fbpx

11 локацій у Франківську захопить урбан-фестиваль "Сеанс Міського Сканування"

Культура 12:58, 15.05, 2017

Міждисциплінарний фестиваль платформа "Тепле Місто" проведе в Івано-Франківську 12-20 серпня. Наразі ж завершився дослідницький візит до міста кураторів і координаторів фесту – понад 20 експертів із 7 країн.

Після кількаденного перебування у Франківську – ознайомлення із містом, спілкування з колегами і місцевими мешканцями – куратори воркшопів фестивалю презентували свої тематики та підходи, а дехто і локації. Загалом фестиваль пройде на 11 локаціях, його основна частина відбудеться у серпні. 

"Сканування" не про те, щоб приходити і дивитись, відзначають організатори.

"Взаємодія має закінчитись конкретними результатами, втіленими в реальних речах", – каже Олександр Шевченко, координатор програми "Урбаністика" платформи "Тепле Місто", який разом з архітекторкою Анною Пашинською і командою є організаторами фестивалю. 

Хоча захід реалізовується в рамках програми "Урбаністика", проте, як наголошують його організатори, це міждисциплінарний майданчик  не лише для урбаністів й архітекторів, а для широкого кола учасників. Куратори репрезентують різні фахові сфери: антропологія, візуальне мистецтво, урбаністика, архітектура, фотографія, музика і т. д. До своїх команд теж запрошують учасників незалежно від віку, досвіду, професій. Це можуть бути науковці, культурологи, соціологи, дизайнери, митці, фотографи, відеографи, інженери, садівники… Особливо заохочують долучитись студентів архітектурних факультетів франківських університетів. 

Мета фестивалю – актуалізувати раніше непомічені чи ігноровані міські артефакти, розкрити їхні приховані красу і сенси.

Це буде спроба за допомогою широкого спектру активностей, медіаформатів (дискусії, інтервенції, створення певних фізичних об’єктів, зйомка, екскурсії тощо) дослідити різні аспекти міста (локації, проблеми, динаміку, настрої, потенціали) 

"Рольові моделі" – тема фестивалю. Його координатори тандем METASITU з Греції, що досліджує взаємодію людей у просторі та з простором, шукає альтернативні форми його використання. 

Роман Сах і Костянтин Кучабський з архітектурної студії Formografia (Київ), що, зокрема, займаються публічними просторами (останнім часом активно на сході України) і є співзасновниками науково-культурної платформи "Острів", запропонують франківцям у серпні попрацювати з темою спадщини: учасники самі мали б виокремити цінні для них у місті об’єкти – чи на персональному, чи на громадському рівні (від улюбленої лавки у своєму подвір’ї до історичної будівлі). Взяти участь у роботі групи можуть архітектори, культурологи, історики, також ті, хто зможе фіксувати об’єкти, скажімо, через фото- чи відеозйомку за допомогою безпілотника.

Під час фесту буде нагода провести у місті "Ревізію" – таку назву матиме воркшоп Наталки Довгої й Мартини Чижевської з Варшави, що має на меті з допомогою фотографії віднайти і привернути увагу до "невживаних територій Івано-Франківська" – будинків, скверів тощо, котрі втратили свою функцію чи так її і не набули, – й надати їм нового життя. Цікаво, що цей майданчик відкритий і для дітей.

"Природний табір колективної креативності" – такий 5-денний воркшоп із культурного мапування діятиме на Німецькому озері. Його проведе Сейла Фернандез Арконади з Іспанії.

Комусь, можливо, більше до душі припаде воркшоп зі "створення колективного саду і дослідження його як об’єкта соціального зростання". Куратори робочої групи Марта Ферреті та Франческо Кампаньярі з Культурної асоціації Interzona (Італія) поділься з Франківськом досвідом створення "колективного саду" у Вероні. Вони інтерпретують міський сад як місце для взаємодії, формування громади, практикування демократії.

Під час "Сканування" також буде втілено транскордонний проект, який куруватиме Марія Семененко: робочі групи в Україні та Німеччині досліджуватимуть проблематику ревіталізації постіндустріальних зон – на прикладах франківського "Промприладу" (запуск пілотного проекту) та досвіду Берліна. Спершу українська група поїде туди, а потім всі учасники працюватимуть у Франківську.

Open-call на фестиваль стартує 1 червня. Зголоситись можна буде через фейсбук-сторінку "Сканування" і сайт фестивалю, який запустять незабаром.

Планується, що фестиваль буде щорічним: місту, як і людині, потрібні систематичні обстеження – профілактика і за потреби лікування. Фестиваль є проектом платформи "Тепле Місто", проводиться за підтримки проекту DREAMactions (створений CANactions та WNISEF для сприяння реалізації практичних міських проектів на території України), Фонду ім. Гайнріха Бьолля та громадського ресторану Urban Space 100.

Фото: Анастасія Куберт, "Тепле Місто"

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: