fbpx

Як громаді самотужки управляти містом. Покрокова інструкція

Політика 16:10, 23.08, 2018

Ви небайдужі до того, що відбувається в вашому місті? Маєте цікаві ідеї щодо благоустрою на вашій вулиці або ж незадоволені забудовою зеленої зони? Тоді цей матеріал стане вам у пригоді.

Участь містян в управлінні громадою не обмежується тільки голосуванням на виборах, під час яких місцеві мешканці обирають владу. Конституція та законодавство України гарантують участь громади в управлінні місцевими справами та закріплюють форми такої участі.

Однією з них є місцеві ініціативи. Це один з інструментів місцевої демократії, на зразок електронних петицій чи громадських слухань.

 

Що таке місцева ініціатива?

Місцева ініціатива – це можливість мешканців міста самостійно ініціювати розгляд якогось питання у місцевій раді.

Цей інструмент дає можливість громадянам побувати депутатом "без значка" – подати та підготувати на розгляд ради будь-який проект рішення, який рада обов’язково розгляне на сесії.

Закон України "Про місцеве самоврядування" у статті 9 встановлює, що члени територіальної громади (тобто місцеві мешканці) можуть ініціювати розгляд в раді будь-якого питання.

Але має бути дотримана одна обов’язкова умова – питання має відноситись до відомства ради.

До речі, розібратись, що входить до повноважень сільських, селищних і міських рад та чи вирішення вашого питання підвідомче вашій раді, допоможуть уже згадуваний закон "Про місцеве самоврядування", закон "Про статус депутатів місцевих рад", нормативні акти самих рад.

Місцева ініціатива підлягає обов'язковому розгляду на відкритому засіданні ради за участю членів ініціативної групи, які її подали. Водночас порядок внесення місцевої ініціативи на розгляд депутатам визначається самою радою або закріплюється у статуті територіальної громади. Тобто способи їх подання у кожному місті, селі чи селищі можуть різнитись.

Щоб дізнатись, як подати місцеву ініціативу, спершу потрібно зазирнути до статуту громади міста. Його зазвичай оприлюднюють на сайті міської ради. Рекомендуємо почитати статут дуже уважно. Там багато цікавого.

Якщо ж у статуті процедура подання місцевої ініціативи не закріплена, засмучуватись і опускати рук не варто. Ймовірно, вона прописана в іншому нормативному акті ради, наприклад, положенні про місцеві ініціативи або регламенті місцевої ради.

Якщо самостійно на сайті ради його знайти не вдається або витрачати час на його пошуки немає бажання, можна звернутись із запитом на доступ до публічної інформації, відповідь на який у раді вам зобов’язані надати у 5-денний термін.

Як подати запит – тема іншої розмови. Тут вам допоможе пошукова система та Закон України "Про доступ до публічної інформації" (його, до речі, теж варто уважно прочитати). Якщо після прочитання ЗУ "Про доступ до публічної інформації" бажання листуватись з посадовцями не зникне, то слід ознайомитись із законом "Про звернення громадян". Зайвим не буде. Вони допоможуть зрозуміти різницю між запитом і зверненням та розтлумачать, до кого з ними слід звертатись.

 

Як подати місцеву ініціативу у Франківську?

Відповідно до Положення "Про місцеві ініціативи у місті Івано-Франківську" ініціювати розгляд місцевої ініціативи у раді може група із не менш ніж 5 осіб, кожній з яких виповнилось 18 років.

Важливо, що особи, які входять до ініціативної групи, мають бути зареєстровані на території Івано-Франківська.

Місцева ініціатива вноситься на ім’я секретаря міської ради.

Для внесення місцевої ініціативи ініціативній групі необхідно зібрати підписи 200 громадян, які досягли 18 років та зареєстровані в Івано-Франківську. Підписи збираються на підписних листах. Їх зразок розміщений у положенні про місцеві ініціативи.

У повідомленні про внесення місцевої ініціативи, що подається до ради, обов’язково зазначаються: опис проблеми, вирішити яку покликана місцева ініціатива; прізвища, імена і по батькові, адреса проживання, контакти членів ініціативної групи та уповноваженого представника ініціативної групи.

Крім того, до повідомлення про подання місцевої ініціативи слід надати проект рішення та підписні листи.

Зверніть увагу, відповідно до положення, прийнятого Івано-Франківською міською радою, якщо у повідомленні про місцеву ініціативу не буде зазначено хоч одного з перелічених пунктів, місцева ініціатива вважатиметься не внесеною.

Секретар ради протягом десяти робочих днів з моменту реєстрації повідомлення про внесення місцевої ініціативи забезпечує перевірку поданих документів та приймає рішення передати місцеву ініціативу для підготовки до розгляду на сесії міської ради або повернути повідомлення про внесення місцевої ініціативи.

В такому випадку неодмінно мають бути вказані причини повернення.

Якщо ж секретар приймає рішення про передання місцевої ініціативи на розгляд міської ради, він організовує підготовку місцевої ініціативи до розгляду на сесії та контролює включення цього питання та проекту рішення до порядку денного найближчої сесії ради.

При цьому розгляд проекту рішення є першочерговим та відбувається за обов’язкової участі ініціативної групи з питань місцевої ініціативи.

Також члени ініціативної групи обов’язково запрошуються на засідання постійних і тимчасових депутатських комісій ради та беруть участь у всіх засіданнях з питань внесеної ними місцевої ініціативи.

Місцева ініціатива, внесена на розгляд міської ради, має розглядатись на сесії міської ради позачергово.

Ухвалене рішення ради з питань місцевої ініціативи в п’ятиденний термін надсилається уповноваженому представнику ініціативної групи та оприлюднюється в засобах масової інформації, на офіційному веб-сайті ради в спеціальному розділі "Громадська участь".

Як бачимо, процедура подання місцевої ініціативи досить непогано законодавчо врегульована. Залишається тільки сподіватись, що місцеві ради будуть грати за правилами, які самі ж встановлюють, а місцева ініціатива стане інструментом, який реально допомагає місцевим мешканцям брати участь у житті міста.

Матеріал підготувала аналітик Центру "Антикорупціна платформа", юрист Ольга Ничай

*Матеріал підготовлений в рамках Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні (EU Anti-Corruption Initiative)  найбільшої програми підтримки України з боку ЄС в сфері боротьби з корупцією.

Програма фінансується ЄС та співфінансується і впроваджується Данською агенцією з міжнародного розвитку (DANIDA).

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: