fbpx

У Городенці роздали мільйони "своїм підприємцям" на харчування школярів

Економіка 16:43, 18.02, 2018

Районний відділ освіти у Городенці всупереч Закону "Про публічні закупівлі" цього року без проведення тендерів уклав договори на постачання продуктів у школи на 3 млн грн.

У січні 2018 року відділ освіти Городенківської райдержадміністрації без проведення тендерів поділив кілька мільйонів гривень на постачання продуктів харчування між “своїми підприємцями”.

За законодавством, закупівлі харчування на суму від 200 тисяч гривень повинні проводитися через електронні аукціони на відкритих торгах у ProZorro. Саме така процедура дозволяє використовувати бюджетні кошти максимально прозоро та економно, і головне законно.

Втім, городенківські освітяни тендер на постачання продуктів харчування для районних шкіл вирішили не проводити, а укласти прямі договори з підприємцями, які раніше постачали продукти для шкіл.

За результатом моніторингу аналітики ГО “Антикорупційна платформа” зауважили, що на Городенківщині є “свої” підприємці, з якими з року в рік укладаються прямі договори на значно вищі суми, аніж це дозволяє законодавство.

На сайті закупівель ProZorro 23 січня відділ освіти Городенківської РДА оприлюднив укладені днем раніше договори на постачання продуктів харчування з двома фізичними особами-підприємцями. З ФОП Чижевським Степаном Степановичем на 1 689 095 гривень та ФОП Кулаєм Іваном Йосиповичем – на 889 584 гривень.

За ці кошти підприємці будуть постачати продукти харчування в навчальні заклади району протягом 2018 року. Але що саме і скільки постачатимуть вони,  невідомо, адже замовник не оприлюднив специфікацію до договору на сайті ProZorro.

Також 31 січня на сайті ProZorro з’явилася інформація, що без проведення тендеру відділ освіти Городенківської РДА замовив молочної продукції у ПАТ “Городенківський сирзавод” на 350 тис. гривень. Хоча сам договір замовник не опублікував.

22 січня відділ освіти Городенківської РДА уклав договір з ПП Ємельяновою Світланою Василівною на постачання хлібобулочних виробів на 199 тис. грн. Де-юре цю закупівлю замовник провів без порушення законодавства. Де-факто виглядає, що хотів обійти тендер, адже на суму від 200 тис. гривень потрібно проводити відкриті торги.

За даними інформаційно-аналітичної системи YouControl, відділ освіти Городенківської РДА постійно замовляє продукти харчування у постачальників, з якими уклав договори цього року.

Так, підприємець Степан Чижевський, який є членом виконкому Городенківської міської ради, у 2015 році уклав договорів на постачання продуктів з відділом освіти Городенківської РДА на суму 4,2 млн грн.

1

Як бачимо, у 2015 році єдиним замовником продуктів у ФОП Чижевського за державні кошти був лише відділ освіти Городенківської РДА.

У 2017 році Степан Чижевський забезпечив продуктами держустанови на 2,53 млн грн, з яких 2,35 млн грн – це закупівлі відділу освіти Городенківської РДА.

2

Іван Кулай з села Незвисько Городенківського району зареєструвався фізичної-особою підприємцем два роки тому – 16 лютого 2016 року. У 2017 року почав отримувати замовлення за бюджетні кошти. Правда, єдиним його замовником є теж відділ освіти Городенківської РДА.

3

У Світлани Ємельнової серед бюджетних установ теж єдиним замовником з 2015 року був відділ освіти Городенківської РДА, який уклав з нею договорів на суму 719 тис. грн.

4

Щодо ПАТ “Городенківський сирзавод”, то це підприємство постачає продукти багатьом бюджетним установам. З відділом освіти Городенківської РДА, за даними YouControl, сирзавод почав співпрацювати з минулого року, коли уклав договір на 190 тис. грн.

Антикорупційна платформа звернулася до компетентних органів, а також до Городенківської РДА з проханням усунути порушення законодавства у сфері публічних закупівель.

*Для створення цього матеріалу не витрачено жодної бюджетної гривні.

Цю публікацію було створено за підтримки Європейського Союзу. За зміст публікації повну відповідальність несе ГО “Центр “Антикорупційна платформа”. Зміст публікації не є відображенням офіційної позиції Європейського Союзу.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: