fbpx

Робота на видноті: наскільки рішення, прийняті місцевими радами, відкриті для громади

Політика 12:36, 22.07, 2018

У процесі своєї роботи місцеві ради та виконавчі органи продукують велику кількість рішень, дія яких поширюється на територію, на якій місцева влада проводить свою діяльність.

Всі прийняті рішення так чи інакше впливають на життя громади, тому вся інформація про роботу місцевої влади повинна бути доступною та публічною. Зокрема, у вільному доступі повинні бути рішення, прийняті радою на сесії, та рішення, прийняті виконавчим комітетом ради на своїх засіданнях.

За таких умов мешканці міста можуть дізнатися, які рішення приймає місцева влада, проаналізувати, наскільки вони актуальні та результативні, та контролювати, як рада розпоряджається коштами та майном громади, наскільки ці процеси законні тощо.

Право громадян на отримання цих даних закріплює ЗУ "Про доступ до публічної інформації". Також закон передбачає, що рішення органів місцевого самоврядування повинні бути оприлюднені не пізніше п'яти робочих днів з дня затвердження документа.

Коаліція "Прозорі ради" у рамках дослідження нормативних актів місцевих рад проаналізувала, як відбувається процедура оприлюднення міськими радами Бурштина, Коломиї, Івано-Франківська, а також Івано-Франківською обласною радою тих рішень, які вони приймають на сесії. До уваги взято оприлюднені рішення, що були прийняті вищеназваними радами у період з лютого до травня 2018 року.

Зокрема, згідно з регламентом Івано-Франківської міської ради, рішення нормативно-правового характеру підлягають оприлюдненню в газеті "Західний кур’єр" та публікуванню на інтернет-сторінці ради протягом п’яти днів.

На практиці рішення ради публікуються вчасно, згідно з регламентом. Натомість протоколи засідань ради публікуються ледь не через місяць після проведення сесії, тож одразу після сесії важко визначити точно, скільки саме питань розглянула міська рада. Поки не опубліковано протокол сесії, важко також проаналізувати, чи всі рішення, прийняті радою, опубліковано.  

У свою чергу, Коломийська міська рада взагалі не публікує на своєму сайті протоколи засідань сесій. Водночас всі рішення ради публікуються вчасно, а кількість розглянутих питань відповідає кількості оприлюднених рішень. Втім, дізнатись про це вдалось тільки отримавши протоколи сесій ради, надіславши запит на доступ до публічної інформації.

Бурштинська міська рада не затягує із опублікуванням своїх рішень, та й кількість розглянутих питань відповідає кількості розглянутих рішень. Щоправда, протоколи засідань сесій оприлюднюються не завжди.

Регламент Івано-Франківської обласної ради встановлює, що документи, які містять публічну інформацію, підлягають оприлюдненню на офіційному веб-сайті. На практиці рішення обласної ради оприлюднюються повною мірою і відповідають кількості розглянутих питань. Щоправда, публікують рішення на веб-сайті ради іноді із запізненням у кілька днів.

Кожна міська, сільська чи селищна рада формує виконавчий комітет. Це колегіальний орган, що приймає рішення, відведені законодавством до відання виконавчих органів влади.

Загалом, низка проектів, що потрапляють на затвердження місцевої ради, попередньо розглядається і затверджується виконавчим комітетом. Це можуть бути проекти місцевого бюджету, цільових програм, рішення про виділення землі чи створення комунального підприємства тощо.

Згідно з регламентом виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради, всі рішення виконкому публікуються на офіційному сайті міста Івано-Франківська і зберігаються безстроково в базі даних сайту.

На практиці рішення виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради оприлюднюються згідно із законом і є відкритими для громадян. Водночас аналіз засідань виконкому, що пройшли у травні 2018 року, показав, що протоколи самих засідань публікуються із запізненням. Також зафіксовано розбіжність між кількістю розглянутих питань та кількістю опублікованих рішень.

Рішення виконавчого комітету Коломийської міської ради оприлюднюються на офіційному веб-сайті не пізніше п’яти днів, згідно з регламентом. Натомість зафіксовано випадок, де кількість розглянутих виконкомом питань не відповідає кількості опублікованих рішень. Як і у випадку з Івано-Франківською міською радою, тут одне-два рішення опублікувати забувають.

Оприлюднення рішень виконавчого комітету Бурштинської міської ради можна назвати зразковими. Рішення публікуються на офіційному веб-сайті у той же день, коли відбувається засідання виконавчого комітету, а кількість розглянутих питань відповідає кількості оприлюднених рішень.

 

*Матеріал підготовлений в рамках Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні (EU Anti-Corruption Initiative) – найбільшої програми підтримки України з боку ЄС в сфері боротьби з корупцією.

Програма фінансується ЄС та співфінансується і впроваджується Данською агенцією з міжнародного розвитку (DANIDA).

 
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: