fbpx

Чукутиха з люлькою: розповіли історію найвідомішої столітньої гуцулки

Культура 20:33, 12.02, 2022

Марія Кречунєк “Чукутиха” – офіційно перша співачка і фотомодель Гуцульщини. “Чукутиха” або “Чукутиха з люлькою” – в такому образі її знають за знаменитою світлиною відомого у 1920-х роках військового фотографа Миколи Сеньковського. Саме завдяки світлині з Чукутихою він став більш знаним фотографом і отримав у Франції омріяне Гран-прі.

Чукутиха з люлькою: розповіли історію найвідомішої столітньої гуцулки 1
Легендарне фото – Чукутиха з люлькою, тут їй 90 років

Марія Кречунєк – співачка народних пісень, заробляла на життя піснями на весіллях. За переповіданнями, могла три доби співати пісні та жодного разу не повторитися. Заміжня, мала п’ятьох дітей – двох дочок і трьох синів. Померла 1936 року в 99-річному віці. Похована на цвинтарі біля церкви, недалеко від місця, де вона жила у Верхньому Ясенові.

Микола Сеньковський одружився у Жаб’єму, тепер Верховині. Осів і зайнявся тим, що фотографував так звані гуцульські типи. Знамените фото Чукутихи зробив, коли їй було вже 90 років, у Жаб’єму, розповів науковець, дослідник Гуцульщини Іван Зеленчук.

Микола Сеньковський у Верховині мав власне ательє – на тому місці, де зараз нова церква.

Відомі три прижиттєві знимки Чукутихи, які зробив Сеньковський: “Гуцулка з люлькою”, “Гуцулка в перемітці” і “Гуцулка з палицею”.

Єдиний правнук Чукутихи Микола Максим’юк пішов по її слідах і живе, як і його відома прабабуся, у Верхньому Ясенові.

КУРС писав, що у Верхньому Ясенові віднайшли могилу гуцулки Чукутихи, чиє фото в 1931 році здобуло гран-прі на виставці у Парижі

Нагадаємо, вийшла книга про автора знаменитої світлини “Стара гуцулка”. ФОТО

2020 року в селі Рівня Верховинського району відкрили Музей Марії Кречунєк. Музей знаходиться у хаті, де мешкала внучка Марії, яку вона виховувала.

Головні новини Івано-Франківська і області в TELEGRAM

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: