Проблему безпритульних тварин не зможе вирішити самотужки жодна благодійна організація, ані тим більше купка волонтерів. Це пряме завдання міської влади.

Однак тепер зрозуміло, що нинішня міська рада на чолі з мером Русланом Марцінківим цього робити не буде. Певно, взятися й вирішити проблему з тваринами політично невигідно: собаки ж голосувати не будуть.

Наприкінці 2016 року міська рада затвердила окрему програму щодо поводження з безпритульними тваринами в місті Івано-Франківську на 2017-2020 роки. Вона передбачала, що у 2017 році розроблять проектно-кошторисну документацію для майбутнього муніципального притулку.

Однак у звіті за минулий рік жодного слова немає про будівництво притулку, ні про виділення землі, ані про проектну документацію. Як-то кажуть, папір все витримає, поговорили, наобіцяли, попіарился – і на тому все закінчилося.

За рік на собак влада спромоглася витратити 720 000 грн. Сума, на перший погляд, чимала, та якщо вдатися в деталі, то основними статтями витрат стали оплата праці, матеріали, електроенергія, податки. Нічого суттєвого у вирішенні цієї проблеми не відбулося. Зокрема, на медикаменти виділено всього-на-всього 66,7 тис. грн. Це мізер. Нерідко лікування одного собаки – це кілька тисяч гривень. В місті немає ні муніципальної ветеринарної лікарні, ні реабілітаційного центру для тварин, навіть перетримати собаку кілька діб після стерилізації немає де – все на плечах волонтерів. 

Тішить тільки те, що простерилізовано 592 собаки, але в той же час 317 собак загинули, а ще 114 собак умертвили. Такі сумні цифри.

Недавно заступник мера Микола Вітенко у відповідь на мій інформаційний запит відписав, що на 2018 рік не передбачено коштів на будівництво притулку для безпритульних собак.

Ось така гірка правда.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: