fbpx

Як зареєструвати електронну петицію в радах Франківщини

Політика 19:57, 21.02, 2019

Електронна петиція – це форма колективного звернення громадян до органів виконавчої влади і місцевого самоврядування. Петиція повинна містити суть звернення, прізвище, ім’я та по батькові автора та адресу електронної пошти.

З електронною петицією громадяни можуть звернутися як до своїх місцевих рад, так і до Президента України, Верховної ради чи Кабміну (ст. 23-1 ЗУ "Про звернення громадян").

Також Закон "Про звернення громадян" встановлює, що розгляд електронної петиції, яка набрала необхідну кількість голосів, здійснюється невідкладно, але не пізніше десяти робочих днів.

Проте Закон не визначає, в якому порядку подавати електронні петиції до місцевих рад, кількість підписів, які необхідно зібрати для їх розгляду, а також термін збору підписів.

Відповідно, кількість та термін збору підписів визначається у статуті територіальної громади.

Збір підписів на підтримку петицій, які адресовані місцевим радам, триває три місяці.

Коаліція "Прозорі ради" проаналізувала наявність у чотирьох радах Прикарпаття (в Івано-Франківській, Коломийській, Бурштинській міських радах та в Івано-Франківській обласній) доступного та дієвого механізму подання і розгляду петицій.

Зокрема, електронну петицію до Коломийської і Бурштинської міських рад можна створити на їхніх офіційних сайтах. Так, для створення петиції до Коломийської міськради потрібно авторизуватись на сайті, ввівши свою електронну адресу, ПІБ та номер телефону, на який надійде код підтвердження авторизації. Також є можливість авторизуватись за допомогою електронного цифрового підпису. Загалом, процедура не складна і займає всього кілька хвилин. Окремо можна підписатись на розсилку і отримувати інформацію про петиції, з якими громадяни звертаються до міськради.

Для створення електронної петиції на сайті Бурштинської міської ради також знадобиться небагато часу. Для цього потрібно ввести свою електронну адресу, ім’я і код підтвердження, що надійде на електронну адресу для авторизації. Вводити якісь додаткові дані не потрібно. На офіційних сайтах як Коломийської, так і Бурштинської міськрад є інформація про те, які петиції рада розглянула, а за які голосування ще триває.

Для того щоб подати петицію до міської ради Івано-Франківська, теж необхідно зайти на сайт міської ради або відразу на http://petition.mvk.if.ua.

Процедура авторизації уже знайома: необхідно ввести свою електронну пошту, своє прізвище і ім'я. Після цього на електронну адресу приходить підтвердження авторизації. Лиш перейшовши за надісланим посиланням, з'являється можливість голосувати та створювати петиції. Втім, надійти підтвердження може не одразу, тож процедура створення петиції може затягнутись.

А от якщо виникне бажання створити електронну петицію до Івано-Франківської обласної ради, то зробити цього не вдасться, оскільки на сайті облради немає такої функції, а спеціально створеного сайту для їх подачі теж немає.

Це порушує вищеназвані законодавчі норми і сам Регламент облради, відповідно до якого для створення електронної петиції її автор заповнює спеціальну форму на офіційному веб-сайті ради (стаття 3 Регламенту).

Коаліція "Прозорі ради" неодмінно звертатиметься до облради з вимогою забезпечити на сайті ради можливість подачі петиції.

Після реєстрації петиції на сайті для її подальшого розгляду необхідно, щоб вона набрала певну кількість голосів. Для розгляду петиції Бурштинською міською радою вона має набрати 100 підписів, Коломийською – 200, Франківською міською – 250, а Франківською обласною – 1500 підписів.

Пам’ятайте, електронна петиція до органу місцевого самоврядування повинна бути розглянута протягом 10 робочих днів на сесії місцевої ради. Таким чином, якщо протягом 10 робочих днів не відбувається чергова сесія ради, міський голова повинен скликати позачергову сесію для розгляду електронної петиції.

Матеріал підготувала аналітик Центру "Антикорупціна платформа", юрист Ольга Ничай

*Матеріал підготовлений в рамках Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні (EU Anti-CorruptionInitiative) – найбільшої програми підтримки України з боку ЄС в сфері боротьби з корупцією. Програма фінансується ЄС та співфінансується і впроваджується Данською агенцією з міжнародного розвитку (DANIDA).

Довідково:

Відповідно до ст. 23-1 ЗУ "Про звернення громадян":

"Громадяни можуть звернутись до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, органу місцевого самоврядування з електронними петиціями через офіційний веб-сайт громадського об’єднання, яке здійснює збір підписів на підтримку електронної петиції.

Розгляд електронної петиції здійснюється невідкладно, але не пізніше десяти робочих днів з дня оприлюднення інформації про початок її розгляду".

Відповідно до ч. 8 ст. 46 ЗУ "Про місцеве самоврядування в Україні":

"Сесія ради скликається для розгляду електронної петиції, що набрала необхідну кількість підписів, протягом строку, встановленого для її розгляду".

Згідно з п. 2 Перехідних положень ЗУ "Про внесення змін до Закону України "Про звернення громадян» щодо електронного звернення та електронної петиції":

"До визначення у статуті територіальної громади вимог щодо кількості підписів громадян на підтримку електронної петиції до органу місцевого самоврядування та строку збору підписів електронна петиція до відповідного органу місцевого самоврядування розглядається у порядку, визначеному пунктом 2 розділу I цього Закону, за умови збору на її підтримку протягом не більш як трьох місяців з дня її оприлюднення такої кількості підписів у відповідній адміністративно-територіальній одиниці, де проживає:

1) до 1 тисячі жителів – не менше ніж 50 підписів;

2) від 1 тисячі до 5 тисяч жителів – не менше ніж 75 підписів;

3) від 5 тисяч до 50 тисяч жителів – не менше ніж 100 підписів"

 
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: