fbpx

Три вимоги до мера Івано-Франківська напередодні прийняття міського бюджету-2016

Політика 21:12, 09.12, 2015

Руслан Марцінків зобов'язаний дотримуватися публічності й прозорості при формуванні міського бюджету на 2016 рік, а також враховувати думку громади.

Звідки плануються надходження до міського бюджету, чому так мало чи так багато, хто і далі фактично зможе не платити за орендовані земельні ділянки комунальної власності, отримавши пільги, і чому, хто і далі буде продовжувати орендувати комунальну власність за символічну 1 грн і чи має він для цього реальні підстави, куди будуть спрямовані кошти міського бюджету, чому одні об’єкти увійшли до переліку, де запланований капітальний ремонт чи асфальтування прибудинкових територій та міжбудинкових проїздів, а інші ні. Питань багато. Відповіді на всі ці питання може дати проект рішення про міський бюджет Івано-Франківська на 2016 р.

Трохи більше двох тижнів залишається до прийняття бюджету міста. Тому ми звернулись офіційно та через відкрите звернення до міського голови Руслана Марцінківа щодо важливості вчасного та повного оприлюднення проекту рішення про бюджет міста на наступний рік. У зверненні вимагаємо проведення повноцінних консультацій щодо проекту рішення про міський бюджету на 2016 рік. Аби консультації не перетворилися на односторонній рух, важливим є оприлюднення їх результатів та забезпечення повноцінного зворотного зв’язку щодо наданих пропозицій. 

 

ВИМОГА 1:  публічності проекту головного фінансового документа міста

Цього року вперше в історії України прийняття  бюджету на місцевому рівні є незалежним від прийняття державного бюджету. А тому вчергове "кивати" на уряд чи депутатів парламенту цього разу вже не вийде у місцевих очільників. До 25 грудня місто має отримати місцевий бюджет – головний фінансовий документ на наступний рік.

Жителі міста можуть дізнатися, чи враховані їхні потреби та інтереси, звернення та скарги, проаналізувавши проект рішення про місцевий бюджет, який має бути оприлюднений за 20 робочих днів до дати його розгляду з метою прийняття. Тобто не пізніше кінця листопада проект рішення про місцевий бюджет має бути оприлюднений на сайті міськради.

Важливо, аби посадовці оприлюднили не лише прогнозні показники надходжень та витрат, але й пояснювальну записку із зазначенням об’єктів та бази формування прогнозних показників надходжень та не забули про всі додатки, як того вимагає Бюджетний кодекс України. Шанованим посадовцям виконавчого комітету міськради важливо пам’ятати, що проект рішення про місцевий бюджет повинен містити:

–          пояснювальну записку з інформацією про соціально-економічний стан міста;

–          оцінку прогнозу доходів та аналіз пропонованих обсягів видатків. Кожна цифра прогнозних надходжень до міського бюджету має ґрунтуватися на переконливих та чітких розрахунках;

–          перелік інвестиційних програм (проектів) на плановий бюджетний період та наступні за плановим два бюджетні періоди (дасть змогу дізнатися, що і де буде побудовано чи відремонтовано);

–          пояснення головних розпорядників бюджетних коштів, чому конче необхідно витрачати кошти на той чи інший об’єкт та чому пріоритети витрачання коштів сформовані саме таким чином.

Міська влада зобов’язана гарантувати громадянам можливість повною мірою та завчасно ознайомитися із проектом рішення про міський бюджет на 2016 рік. 

 

ВИМОГА 2: Почути голос небайдужих громадян

Доступ до інформації щодо змісту проекту рішення про бюджет дає громадянам можливість надавати пропозиції та зауваження. Побачивши останні, місцева влада зможе краще зрозуміти потреби та інтереси громадян та бізнесу. Вірогідно, частину потреб та інтересів було проігноровано, а деякі цінні пропозиції так і не було включено до розгляду в процесі складання проекту бюджету.

І хоча в компетенції міської влади врахувати, частково врахувати чи відхилити надані пропозиції та зауваження в рамках проведення консультацій, але голос кожного небайдужого громадянина, який хоче долучитися до управління містом у проміжку між виборами, обов’язково має бути почутий.

Очевидно, що кожен з нас залежно від місця проживання, доходу, віку та статі має різні уявлення про те, куди першочергово мають бути спрямовані кошти з міського бюджету. Але, безперечно, громадяни мають право знати підходи, на підставі яких визначалася доцільність включення тих чи інших об’єктів до переліку інвестиційних програм (проектів). Адже саме громадяни через процедуру консультацій можуть впливати на рішення міської влади про:

–          перелік об’єктів, які отримають кошти на капітальний ремонт чи будуть побудовані;

–          де буде нарешті заасфальтовано прибудинкову територію та міжквартальні проїзди;

–          де будуть відремонтовані під’їзди або замінені ліфти;

–          де з’являться спортивні та дитячі майданчики.

Болючі для громади проблеми можна обговорити під час консультацій та почути аргументи міської влади. Аби не перетворювати консультації щодо проекту бюджету у шоу для журналістів, важливо задіяти не лише інструмент публічних громадських обговорень у форматі слухань, але й передбачити:

1.        Надсилання чи/та реєстрацію пропозицій у письмовій формі на визначену електронну пошту.

2.        Проведення  обговорень найбільш проблемних статей надходжень та видатків бюджету у форматі експертного обговорення.

3.        Проведення публічних зустрічей із зацікавленими сторонами (ініціативні групи громадян та бізнес-об’єднання) щодо конкретних проблемних питань місцевої політики (наприклад, незаконні забудови, тимчасові споруди, об’єкти капітального ремонту та будівництва, утримання та благоустрій парків, скверів, міських пляжів та прилеглих до водойм територій тощо).

 

ВИМОГА 3: Налагодити двосторонній зворотний зв'язок із громадянами

Консультації можуть бути ефективними, а громадяни та бізнес були впевненими, що міська влада готова не лише до консультування, але й до співпраці та реагування на надані пропозиції, коли буде забезпечено:

1)   оприлюднення всіх наданих пропозицій в рамках консультацій на веб-сайті міськради;

2) оприлюднення звіту про результати консультацій із громадськістю на веб-сайті міськради. Це стане  свідченням того, що надані пропозиції громадян в рамках консультацій були використані у проекті рішення про місцевий бюджет;

3) звіт про проведення консультацій із громадянами та бізнесом та інформацію про його результати буде додано у формі окремого додатку до рішення про місцевий бюджет на 2016 р.

В цілому, це не так важко зробити міській владі. Наслідком стане зростання довіри до того, що міський голова хоче робити в місті. Особливо важливо, щоб був реальний зворотний зв'язок та пропозиції так і не залишилися на сайті чи в папках чиновників та депутатів. Адже саме участь громадян у бюджетному процесі є чи не найкращою можливістю впливати на міську владу у проміжках між виборами, а міській владі краще зрозуміти потреби та інтереси громадян, які з різних причин не були враховані в проекті головного фінансового документа міста.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: